Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Placki ryżowe
Dodaj do CookBook

Placki ryżowe

(5)
51 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowy WINIARY
trochę
Majonez Dekoracyjny WINIARY
200  g
Ryż
2 
Jajko
100  g
Ser żółty
1  łyżeczka
Papryka ostra mielona
2  łyżeczek
Kurkuma
1  l
Woda
trochę
Olej
5  łyżek
Musztarda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.9 g
Wartość energetyczna
393.8 kcal
Tłuszcze
17.4 g
Białko
14.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupiące placki ryżowe podane w wersji wytrawnej to prawdziwy hit. Przygotujesz je błyskawiczne z zaledwie kilku składników. Placuszki ryżowe nie są kłopotliwe w przygotowaniu, ponadto trafią w gusta dzieci, jak i dorosłych. Są smacznym pomysłem na rodzinny obiad, śniadanie czy podwieczorek.


Placki ryżowe – łatwa receptura

Placki z ryżu to znakomita propozycja dla wszystkich miłośników chrupiących placków z aromatycznymi dipami. Przygotujesz je zaledwie w 30 minut. Ponadto zrobisz je z łatwo dostępnych składników, które być może masz już w lodówce. Przepis na wyborne placki ryżowe nie sprawi problemów nawet osobom, które nie mają zbyt dużych umiejętności kucharskich. O czego musisz zacząć? Ich głównym składnikiem jest ryż, a więc skup się na jego prawidłowym przygotowaniu. Dzięki kurkumie i kostkach WINIARY rosół drobiowy, ryż nabierze jeszcze lepszego smaku. W czasie gotowania ryżu możesz przygotować pozostałe składniki takie jak tarty ser i jajka. Po połączeniu składników pozostaje już tylko smażenie placuszków na złoty odcień. Po ich usmażeniu możemy zabrać się za pyszne dipy, które dopełnią całe danie. Majonez połącz z ostrą mieloną papryką i do drugiego naczynia podaj drugi dip czyli majonez z musztardą. Jak widzisz przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Ryżowe placki jedz na ciepło od razu po przygotowaniu albo na zimno - jak wolisz. Smacznego.


Chrupiące placuszki ryżowe na każdą okazję

Danie to jest świetną propozycją dla wegetarian, jak i osób preferujących wszelkiego rodzaju placuszki. Zasmakują nawet małym dzieciom i będą znakomitym pomysłem na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Placki ryżowe to potrawa, do której będziesz z pewnością wracać. Sprawdzą się idealnie nie tylko na rodzinny obiad, śniadanie, kolację czy podwieczorek, ale też na wszelkiej maści przyjęcia. Zjesz je ze smakiem w lecie, jak i w zimie. Jak widać, jest to potrawa niezwykle uniwersalna, która zasmakuje każdemu. Pyszne i chrupiące placki praktycznie rozpływają się w ustach. Wolisz wersję na słodki? Posyp je cukrem pudrem, polej miodem czy też dodaj owoce. Poleca się też serwować je z herbatą czy kawą zbożową. Smakują wybornie zarówno w wersji na słono, jak i na słodko, a nawet pikantnie.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    20 min
    Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.
  • Krok 3

    10 min
    Odsącz ryż i odczekaj, aż ostygnie. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.
  • Krok 4

    10 min
    Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.
  • Krok 5

    5 min
    Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 100 ml z musztardą.
  • Krok 6

    1 min
    Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.
Placki ryżowe

Krok 1 z 6

Zagotuj wodę, dodaj kostki rosołowe i kurkumę, gotuj w nich ryż przez ok. 20 minut.

Placki ryżowe

Krok 2 z 6

W międzyczasie zetrzyj ser na tarce, wymieszaj go z jajkami.

Placki ryżowe

Krok 3 z 6

Odsącz ryż i odczekaj, aż ostygnie. Wymieszaj z jajkiem i serem, ugnieć jak ciasto.

Placki ryżowe

Krok 4 z 6

Uformuj małe placuszki i smaż je na oleju.

Placki ryżowe

Krok 5 z 6

Przygotuj 2 dipy - majonez podziel na 2 części - 100 ml wymieszaj z papryką, a 100 ml z musztardą.

Placki ryżowe

Krok 6 z 6

Placki podawaj z dipami bezpośrednio po usmażeniu lub jako zimną przekąskę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

2.0 z 5
2
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
00
11
00
00
22

Opinie

4

Hanna

Zrobiłam takie placuszki ale nie bardzo mi smakowały.
Anonim (niezweryfikowany) 04/28/2023-04:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 06/13/2023-05:02 CEST
Hanna, daj znać czy coś poszło nie tak podczas smażenia czy czegoś zabrakło Ci w składnikach.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na placki ziemniaczane

    Przepis na placki ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

    Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

    22 min Łatwy
  • Placki z grzybami

    Placki z grzybami

    1 godz 11 min Łatwy
  • Placki owsiane

    Placki owsiane

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu