Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

0
93 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Cebula
1 łyżka
Masło klarowane
35 g
Suszone borowiki
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
200 ml
Śmietanka 30%
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Pietruszka
250 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
25 g
Masło
1 
Jajko
80 ml
Woda
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.57 g
Wartość energetyczna
634.17 kcal
Węglowodany
65.73 g
Tłuszcze
35.92 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

93 min
Krok 1
10 min
Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).
Krok 2
20 min
Gotujemy około 20 minut.
Krok 3
5 min
Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.
Krok 4
5 min
Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.
Krok 5
5 min
Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.
Krok 6
20 min
Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.
Krok 7
5 min
Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.
Krok 8
10 min
Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.
Krok 9
8 min
W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).
Krok 10
5 min
Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 1 z 10

Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 2 z 10

Gotujemy około 20 minut.

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 3 z 10

Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 4 z 10

Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 5 z 10

Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 6 z 10

Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 7 z 10

Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 8 z 10

Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 9 z 10

W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).

 Krem z suszonych grzybów z mini pierożkami

Krok 10 z 10

Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Bardzo aromatyczna, podwójnie grzybowa zupa krem z suszonych grzybów z grzybowymi pierożkami ... Pyszna, pachnąca, elegancka, w sam raz na większe uroczystości i jako główna zupa na wigilijny stół...
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika