Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pomysły na wykorzystanie przejrzałych bananów w kuchni - porady

Pomysły na wykorzystanie przejrzałych bananów w kuchni

Banany stanowią doskonałe źródło węglowodanów i błonnika. Cieszą się dużą popularnością w kuchni każdej Polki i każdego Polaka. Czasami jednak bywa tak, że nie mamy pomysłów na ich wykorzystanie, a owoce leżą i leżą. Wkrótce stają się czarne, a to oznacza, że przejrzały. Nie jest to jednak żaden problem, ponieważ takie banany nadal są pyszne i nadają się do zjedzenia. Pojawia się wtedy pytanie: co zrobić z przejrzałych bananów?

Smoothie z bananów 

Pierwsze na myśl przychodzi smoothie. Banany to podstawowy składnik każdego koktajlu owocowego, dlatego sprawdzą się idealnie w towarzystwie truskawek, borówek, gruszki czy jabłek. Odrobina dodatku mleka roślinnego i mamy gotowe sycące smoothie. Jeśli wsadzimy je do lodówki, to otrzymamy świetną opcję na ochłodę w gorące dni. 

Taka opcja to przede wszystkim wspaniały wybór dla osób aktywnych, które uprawiają jakiś sport i szukają płynnego posiłku, który szybko da im zastrzyk energii oraz nasyci. Możemy doprawić taki koktajl wanilią lub karobem. Nie trzeba go dosładzać, bo owoce same w sobie są bardzo słodkie. 

Chlebek bananowy- szybkie, tanie i pyszne ciasto 

Kolejny pomysł na to, jak wykorzystać przejrzałe banany, to chlebek bananowy. Jest to jeden z najprostszych wypieków, do którego nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mąka, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, soda i dodatki według uznania. No i oczywiście banany! Chlebek polany mleczną czekoladą z orzechami włoskimi w środku oraz olejkiem waniliowym to najlepsze ciasto z przejrzałych bananów. Przygotowanie takiego chlebka jest dziecinnie proste. Masło należy rozpuścić, banany rozgnieść, a jajka roztrzepać. Miksując jajka, należy dodać owoce, masło oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy tam masę bananową i mieszamy. Wtedy dodajemy nasze ulubione dodatki- posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałów... opcji jest naprawdę mnóstwo! Następnie ciasto wykładamy do keksówki i pieczemy. Po polaniu go polewą czekoladową możemy się delektować cudownym smakiem za małe pieniądze i przy niewielkim nakładzie czasu i pracy. 

Słodkie pomysły na przejrzałe banany 

Latem jedną z ulubionych rozrywek jest spożywanie posiłków na świeżym powietrzu, dlatego świetnym pomysłem jest upieczenie bananów na grillu. Wystarczy przeciąć owoce wzdłuż, a do środka włożyć ulubione składniki- czekoladę, orzechy, pianki- cokolwiek przyjdzie nam na myśl! Taki słodki posiłek na pewno ucieszy niejednego łasucha.  

Dobry pomysłem na deser jest bananowy budyń jaglany. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy przesypać na sitko i przepłukać gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy, czekając, aż całe mleko się wchłonie. Ugotowaną kaszę przesypujemy do naczynia, dolewamy trochę mleka, dodajemy banany i doprawiamy wanilią, cukrem i czymkolwiek, na co mamy ochotę. Otrzymaną masę blendujemy na gładki budyń. Możemy podawać go, z czym dusza zapragnie- truskawkami, borówkami, kawałkami czekolady, gruszkami czy malinami.  

Oryginalnym pomysłem na wykorzystanie przejrzałych bananów jest konfitura truskawkowo-bananowa. Pokrojone truskawki należy dusić na wolnym ogniu, do czasu osiągnięcia konsystencji konfitury. Wtedy zdejmujemy je z ognia, czekamy, aż się lekko ostudzą, a następnie dodajemy rozgniecionego banana. Dzięki temu nie musimy dodawać cukru i dodatkowo dosładzać naszego wyrobu. 

Banany to jedne z najbardziej funkcjonalnych owoców. Można je wykorzystać w dziesiątkach potraw i deserów. Są źródłem potasu, a rano stanowią genialny zastrzyk energii. Nawet kiedy będą przejrzałe, to nadal można je zużyć w kuchni. To owoce idealne!  

Polecane artykuły

Koktajl, smoothie, a może shake?
Koktajl, smoothie, a może shake?
Grillowane owoce
Grillowane owoce
Smakowy cukier do owoców
Smakowy cukier do owoców
Zobacz więcej artykułów

Polecane przepisy

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

2 godz 29 min Łatwy
Pancakes przekładane puddingiem karmelowo-bananowym

Pancakes przekładane puddingiem karmelowo-bananowym

24 min Łatwy
Sałatka z kurczakiem i owocami

Sałatka z kurczakiem i owocami

45 min Łatwy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

50 min Łatwy
Lody bananowe

Lody bananowe

3 godz 23 min Łatwy
Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu