Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab z grilla z zieloną wstążką

0
171 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 dag
Schab bez kości
4 łyżek
Sos sojowy
3 łyżek
Oliwa
1 łyżka
Kolendra
2 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sos czosnkowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
50.04 g
Węglowodany
7.69 g
Tłuszcze
20.33 g
Wartość energetyczna
409.08 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

171 min
Krok 1
15 min
Schab pociąć w grube plastry, około 4 centymetry każdy. Kolendrę posiekać, cebule zetrzeć na drobnej tarce, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.
Krok 2
120 min
Włożyć schab i marynować około 1 - 2 godziny.
Krok 3
3 min
Następnie każdy plaster w połowie związać sznurkiem, nadając mu okrągły kształt.
Krok 4
30 min
Położyć na grillowym ruszcie i grillować. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę na kolejne 15 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie posmarować marynatą.
Krok 5
3 min
Z gotowego mięsa zdjąć sznurek, a w tym miejscu przewiązać go szczypiorem. Podawać z sosem czosnkowym lub z sałatką.
Schab z grilla z zieloną wstążką

Krok 1 z 5

Schab pociąć w grube plastry, około 4 centymetry każdy. Kolendrę posiekać, cebule zetrzeć na drobnej tarce, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.

Schab z grilla z zieloną wstążką

Krok 2 z 5

Włożyć schab i marynować około 1 - 2 godziny.

Schab z grilla z zieloną wstążką

Krok 3 z 5

Następnie każdy plaster w połowie związać sznurkiem, nadając mu okrągły kształt.

Schab z grilla z zieloną wstążką

Krok 4 z 5

Położyć na grillowym ruszcie i grillować. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę na kolejne 15 minut. Podczas pieczenia kilkakrotnie posmarować marynatą.

Schab z grilla z zieloną wstążką

Krok 5 z 5

Z gotowego mięsa zdjąć sznurek, a w tym miejscu przewiązać go szczypiorem. Podawać z sosem czosnkowym lub z sałatką.

Mięso schabu jest zazwyczaj suche więc najpierw marynujemy go w obfitej marynacie,a potem żeby zachowało soczystość ściskamy go przewiązują sznurkiem. Powstaje coś w rodzaju grubego mięsnego korka.
Dzięki temu jest kruchy, zbyt mocno się nie spiecze i nie rozejdzie.
Wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym lub z lekką sałatką.
Przed podanie zdejmujemy sznurek a mięso przewiązujemy szczypiorem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika