MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Makaron ryżowy z tofu
17 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
42 26.2g / 42%
40 57.9g / 40%
18 25.8g / 18%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Makaron ryżowy z tofu

(0)
17 min
Łatwy
Autorem przepisu jest deleeka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Makaron ryżowy
2  łyżek
Cebula dymka
50  g
Kiełki
200  g
Tofu
2 
Jajko
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1  łyżeczka
Sos rybny
2  łyżeczek
Sok z limonki
2  łyżek
Orzeszki ziemne (prażone i solone)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
57.95 g
Wartość energetyczna
576.41 kcal
Tłuszcze
26.2 g
Białko
25.83 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz ochotę na azjatyckie danie? Mamy coś, co może Ci posmakować, zwłaszcza jeśli jesteś fanką/fanem szybkich przepisów. Czas na makaron ryżowy z tofu (w stylu pad thai), który możesz przygotować dokładnie tak, jak najbardziej lubisz. Wystarczy, że dodasz swoje ulubione składniki, przyprawy, chwilę podsmażysz i gotowe. Przekonaj się, jakie to proste i zrób z nami smaczny makaron ryżowy z tofu.


Jak zrobić makaron ryżowy z tofu?

Makaron ryżowy super sprawdza się w szybkich przepisach inspirowanych kuchnią azjatycką. Zazwyczaj wystarczy tylko podsmażyć ulubione warzywa, dodać kilka przypraw, świeże zioła, aromatyczny sos i wymieszać te składniki z ugotowanym wcześniej makaronem. Orzeszki ziemne na wierzchu nadają całości świetnej chrupkości. Spróbuj! Przygotowanie takiej potrawy zajmuje kilkanaście minut, a smak zdecydowanie jest tego wart. My proponujemy makaron ryżowy z tofu, ale jeśli chcesz, możesz też zrobić to danie w wersji mięsnej lub rybnej. Wybierz to na co masz ochotę lub to, co akurat masz pod ręką. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty ugotujesz pyszny, egzotyczny obiad. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie umyj dymkę i pokrój ją w cienkie krążki. Umyj kiełki fasoli. Odcedź tofu i pokrój w kostkę. Ubij jajka.
  • Krok 3

    6 min
    Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim tofu na złoty kolor, a następnie dodaj makaron ryżowy. Wlej roztrzepane jajka i dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawę WINIARY, zamieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj sos rybny, kiełki fasoli i dymkę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Krok 4

    1 min
    Gotowe danie skrop sokiem z limonki i posyp orzeszkami ziemnymi.
Makaron ryżowy z tofu

Krok 1 z 4

Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaron ryżowy z tofu

Krok 2 z 4

W międzyczasie umyj dymkę i pokrój ją w cienkie krążki. Umyj kiełki fasoli. Odcedź tofu i pokrój w kostkę. Ubij jajka.

Makaron ryżowy z tofu

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim tofu na złoty kolor, a następnie dodaj makaron ryżowy. Wlej roztrzepane jajka i dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawę WINIARY, zamieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj sos rybny, kiełki fasoli i dymkę i smaż przez kolejne 2 minuty.

Makaron ryżowy z tofu

Krok 4 z 4

Gotowe danie skrop sokiem z limonki i posyp orzeszkami ziemnymi.

Przepis w formacie PDF

lite