Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Przetwarzaj

Nie wyrzucaj - przetwarzaj!

Zostało Ci trochę owsianki, a może nie wiesz co zrobić ze zbyt dojrzałymi warzywami? Spokojna głowa, nami nic się nie zmarnuje.

WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Do kanapki zamiast bułki świetnie sprawdzi się tortilla albo bagietka.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Nie wyrzucaj ułamanych końcówek szparagów – stanowią świetną bazę do bulionu.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Do domowego pesto użyj dowolnych orzechów oraz różnorodnej zieleniny. Przechowuj w słoiczku.
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN

Pesto z liści warzyw sezonowych

Domowe pesto to świetny pomysł na wykorzystanie liści sezonowych warzyw. Przygotuj z nami pyszne, zielone pesto w stylu zero waste.
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Sok z kiszonych ogórków podkręci smak barszczu białego lub żurku. Dla podkręcenia ich smaku świetnie sprawdzą się grzyby, kasza pęczak albo płatki owsiane.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Surowa biała kiełbasa lub kawałki pokrojonej pieczeni to świetna alternatywa dla mięsa mielonego.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Wykorzystaj podwiędłe zioła, oliwę i czosnek do przygotowania ziołowego sosu do ryby, warzyw lub mięs z grilla i nie tylko! 
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Do obtoczenia arancini zamiast jajka wykorzystaj 3 łyżki wody po gotowanej ciecierzycy.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Bułkę tartą przygotujesz z czerstwego pieczywa
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zamrażaj nadmiar chleba. Można zamrażać chleb pokrojony a potem wrzucać bezpośrednio do tostera. Bochenek zamrożony w całości rozmrozi się przez noc, a rano będzie jak świeży!
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Liści rzodkiewki nie wyrzucaj – dodaj do nich pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, gęstą śmietanę, sól i pieprz i masz gotową surówkę!
Zero waste w kuchni - pesto z liści rzodkiewek porady PWGiN

Pesto z liści rzodkiewek

Liście rzodkiewki to świetna baza do smacznego, domowego pesto, które urozmaici smak Twoich potraw. Poznaj naszą kuchnię zero waste i zrób z nami pesto z liści rzodkiewek.
Zobacz więcej
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie porady PWGiN

Pesto z liści selera korzeniowego

Chcesz przestać marnować żywność i jeszcze lepiej wykorzystywać warzywa w swojej kuchni? Sprawdź, jakie to proste! Zobacz nasz pomysł na pesto z liści selera korzeniowego.
Zobacz więcej
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste porady PWGiN

Pesto z liści kalarepy

Liście kalarepy to smaczny dodatek do wielu dań. Nie wyrzucaj ich! Zobacz nasz pomysł na pesto z liści kalarepy i odkryj gotowanie zero waste.
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zbrązowiałe banany są idealne do mrożenia (najlepiej bez skórki) – kiedy najdzie Cię ochota możesz z nich zrobić shake’a czy lody.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zamrożone winogrona idealnie nadają się na przekąskę lub zamiast kostek lodu do napojów.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Przejrzałe owoce i warzywa wrzuć do sokowirówki i ciesz się pysznym sokiem.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Suchy chleb połamany na mniejsze kawałki sprawdzi się jako warstwa w zapiekankach warzywnych.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Aby brukselka nie była gorzka, zblanszuj ją w wodzie z solą, cukrem i octem.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Z nadmiaru warzyw zrób kiszonki (np. kimchi).
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN

Ragout warzywne w stylu zero waste

Warzywne ragout to doskonały sposób na wykorzystanie warzyw, które masz w swojej kuchni. Przygotujesz z nich proste, smaczne danie jednogarnkowe w stylu zero waste.
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Mięso i warzywa z rosołu zmiel na farsz do pierogów lub krokietów.
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN

Pasztet z resztek po rosole

Nie masz pomysłu, jak wykorzystać warzywa z zupy? Zainspiruj się naszym przepisem na pasztet z resztek po rosole i ogranicz wyrzucanie jedzenia!
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Czerstwe bułki zamocz w jajku i mleku i usmaż tosty francuskie.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Wysuszoną szynkę lub kiełbaskę pokrój na kawałki i wrzuć do zupy lub zapiecz z serem i makaronem.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Zamroź zioła w oliwie. Wrzuć do małych pojemniczków lub pojemników na kostki do lodu, zalej oliwą i do zamrażalnika.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Stare owoce szybko zamienisz w dżem, a jabłka w jabłka prażone – idealnie do weekendowych naleśników czy chałki.
Ocet jabłkowy – sposób na obierki porady PWGiN

Ocet jabłkowy – sposób na obierki

Co robisz z obierkami po jabłkach? Wyrzucasz je? Czas to zmienić. Czas na ideę zero waste w Twojej kuchni. Sprawdź, jak przygotować domowy ocet jabłkowy z obierek!
Zobacz więcej
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Nie wyrzucaj słoików, zrób z nich doniczki dla ziół.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Wyciśniętą połówkę cytryny wrzuć do zmywarki dla pięknego, naturalnego zapachu.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl

Piknik zero waste


Pogoda zachęca do leniuchowania w formie pikniku z bliskimi. Posiłek na świeżym powietrzu jest niezwykłą przyjemnością, ale będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli zrobimy to w zgodzie z naturą i bez przepychu.


Pierwszą i najważniejszą zasadą podczas pikniku jest posprzątanie po sobie! Chociaż wydaje się, że to ostatni etap pikniku, to jednak samo planowanie będzie kluczowe. Dlatego postarajcie się tak spakować, żeby nie generować żadnych odpadów, ale na wszelki wypadek weźcie ze sobą worek na śmieci na ewentualne pozostałości. Zaopatrzcie się też we własne sztućce, talerze, ściereczki i osobne opakowanie na brudne naczynia. Jeśli piknik poprzedzony jest dłuższą podróżą wybierzcie bidon i menażki. Do transportu jedzenia wybierzcie kosze wiklinowe, drewnianą skrzynkę lub inne pudło, które jest mocne i można je wykorzystać wielokrotnie.


Do jedzenia warto wziąć coś, co jest już pokrojone, wymieszane i gotowe do spożycia. Pamiętajmy, że w wysokich temperaturach żywność łatwo się psuje, więc odpuśćmy sobie delikatne przekąski i spore ilości żywności. Świetnie sprawdzą się małe lub pokrojone owoce, takie jak arbuzy, maliny, truskawki, borówki, etc. Te najlepiej schować do szklanych słoików, które zawsze będą dobrze wyglądać podczas pikniku. Dzięki temu sok owocowy nie wyleje się tam, gdzie nie trzeba. Ponadto, sok, który popłynął z owoców, możecie dodać do wody, tworząc smakową jej wersję. Słoik jest lepszym rozwiązaniem niż np. foliowe opakowanie z jeszcze jednego powodu. Folia zaparzy jedzenie, a to już krok do jego zepsucia.


Zamiast delikatnych sałat lepiej przygotować małe kanapeczki. Dobrze sprawdzi się warzywna pasta, którą wysmarujemy pieczywo. Ze słodkich pokus postawcie na naleśniki, które wcześniej możecie przygotować w domu, a potem zabrać z kilkoma słoikami słodkich przetworów.


No i zawsze pamiętajcie o umiarze. Bez względu na to, co weźmiecie, weźcie taką ilość, jaką jesteście w stanie zjeść. Miłego piknikowania bez resztek.

Przepisy #niemarnujemy

Chrupiące domowe grzanki do zupy

Chrupiące domowe grzanki do zupy

23 min Łatwy
Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

35 min Łatwy
Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

Sałatka z warzyw z rosołu i winogronami

13 min Łatwy
Makaron z pieczonym schabem

Makaron z pieczonym schabem

30 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami

1 godz 5 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
PwGiN

Koniec z marnowaniem!

Wyrzucamy jedzenie najczęściej z powodu jego zepsucia (65,2%), przegapienie daty ważności (42%) i przygotowywania zbyt dużej ilości (26,5%). Jak nie marnować? Sprawdź nasze porady!
Sprawdź

Nie wyrzucamy, przechowujemy!

Przepisy zero waste
Zero waste w kuchni
1111_żywność-IMG_6546.jpg
Jak przechowywać żywność?
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Sprawdź

Zobacz wszystkie porady o niemarnowaniu

Triki i porady #niemarnujemy

Triki i porady #niemarnujemy

Foodsharing - dla ludzi i środowiska

Foodsharing - dla ludzi i środowiska

Kupowanie w stylu Zero Waste

Kupowanie w stylu Zero Waste

Jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość

Jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość

Foodsharing – tipy i porady

Foodsharing – tipy i porady

Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Chcesz wiedzieć, co aktualnie robimy?

Odwiedź nas na Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu