Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z suszonych grzybów z minipierożkami
Dodaj do CookBook

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

(0)
1 godz 33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 1000smakow
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Cebula
1  łyżka
Masło klarowane
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
35  g
Suszone borowiki
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
200  ml
Śmietanka 30%
trochę
Pieprz czarny
trochę
Pietruszka
250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
25  g
Masło
1 
Jajko
80  ml
Woda
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.7 g
Wartość energetyczna
634.2 kcal
Tłuszcze
35.9 g
Białko
16.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo aromatyczna, podwójnie grzybowa zupa krem z suszonych grzybów z grzybowymi pierożkami ... Pyszna, pachnąca, elegancka, w sam raz na większe uroczystości i jako główna zupa na wigilijny stół...

Przygotowanie

93 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).
  • Krok 2

    20 min
    Gotujemy około 20 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.
  • Krok 4

    5 min
    Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.
  • Krok 5

    5 min
    Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.
  • Krok 6

    20 min
    Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.
  • Krok 7

    5 min
    Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.
  • Krok 8

    10 min
    Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.
  • Krok 9

    8 min
    W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).
  • Krok 10

    5 min
    Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 1 z 10

Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 2 z 10

Gotujemy około 20 minut.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 3 z 10

Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 4 z 10

Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 5 z 10

Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 6 z 10

Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 7 z 10

Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 8 z 10

Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 9 z 10

W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 10 z 10

Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Grzyby
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu