Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Stir-fry z brokuła
Dodaj do CookBook

Stir-fry z brokuła

(0)
25 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Duża łodyga brokuła
1  łyżka
Bulion warzywny WINIARY
1 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
3  cm
Kawałek świeżego imbiru
1 
Marchewka
0.5  pęczek
Dymki
1  łyżeczka
Olej sezamowy
trochę
Chili w płatkach
1  łyżka
Kolorowego sezamu do posypania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.9 g
Wartość energetyczna
122 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zazwyczaj wyrzucasz łodygę brokuła i gotujesz jedynie głowę? Nie rób tego, wykorzystaj łodygę do pysznego dania - stir fry z brokuła. To szybkie, zdrowe i smaczne jedzenie, które można przygotować w kilka minut. Jest idealne jako przekąska albo szybki obiad do pracy.

Nazwa stir fry czyli zamieszaj i usmaż oddaje całą prostotę tego dania. Metoda stir fry polega na krótkim smażeniu warzyw na bardzo rozgrzanej patelni, i intensywnym mieszaniu ich. Pokrojone w cienkie słupki lub paski warzywa oraz mięso natychmiast zostają przypieczone, dzięki czemu cały smak i soczystość pozostają zamknięte w ich wnętrzu. Najlepszym naczyniem do przygotowywania dania stir fry jest wok, który świetnie przewodzi ciepło. Do smażenia w ten sposób należy używać tłuszczy o wysokim punkcie dymienia np. olej rzepakowy, sezamowy, arachidowy czy ryżowy.

W daniu strir fry z brokuła ważne, żeby brokuł był świeży, jędrny i chrupki. Aby wybrać świeże warzywo - zwróć uwagę na jego kolor i wygląd. Brokuł powinien być zielony, bez żółtych i brązowych plamek. Kwiatostany powinny być zwarte i jędrne, a łodygi twarde i soczyste. Unikaj brokułów, które wydają się miękkie, zwiędnięte i są blade.

1.Składniki niezbędne do przygotowania stir fry z brokuła

Do przygotowania stir fry z brokuła będziesz potrzebować jędrnego, dużego brokuła, twardej marchewki i czerwonej cebuli. Dodatkowo potrzebny będzie bulion warzywny Winiary, olej sezamowy, imbir, czosnek i dymka oraz sezam do posypania potrawy.

2.Inne zielone warzywa do dodania do stir fry z brokuła

Aby urozmaicić stir fry z brokuła, możesz dodać inne świeże warzywa pokrojone w paski. Świetnie sprawdzą się ogórki, cukinia, szparagi, groszek cukrowy albo papryka w różnych kolorach. Wybór należy do Ciebie.

3.Stir fry z brokuła jako danie na diecie keto

Stir fry z brokuła jest idealnym daniem na diecie keto. Brokuł ma niską zawartość węglowodanów, a wysoką zawartość błonnika i witamin. Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów, co zmusza organizm do spalania tłuszczu jako głównego źródła energii.

Na diecie keto, ważne jest, aby przy tym daniu unikać słodkich sosów, które mogą zawierać ukryte cukry. Sos sojowy i ocet ryżowy są niskowęglowodanowymi opcjami, które dodają potrawie głębi smaku.

Stir fry z brokuła można łatwo dostosować do diety keto, dodając do niego np. kawałki czerwonego mięsa lub tofu w wersji wege i wegańskiej. Dzięki tym dodatkom danie stanie się bardziej sycące i bogatsze w niezbędne makroelementy.

4.Stir fry z brokuła - szybkie danie na obiad do pracy

Stir fry z brokuła jest idealnym daniem do zabrania do pracy. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a danie można łatwo przechowywać i odgrzać w mikrofalówce. Wystarczy podgrzać przez 2-3 minuty, mieszając kilka razy w trakcie.

5.Stir fry z brokuła - pomysły na dekorację podania

Aby stir fry z brokuła wyglądał jeszcze apetyczniej, warto je podawać posypane świeżą zieleniną - szczypiorem, kolendrą albo pietruszką. Do dania możesz dodać również podprażone nasiona sezamu, posiekane orzechami laskowymi, ziemnymi albo kiełki.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Łodygę brokuła obierz i pokrój w słupki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Dymkę posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć posiekany czosnek i imbir. Całość smaż przez około 1 minutę. Dodaj czerwoną cebulę i smaż aż stanie się miękka.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj marchewkę i łodygę brokuła. Smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.
  • Krok 4

    3 min
    Dodaj 1 łyżkę bulionu warzywnego Winiary i smaż przez kolejne 2-3 minuty, jednocześnie mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Dodaj posiekaną dymkę i chilli w płatkach (opcjonalnie). Smaż przez 1-2 minuty.
  • Krok 6

    1 min
    Danie podawaj posypane prażonym sezamem.
Stir-fry z brokuła

Krok 1 z 6

Krok 1

Łodygę brokuła obierz i pokrój w słupki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Czosnek i imbir drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Dymkę posiekaj.

Stir-fry z brokuła

Krok 2 z 6

Krok 2 Krok 2

Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć posiekany czosnek i imbir. Całość smaż przez około 1 minutę. Dodaj czerwoną cebulę i smaż aż stanie się miękka.

Stir-fry z brokuła

Krok 3 z 6

Krok 3 Krok 3

Dodaj marchewkę i łodygę brokuła. Smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.

Stir-fry z brokuła

Krok 4 z 6

Krok 4 Krok 4

Dodaj 1 łyżkę bulionu warzywnego Winiary i smaż przez kolejne 2-3 minuty, jednocześnie mieszając.

Stir-fry z brokuła

Krok 5 z 6

Krok 5 Krok 5

Dodaj posiekaną dymkę i chilli w płatkach (opcjonalnie). Smaż przez 1-2 minuty.

Stir-fry z brokuła

Krok 6 z 6

Krok 6 Krok 6

Danie podawaj posypane prażonym sezamem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Dla dwojga
  • Inne
  • Inspiracje
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Stir-fry
  • Szczytowe
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu