MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wareniki z mięsem i kapustą
73 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
76 50.7g / 76%
9 14.6g / 9%
15 21.6g / 15%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Wareniki z mięsem i kapustą

(0)
1 godz 13 min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajka
0.67  szklanka
Woda ciepła
0.5  łyżeczka
Sól
500  g
Ugotowane mięso np. wołowina lub wieprzowina z rosołu
300  g
Kapusta kiszona
2 
Cebula duża
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.61 g
Wartość energetyczna
604.87 kcal
Tłuszcze
50.77 g
Białko
21.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niemal każdy kraj ma swój własny przepis na pierogi. Różnią się one kształtem, wielkością, nadzieniem, ale zwykle bazą jest podobne – miękkie i elastyczne ciasto, którym otulony jest farsz. Pierogi wareniki wywodzą się z kuchni ukraińskiej i szybko zyskują sobie fanów w innych regionach, zwłaszcza w miejscach, gdzie potrawy mączne są znane i lubiane prawie przez każdego.

Wareniki z mięsem i kapustą to sycące, aromatyczne danie – w sam raz na obiad lub podwieczorek. Te średniej wielkości pierogi mogą być serwowane na wiele sposobów (gotowane lub smażone) i podawane z różnymi dodatkami. Pierogi wareniki, znane też jako varenyky to samodzielne danie lub dodatek do zup, np. do czystego barszczu albo wyrazistego w smaku bulionu – wtedy robi się je w nieco mniejszym rozmiarze, żeby łatwiej było je jeść. Ale to nie wszystko. Jako osobny posiłek podaje się je z dodatkiem masła, okrasy z cebulki lub boczku albo kwaśną śmietaną. Wareniki ukraińskie występują też w wersji na słodko - wtedy sprawdzą się też jako smaczny, domowy deser, zamiast ciasta czy sklepowych słodyczy. Wybierz swoją ulubioną wersję i zaskocz swoich bliskich tą smaczną potrawą, inspirowaną kuchnią naszych sąsiadów.

Pierogi wareniki przygotowuje się podobnie do znanych nam pierogów. Ciasto zrobisz z mąki, wody, jajka i odrobiny soli. Musi być ono miękkie, elastyczne i łatwe do formowania – wtedy nie rozpadnie się podczas nadziewania ani w czasie gotowania lub smażenia. Początkowo wareniki ukraińskie nadziewane były głównie ziemniakami, ziemniakami i serem lub samą kaszą. Dodawano do nich produkty, które były tanie i łatwo dostępne w niemal każdym domu. To sprawiało, że było to pożywne danie dla całej rodziny, które można przygotować w większej ilości, gdy ktoś miał ochotę na dokładkę. Teraz pomysłów na wareniki jest znacznie więcej. Dziś prezentujemy przepis na wytrawne wareniki z mięsem i kapustą. W ten prosty sposób przygotujesz posiłek w stylu zero waste i wykorzystasz gotowane mięso, które zostało z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Nadal dobrze jest przygotować to danie z większej ilości składników – z powodzeniem można je mrozić i mieć gotowy obiad, gdy nie będzie czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni.

Zainspiruj się naszym przepisem na wareniki z mięsem i kapustą i przygotuj to danie dla swoich bliskich. To będzie smaczny, rodzinny obiad, który szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jakie to proste!

Przygotowanie

73 min
  • Krok 1

    20 min
    Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
  • Krok 2

    30 min
    Kapustę kiszoną odciśnij lekko i posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka ok. 20-30 min. Po tym czasie odstaw do przestudzenia. Kapustę odcedź z nadmiaru płynu.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.
  • Krok 4

    5 min
    Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj usmażoną cebulę, kiszoną kapustę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw bulionem WINIARY, solą i solidną ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
  • Krok 6

    5 min
    Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
  • Krok 7

    1 min
    Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.
Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 1 z 7

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 2 z 7

Kapustę kiszoną odciśnij lekko i posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka ok. 20-30 min. Po tym czasie odstaw do przestudzenia. Kapustę odcedź z nadmiaru płynu.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 3 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 4 z 7

Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj usmażoną cebulę, kiszoną kapustę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw bulionem WINIARY, solą i solidną ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 5 z 7

Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 6 z 7

Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.

Wareniki z mięsem i kapustą

Krok 7 z 7

Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite