Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

10 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY

Inspiracje

10 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY

Szaszłyki to prosty i sprawdzony sposób na pyszne i kolorowe dania z grilla. Wspaniale komponują się z Sosami Majonezowymi WINIARY

dowiedz się więcej >
Mięso wieprzowe - jakie wybrać ?

Porady

Mięso wieprzowe - jakie wybrać ?

Wieprzowina to jeden z filarów polskiej kuchni, więc warto wiedzieć jak najlepiej przyrządzić poszczególne jej części.

dowiedz się więcej >
Jak dobrze ugotować kaszę?

Porady

Jak dobrze ugotować kaszę?

Jak ugotować różnego rodzaju kasze, aby zachowały swoje dobroczynne właściwości, odpowiednią sypkość oraz pyszny smak?

dowiedz się więcej >
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
dawid

Porady

Najlepsze sposoby na kruche ciasto

Cała tajemnica na dobre kruche ciasto tkwi w 4 szczegółach.

dowiedz się więcej >
Słony karmel
dawid

Porady

Słony karmel

Słony karmel to idealne połączenie smaków słodkiego i słonego. Sprawdź nasz przepis na słony karmel.

dowiedz się więcej >
Polewa czekoladowa - jak rozpuścić czekoladę?
dawid

Porady

Polewa czekoladowa - jak rozpuścić czekoladę?

Najprostszy sposób na rozpuszczenie czekolady to kąpiel wodna.

dowiedz się więcej >
Jak ugotować jajka na miękko?

Porady

Jak ugotować jajka na miękko?

Wbrew pozorom ugotowanie idealnie miękkiego – z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem, jajka wcale nie należy do prostych zadań.

dowiedz się więcej >
Jak ugotować jajko na twardo?

Porady

Jak ugotować jajko na twardo?

Ugotowanie jajka na twardo jest znacznie prostsze od jajka na miękko. Tu nie potrzeba zbyt wielu zabiegów – wystarczy po prostu kontrolować czas.

dowiedz się więcej >
Jak zapobiec pękaniu sernika?

Porady

Jak zapobiec pękaniu sernika?

Sekret udanego sernika tkwi w serze. Im będzie tłustszy, tym sernik wyjdzie lepszy i bardziej kremowy.

dowiedz się więcej >
Jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada?

Porady

Jak zrobić sernik wiedeński, który nie opada?

Puszysty i odpowiednio mokry sernik to wypiek doskonały! Pieczenie sernika to sztuka, która wymaga nie lada wprawy.

dowiedz się więcej >
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?

Porady

Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?

Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, pośpiechu, ani mechanicznego wyrabiania.

dowiedz się więcej >
Jakie są rodzaje mąk?

Porady

Jakie są rodzaje mąk?

W różnorodności polskich mąk można się pogubić. Na rynku mamy bowiem mąkę tortową, krupczatkę, luksusową, a także rozmaite inne mąki piekarnicze. Sprawdź co je różni.

dowiedz się więcej >
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?

Porady

Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?

Doskonała babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Aby jednak wyszła perfekcyjnie, musisz być niezwykle ostrożny przy jej wypiekaniu.

dowiedz się więcej >
Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?

Porady

Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?

Białą kiełbasę można podawać na wiele sposobów.

dowiedz się więcej >
Mazurek czekoladowo-kawowy
dawid

Inspiracje

Mazurek czekoladowo-kawowy

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne. W naszym wydaniu zasmakuje Ci na pewno!

dowiedz się więcej >
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?

Porady

Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?

Drożdżowe zajączki są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Delikatne, pyszne, maślane bułeczki są smakowitym dodatkiem na świątecznym stole.

dowiedz się więcej >
Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?

Porady

Jak zrobić tradycyjne pisanki wielkanocne?

Tradycyjne pisanki wielkanocne można zrobić na kilka sposobów.

dowiedz się więcej >