Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie

Porady

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie

Lasagne, tagiatelle, cannelloni, ravioli… Brzmi pysznie, ale czy tak naprawdę wiesz jak prawidłowo przygotować dania z makaronem niczym z włoskiej restauracji? Tego typu produkty zbożowe róż…

dowiedz się więcej >
Wszystko o jajkach

Porady

Wszystko o jajkach

Jajka na twardo są podstawą wielu sałatek, idealnie komponują się z majonezem oraz stanowią pyszny dodatek do kanapek. O poranku często zajadamy się jajecznicą, omletem czy jajkami na miękko…

dowiedz się więcej >
Sosy do jajek

Inspiracje

Sosy do jajek

Sos tatarski, musztardowy, koperkowy, a może czosnkowy? Z pewnością każdy ma swój ulubiony! Niezależnie od tego, jakie sosy wybierzemy, wszystkie mają wspólny mianownik – idealnie komponują …

dowiedz się więcej >
Babeczki i muffiny – różnice

Inspiracje

Babeczki i muffiny – różnice

Nazwy babeczki i muffiny często stosowane są zamiennie. Jednak są to dwa różne rodzaje wypieków. Różnice tkwią w wyglądzie, stosowanych składnikach na ciasto oraz sposobie jego wyrabiania. J…

dowiedz się więcej >
Babeczki wielkanocne

Inspiracje

Babeczki wielkanocne

Na wielkanocnym stole wśród słodkości najczęściej spotykamy tradycyjne ciasta – mazurki, wielkanocną babkę, paschę lub sernik. Warto jednak nieco urozmaicić deserowe menu. Nasza propozycja t…

dowiedz się więcej >
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Inspiracje

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Wielkanoc ma w Polsce szczególnie rodzinny charakter, dlatego wiele czasu spędzamy wówczas z najbliższymi przy świątecznym stole. Przez lata narodziła się w naszym kraju silna tradycja tworz…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić idealny lukier?

Porady

Jak zrobić idealny lukier?

Wszyscy miłośnicy słodkości docenią niezwykłe aromaty domowych wypieków. Smaku wielu takich ciast i ciasteczek nie wyobrażamy sobie bez słodkich, ozdobnych polew. Tym razem skupimy się na na…

dowiedz się więcej >
Jajka inaczej

Inspiracje

Jajka inaczej

Na miękko, na twardo, faszerowane, jajecznica, omlet… Jajka zajmują w naszym jadłospisie szczególną pozycję. Wymienione sposoby ich przyrządzenia stanowią jedynie wierzchołek góry lodowej. P…

dowiedz się więcej >
Dlaczego mleko jest ważne w rozwoju Twojego dziecka?

Inspiracje

Dlaczego mleko jest ważne w rozwoju Twojego dziecka?

Na to pytanie odpowiada Agnieszka Piskała – najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce.

dowiedz się więcej >