Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Nie wyrzucaj - przetwarzaj!

Zostało Ci trochę owsianki, a może nie wiesz co zrobić ze zbyt dojrzałymi warzywami? Spokojna głowa, nami nic się nie zmarnuje.

WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Do kanapki zamiast bułki świetnie sprawdzi się tortilla albo bagietka.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Nie wyrzucaj ułamanych końcówek szparagów – stanowią świetną bazę do bulionu.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Do domowego pesto użyj dowolnych orzechów oraz różnorodnej zieleniny. Przechowuj w słoiczku.
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN

Pesto z liści warzyw sezonowych

Domowe pesto to świetny pomysł na wykorzystanie liści sezonowych warzyw. Przygotuj z nami pyszne, zielone pesto w stylu zero waste.
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Sok z kiszonych ogórków podkręci smak barszczu białego lub żurku. Dla podkręcenia ich smaku świetnie sprawdzą się grzyby, kasza pęczak albo płatki owsiane.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Surowa biała kiełbasa lub kawałki pokrojonej pieczeni to świetna alternatywa dla mięsa mielonego.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Wykorzystaj podwiędłe zioła, oliwę i czosnek do przygotowania ziołowego sosu do ryby, warzyw lub mięs z grilla i nie tylko! 
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Do obtoczenia arancini zamiast jajka wykorzystaj 3 łyżki wody po gotowanej ciecierzycy.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Bułkę tartą przygotujesz z czerstwego pieczywa
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zamrażaj nadmiar chleba. Można zamrażać chleb pokrojony a potem wrzucać bezpośrednio do tostera. Bochenek zamrożony w całości rozmrozi się przez noc, a rano będzie jak świeży!
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Liści rzodkiewki nie wyrzucaj – dodaj do nich pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, gęstą śmietanę, sól i pieprz i masz gotową surówkę!
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek porady PWGiN

Pesto z liści rzodkiewek

Liście rzodkiewki to świetna baza do smacznego, domowego pesto, które urozmaici smak Twoich potraw. Poznaj naszą kuchnię zero waste i zrób z nami pesto z liści rzodkiewek.
Zobacz więcej
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie porady PWGiN

Pesto z liści selera korzeniowego

Chcesz przestać marnować żywność i jeszcze lepiej wykorzystywać warzywa w swojej kuchni? Sprawdź, jakie to proste! Zobacz nasz pomysł na pesto z liści selera korzeniowego.
Zobacz więcej
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste porady PWGiN

Pesto z liści kalarepy

Liście kalarepy to smaczny dodatek do wielu dań. Nie wyrzucaj ich! Zobacz nasz pomysł na pesto z liści kalarepy i odkryj gotowanie zero waste.
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zbrązowiałe banany są idealne do mrożenia (najlepiej bez skórki) – kiedy najdzie Cię ochota możesz z nich zrobić shake’a czy lody.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zamrożone winogrona idealnie nadają się na przekąskę lub zamiast kostek lodu do napojów.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Przejrzałe owoce i warzywa wrzuć do sokowirówki i ciesz się pysznym sokiem.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Suchy chleb połamany na mniejsze kawałki sprawdzi się jako warstwa w zapiekankach warzywnych.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Aby brukselka nie była gorzka, zblanszuj ją w wodzie z solą, cukrem i octem.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Z nadmiaru warzyw zrób kiszonki (np. kimchi).
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN

Ragout warzywne w stylu zero waste

Warzywne ragout to doskonały sposób na wykorzystanie warzyw, które masz w swojej kuchni. Przygotujesz z nich proste, smaczne danie jednogarnkowe w stylu zero waste.
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Mięso i warzywa z rosołu zmiel na farsz do pierogów lub krokietów.
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN

Pasztet z resztek po rosole

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać warzywa z zupy? Zainspiruj się naszym przepisem na pasztet z resztek po rosole i ogranicz wyrzucanie jedzenia!
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Czerstwe bułki zamocz w jajku i mleku i usmaż tosty francuskie.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Wysuszoną szynkę lub kiełbaskę pokrój na kawałki i wrzuć do zupy lub zapiecz z serem i makaronem.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zamroź zioła w oliwie. Wrzuć do małych pojemniczków lub pojemników na kostki do lodu, zalej oliwą i do zamrażalnika.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Stare owoce szybko zamienisz w dżem, a jabłka w jabłka prażone – idealnie do weekendowych naleśników czy chałki.
Ocet jabłkowy – sposób na obierki porady PWGiN

Ocet jabłkowy – sposób na obierki

Co robisz z obierkami po jabłkach? Wyrzucasz je? Czas to zmienić. Czas na ideę zero waste w Twojej kuchni. Sprawdź, jak przygotować domowy ocet jabłkowy z obierek!
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Nie wyrzucaj słoików, zrób z nich doniczki dla ziół.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Wyciśniętą połówkę cytryny wrzuć do zmywarki dla pięknego, naturalnego zapachu.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl

Piknik zero waste


Pogoda zachęca do leniuchowania w formie pikniku z bliskimi. Posiłek na świeżym powietrzu jest niezwykłą przyjemnością, ale będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli zrobimy to w zgodzie z naturą i bez przepychu.


Pierwszą i najważniejszą zasadą podczas pikniku jest posprzątanie po sobie! Chociaż wydaje się, że to ostatni etap pikniku, to jednak samo planowanie będzie kluczowe. Dlatego postarajcie się tak spakować, żeby nie generować żadnych odpadów, ale na wszelki wypadek weźcie ze sobą worek na śmieci na ewentualne pozostałości. Zaopatrzcie się też we własne sztućce, talerze, ściereczki i osobne opakowanie na brudne naczynia. Jeśli piknik poprzedzony jest dłuższą podróżą wybierzcie bidon i menażki. Do transportu jedzenia wybierzcie kosze wiklinowe, drewnianą skrzynkę lub inne pudło, które jest mocne i można je wykorzystać wielokrotnie.


Do jedzenia warto wziąć coś, co jest już pokrojone, wymieszane i gotowe do spożycia. Pamiętajmy, że w wysokich temperaturach żywność łatwo się psuje, więc odpuśćmy sobie delikatne przekąski i spore ilości żywności. Świetnie sprawdzą się małe lub pokrojone owoce, takie jak arbuzy, maliny, truskawki, borówki, etc. Te najlepiej schować do szklanych słoików, które zawsze będą dobrze wyglądać podczas pikniku. Dzięki temu sok owocowy nie wyleje się tam, gdzie nie trzeba. Ponadto, sok, który popłynął z owoców, możecie dodać do wody, tworząc smakową jej wersję. Słoik jest lepszym rozwiązaniem niż np. foliowe opakowanie z jeszcze jednego powodu. Folia zaparzy jedzenie, a to już krok do jego zepsucia.


Zamiast delikatnych sałat lepiej przygotować małe kanapeczki. Dobrze sprawdzi się warzywna pasta, którą wysmarujemy pieczywo. Ze słodkich pokus postawcie na naleśniki, które wcześniej możecie przygotować w domu, a potem zabrać z kilkoma słoikami słodkich przetworów.


No i zawsze pamiętajcie o umiarze. Bez względu na to, co weźmiecie, weźcie taką ilość, jaką jesteście w stanie zjeść. Miłego piknikowania bez resztek.

banner rejestracja wielkanoc 2023

Dołącz do społeczności WINIARY!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się
    Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Zakupy przepisy Winiary

    Chcesz wiedzieć, jak gotować i nie marnować?

    Poznaj nasze przepisy

    Sprawdź przepisy
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu