Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Placki ryżowe
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
14.5g / 15%
Węglowodany
43.9g / 43%
Tłuszcze
18.7g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Placki ryżowe

+

Placki ryżowe

Wróć

Placki ryżowe

(2)
51min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
WINIARY Rosół drobiowo-warzywny
trochę
Majonez Dekoracyjny Winiary
200  g
Ryż
2 
Jajko
100  g
Ser żółty
1  łyżeczka
Papryka ostra mielona
2  łyżeczek
Kurkuma
1  l
Woda
trochę
Olej
5  łyżek
Musztarda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.47 g
Węglowodany
43.93 g
Tłuszcze
18.72 g
Wartość energetyczna
410.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chrupiące, smażone placki ryżowe piękny złocisty kolor oraz wyrazisty smak zawdzięczają kurkumie, zwanej indyjskim szafranem. Dodajemy ją do Rosołu drobiowo-warzywnego Domowa Kuchnia WINIARY, w którym gotujemy ryż – dzięki temu potrawa zyskuje przyjemną, pikantną nutkę. Nie należy jednak przesadzać z ilością tej przyprawy, bo danie może zgorzknieć. Ryżową masę smażymy (tak jak placki ziemniaczane) na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Gotowe placki podajemy – na gorąco lub na zimno - w towarzystwie dwóch kolorowych dipów: paprykowego oraz musztardowego z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    20 min
    Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.
  • Krok 3

    10 min
    Odsącz ryż i odczekaj, aż ostygnie. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.
  • Krok 4

    10 min
    Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 100 ml z musztardą.
  • Krok 6

    1 min
    Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.
Placki ryżowe

Krok 1 z 6

Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.

Placki ryżowe

Krok 2 z 6

W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.

Placki ryżowe

Krok 3 z 6

Odsącz ryż i odczekaj, aż ostygnie. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.

Placki ryżowe

Krok 4 z 6

Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.

Placki ryżowe

Krok 5 z 6

Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 100 ml z musztardą.

Placki ryżowe

Krok 6 z 6

Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak z ryżem i ananasem

    Kurczak z ryżem i ananasem

    30 min Łatwy
  • Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

    Placki ziemniaczane z kurczakiem i pieczarkami

    37 min Łatwy
  • Sałatka z sosem czosnkowym

    Sałatka z sosem czosnkowym

    1 godz 2 min Łatwy
  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu