Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kulinarne eksperymenty zawiodły mnie dziś do Chin. Tłuściutki rosół z kaczki z pierożkami wonton to idealne danie na chłodniejsze dni. Znudził Wam się makaron? Nudne już te nudle? I na to mam radę! Zabawmy się w lepienie pierożków wonton. Delikatne, mięciutkie, niemalże rozpływają się w ustach.
Dziś alternatywa dla tradycyjnego rosołu – tym razem z orientalną nutą. Dzieciaki rozsmakują się w pierożkach, to pewne! Zaś dorośli na pewno docenią zaskakujący posmak imbiru i limonki. Smacznego!
Zobacz też inne nasze przepisy na zupy z imbirem i cytrusami:
Zaczynamy od rosołu. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na mniejsze części. Pora oraz kawałek kopru włoskiego dokładnie umyć. Kawałki mięsa z kaczki opłukać.Cebulę w łupinie opalić nad palnikiem kuchenki gazowej (lub za pomocą ręcznego palnika). Tak przygotowane warzywa oraz mięso umieścić w dużym garnku.
Całość zalać ok. 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Z papryczki usunąć pestki i podobnie jak imbir pokroić w paseczki. Po zagotowaniu z rosołu zebrać całą pianę i szumowiny. Zmniejszyć ogień, dodać imbir, papryczkę chili oraz trawę cytrynową i gotować na małym przy ok. 1,5 – 2 godzin.
W tym czasie przygotować pierożki wonton. Mąkę przesiać do misy, dodać sól i olej. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Po ok. 5-7 minutach ciasto powinno odchodzić od ręki i być elastyczne, ew. podsypać jeszcze mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Zeszklić krótko na maśle. Imbir obrać i zetrzeć na tarce – na drobnych oczkach, dymkę opłukać i posiekać. Do mięsa mielonego dodać zeszklone cebulę z czosnkiem, starty imbir, sos sojowy, oraz olej sezamowy oraz posiekaną dymkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty, o boku ok. 8 cm. Na środek kwadratu nałożyć łyżkę (kulkę) mięsnego farszu, brzegi ciasta zwilżyć odrobiną wody i skleić po przekątnej.
Pierożki gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w koszyczku do gotowania na parze wyłożonym pergaminem ( w papierze należy zrobić dziurki) i umieszczonym nad garnkiem z gotującą się woda. Czas gotowania to ok. 7-9 minut.
Gotowy rosół przecedzić. Mięso obrać. Całość doprawić sosem sojowym, dodać łyżeczkę cukru, sok z cytryny i limonki oraz sól i pieprz do smaku.
Rosół podawać z pierożkami wonton i posiekaną kolendrą lub zieloną pietruszką.