Krem z suszonych grzybów z minipierożkami
1 godz 33 min
Łatwy
0.5
Cebula
1
łyżka
Masło klarowane
1.5
łyżek
35
g
Suszone borowiki
1
łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
200
ml
Śmietanka 30%
trochę
Pieprz czarny
trochę
Pietruszka
250
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
25
g
Masło
1
Jajko
80
ml
Woda
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
16.57 g
Węglowodany
65.73 g
Tłuszcze
35.92 g
Wartość energetyczna
634.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
93 min
Krok 1
10 min
Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).
Krok 2
20 min
Gotujemy około 20 minut.
Krok 3
5 min
Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.
Krok 4
5 min
Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.
Krok 5
5 min
Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.
Krok 6
20 min
Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.
Krok 7
5 min
Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.
Krok 8
10 min
Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.
Krok 9
8 min
W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).
Krok 10
5 min
Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Bardzo aromatyczna, podwójnie grzybowa zupa krem z suszonych grzybów z grzybowymi pierożkami ... Pyszna, pachnąca, elegancka, w sam raz na większe uroczystości i jako główna zupa na wigilijny stół...
Komentarze 0