Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z cukinią, tuńczykiem, oliwkami i ziołami

(0)
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest IzabelaM
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 6 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna
125  g
Masło
1 
Żółtko
1  łyżeczka
Sól
50  ml
Woda
1  puszka
Tuńczyk
1 
Cukinia
3  łyżek
Czarne oliwki
1 
Cebula
3  ząbków
trochę
Tymianek
5 
Jajko
100  ml
Śmietana
trochę
Śmietana
trochę
Pietruszka
trochę
Bazylia świeża
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.51 g
Węglowodany
34.77 g
Tłuszcze
27.83 g
Wartość energetyczna
425.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
40 min
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciastem wylepiamy naczynie żaroodporne i przebijamy widelcem. Podpiekamy ok 10 min.
Krok 2
5 min
Cebulkę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy cienkie plastry cukinii i chwilę dusimy. Sporą garść ziół drobno siekamy.
Krok 3
15 min
Jajka mieszamy ze śmietaną i 4-5 łyżkami sosu czosnkowego Winiary, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy świeże zioła, oliwki, tuńczyka i wylewamy na kruche ciasto.Całość pieczemy w temp ok. 180 stopni. Danie doskonale smakuje z sosem czosnkowym Winiary. Smacznego!
Tarta z cukinią, tuńczykiem, oliwkami i ziołami

Krok 1 z 3

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciastem wylepiamy naczynie żaroodporne i przebijamy widelcem. Podpiekamy ok 10 min.

Tarta z cukinią, tuńczykiem, oliwkami i ziołami

Krok 2 z 3

Cebulkę podsmażamy, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy cienkie plastry cukinii i chwilę dusimy. Sporą garść ziół drobno siekamy.

Tarta z cukinią, tuńczykiem, oliwkami i ziołami

Krok 3 z 3

Jajka mieszamy ze śmietaną i 4-5 łyżkami sosu czosnkowego Winiary, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy świeże zioła, oliwki, tuńczyka i wylewamy na kruche ciasto.Całość pieczemy w temp ok. 180 stopni. Danie doskonale smakuje z sosem czosnkowym Winiary. Smacznego!

Delikatna, aromatyczna, ziołowa tarta z tuńczykiem, cukinią i oliwkami nadaje się zarówno na odiad, jak i na zimno.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha