Tarta z cukinią, tuńczykiem, oliwkami i ziołami
1 godz
Łatwy
250
g
Mąka pszenna
125
g
Masło
1
Żółtko
1
łyżeczka
Sól
50
ml
Woda
1
puszka
Tuńczyk
1
Cukinia
3
łyżek
Czarne oliwki
1
Cebula
3
ząbków
trochę
Tymianek
5
Jajko
100
ml
Śmietana
trochę
Śmietana
trochę
Pietruszka
trochę
Bazylia świeża
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
12.51 g
Węglowodany
34.77 g
Tłuszcze
27.83 g
Wartość energetyczna
425.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
40 min
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciastem wylepiamy naczynie żaroodporne i przebijamy widelcem. Podpiekamy ok 10 min.
Krok 2
5 min
Cebulkę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy cienkie plastry cukinii i chwilę dusimy. Sporą garść ziół drobno siekamy.
Krok 3
15 min
Jajka mieszamy ze śmietaną i 4-5 łyżkami sosu czosnkowego Winiary, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy świeże zioła, oliwki, tuńczyka i wylewamy na kruche ciasto.Całość pieczemy w temp ok. 180 stopni. Danie doskonale smakuje z sosem czosnkowym Winiary. Smacznego!
Delikatna, aromatyczna, ziołowa tarta z tuńczykiem, cukinią i oliwkami nadaje się zarówno na odiad, jak i na zimno.
Komentarze 0