
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
20 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
20 minKrok 7
5 minKrok 8
10 minKrok 9
8 minKrok 10
5 minKrok 1 z 10
Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).
Krok 2 z 10
Gotujemy około 20 minut.
Krok 3 z 10
Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.
Krok 4 z 10
Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.
Krok 5 z 10
Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.
Krok 6 z 10
Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.
Krok 7 z 10
Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.
Krok 8 z 10
Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.
Krok 9 z 10
W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).
Krok 10 z 10
Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0