Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab z grilla z zieloną wstążką

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest sybur
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60  dag
Schab bez kości
4  łyżek
Sos sojowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Kolendra posiekana
2 
Cebule starte na drobnej tarce
2  ząbków
Posiekane ząbki czosnku
trochę
Sos czosnkowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
50.04 g
Węglowodany
7.69 g
Tłuszcze
20.33 g
Wartość energetyczna
409.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
60 min
Schab pociąć w grube plastry około 4 centymetry każdy. Wymieszać wszystkie składniki, włożyć schab i marynować około 1 - 2 godziny. Następnie każdy plaster w połowie związać sznurkiem nadając mu okrągły kształt.
Krok 2
30 min
Położyć na grillowym ruszcie i grillować. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę na kolejne 15 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie posmarować marynatą. Z gotowego mięsa zdjąć sznurek a w tym miejscu przewiązać go szczypiorem. Podawać z sosem czosnkowym lub z sałatką.
Schab z grilla z zieloną wstążką

Krok 1 z 2

Schab pociąć w grube plastry około 4 centymetry każdy. Wymieszać wszystkie składniki, włożyć schab i marynować około 1 - 2 godziny. Następnie każdy plaster w połowie związać sznurkiem nadając mu okrągły kształt.

Schab z grilla z zieloną wstążką

Krok 2 z 2

Położyć na grillowym ruszcie i grillować. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę na kolejne 15 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie posmarować marynatą. Z gotowego mięsa zdjąć sznurek a w tym miejscu przewiązać go szczypiorem. Podawać z sosem czosnkowym lub z sałatką.

Mięso schabu jest zazwyczaj suche więc najpierw marynujemy go w obfitej marynacie, a potem żeby zachowało soczystość ściskamy go przewiązują sznurkiem. Powstaje coś w rodzaju grubego mięsnego korka. Dzięki temu jest kruchy, zbyt mocno się nie spiecze i nie rozejdzie. Wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym lub z lekką sałatką. Przed podanie zdejmujemy sznurek a mięso przewiązujemy szczypiorem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
50g / 48%
Węglowodany
7.7g / 7%
Tłuszcze
20.3g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha