Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z grzybami

0
64 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Pieczarki
500 g
Makaron Wstążki
1 
Marchewka
1 ząbek
Czosnek
1 łyżeczka
Chili
2 łyżek
Szczypiorek
1 kawałek
Por (biała część)
100 ml
Śmietana
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
23.34 g
Tłuszcze
7.41 g
Wartość energetyczna
544.07 kcal
Węglowodany
105.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

64 min
Krok 1
5 min
Grzyby umyj, pokrój na plasterki i podsmaż na maśle.
Krok 2
3 min
Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę.
Krok 3
2 min
Umyj pora i pokrój go na talarki.
Krok 4
3 min
Na suchą patelnię wrzuć grzyby, marchewkę i pora.
Krok 5
5 min
Obierz czosnek, przeciśni go przez praskę i dodaj do zawartości patelni, wymieszaj.
Krok 6
25 min
Podlej dwoma szklankami wody, dodaj kostkę grzybową i duś na małym ogniu około 20-25 minut.
Krok 7
5 min
Śmietanę wymieszaj z 1 łyżką mąki, dodaj do grzybów. Ponownie zagotuj.
Krok 8
2 min
Dopraw do smaku papryką, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Krok 9
10 min
Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Krok 10
3 min
Wymieszaj makaron z przygotowanymi grzybami.
Krok 11
1 min
Podawaj jako samodzielne danie, możesz udekorować listkiem bazylii.
Makaron z grzybami

Krok 1 z 11

Grzyby umyj, pokrój na plasterki i podsmaż na maśle.

Makaron z grzybami

Krok 2 z 11

Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę.

Makaron z grzybami

Krok 3 z 11

Umyj pora i pokrój go na talarki.

Makaron z grzybami

Krok 4 z 11

Na suchą patelnię wrzuć grzyby, marchewkę i pora.

Makaron z grzybami

Krok 5 z 11

Obierz czosnek, przeciśni go przez praskę i dodaj do zawartości patelni, wymieszaj.

Makaron z grzybami

Krok 6 z 11

Podlej dwoma szklankami wody, dodaj kostkę grzybową i duś na małym ogniu około 20-25 minut.

Makaron z grzybami

Krok 7 z 11

Śmietanę wymieszaj z 1 łyżką mąki, dodaj do grzybów. Ponownie zagotuj.

Makaron z grzybami

Krok 8 z 11

Dopraw do smaku papryką, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Makaron z grzybami

Krok 9 z 11

Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

Makaron z grzybami

Krok 10 z 11

Wymieszaj makaron z przygotowanymi grzybami.

Makaron z grzybami

Krok 11 z 11

Podawaj jako samodzielne danie, możesz udekorować listkiem bazylii.


Na pożywny obiad (nie tylko jesienią!) polecamy pyszny makaron z grzybami. Danie można przyrządzić z grzybów leśnych lub pieczarek, z dodatkiem marchewki i pora, gotowanych w aromatycznym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Grzybowo-warzywny sos zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku ostrą papryką oraz siekanym szczypiorkiem. Podajemy z makaronowymi wstążkami lub świderkami, ugotowanymi al dente. Makaron z grzybami możesz także udekorować świeżą bazylią lub posypać innymi ziołami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika