Pierwsze na myśl przychodzi smoothie. Banany to podstawowy składnik każdego koktajlu owocowego, dlatego sprawdzą się idealnie w towarzystwie truskawek, borówek, gruszki czy jabłek. Odrobina dodatku mleka roślinnego i mamy gotowe sycące smoothie. Jeśli wsadzimy je do lodówki, to otrzymamy świetną opcję na ochłodę w gorące dni.
Taka opcja to przede wszystkim wspaniały wybór dla osób aktywnych, które uprawiają jakiś sport i szukają płynnego posiłku, który szybko da im zastrzyk energii oraz nasyci. Możemy doprawić taki koktajl wanilią lub karobem. Nie trzeba go dosładzać, bo owoce same w sobie są bardzo słodkie.
Kolejny pomysł na to, jak wykorzystać przejrzałe banany, to chlebek bananowy. Jest to jeden z najprostszych wypieków, do którego nie potrzeba wielu składników. Wystarczy mąka, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, soda i dodatki według uznania. No i oczywiście banany! Chlebek polany mleczną czekoladą z orzechami włoskimi w środku oraz olejkiem waniliowym to najlepsze ciasto z przejrzałych bananów. Przygotowanie takiego chlebka jest dziecinnie proste. Masło należy rozpuścić, banany rozgnieść, a jajka roztrzepać. Miksując jajka, należy dodać owoce, masło oraz cukier. W drugiej misce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy tam masę bananową i mieszamy. Wtedy dodajemy nasze ulubione dodatki- posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałów... opcji jest naprawdę mnóstwo! Następnie ciasto wykładamy do keksówki i pieczemy. Po polaniu go polewą czekoladową możemy się delektować cudownym smakiem za małe pieniądze i przy niewielkim nakładzie czasu i pracy.
Latem jedną z ulubionych rozrywek jest spożywanie posiłków na świeżym powietrzu, dlatego świetnym pomysłem jest upieczenie bananów na grillu. Wystarczy przeciąć owoce wzdłuż, a do środka włożyć ulubione składniki- czekoladę, orzechy, pianki- cokolwiek przyjdzie nam na myśl! Taki słodki posiłek na pewno ucieszy niejednego łasucha.
Dobry pomysłem na deser jest bananowy budyń jaglany. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy przesypać na sitko i przepłukać gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy, czekając, aż całe mleko się wchłonie. Ugotowaną kaszę przesypujemy do naczynia, dolewamy trochę mleka, dodajemy banany i doprawiamy wanilią, cukrem i czymkolwiek, na co mamy ochotę. Otrzymaną masę blendujemy na gładki budyń. Możemy podawać go, z czym dusza zapragnie- truskawkami, borówkami, kawałkami czekolady, gruszkami czy malinami.
Oryginalnym pomysłem na wykorzystanie przejrzałych bananów jest konfitura truskawkowo-bananowa. Pokrojone truskawki należy dusić na wolnym ogniu, do czasu osiągnięcia konsystencji konfitury. Wtedy zdejmujemy je z ognia, czekamy, aż się lekko ostudzą, a następnie dodajemy rozgniecionego banana. Dzięki temu nie musimy dodawać cukru i dodatkowo dosładzać naszego wyrobu.
Banany to jedne z najbardziej funkcjonalnych owoców. Można je wykorzystać w dziesiątkach potraw i deserów. Są źródłem potasu, a rano stanowią genialny zastrzyk energii. Nawet kiedy będą przejrzałe, to nadal można je zużyć w kuchni. To owoce idealne!