Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Placki ryżowe

2
51 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 torebek
Ryż
2 
Jajko
100 g
Ser żółty
1 łyżeczka
Papryka ostra mielona
2 łyżeczek
Kurkuma
1 l
Woda
200 ml
Olej
5 łyżek
Musztarda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1226.78 kcal
Tłuszcze
109.22 g
Białko
15.41 g
Węglowodany
45.48 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
20 min
Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.
Krok 2
5 min
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.
Krok 3
10 min
Odsącz ryż i odczekaj, aż ostygnie. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.
Krok 4
10 min
Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.
Krok 5
5 min
Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 200 ml z musztardą.
Krok 6
1 min
Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.
Placki ryżowe

Krok 1 z 6

Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.

Placki ryżowe

Krok 2 z 6

W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.

Placki ryżowe

Krok 3 z 6

Odsącz ryż i odczekaj, aż ostygnie. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.

Placki ryżowe

Krok 4 z 6

Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.

Placki ryżowe

Krok 5 z 6

Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 200 ml z musztardą.

Placki ryżowe

Krok 6 z 6

Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.

Chrupiące, smażone placki ryżowe piękny złocisty kolor oraz wyrazisty smak zawdzięczają kurkumie, zwanej indyjskim szafranem. Dodajemy ją do Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY, w którym gotujemy ryż – dzięki temu potrawa zyskuje przyjemną, pikantną nutkę. Nie należy jednak przesadzać z ilością tej przyprawy, bo danie może zgorzknieć. Ryżową masę smażymy (tak jak placki ziemniaczane) na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Gotowe placki podajemy – na gorąco lub na zimno - w towarzystwie dwóch kolorowych dipów: paprykowego oraz musztardowego z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika