Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

(0)
1 godz 33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mamajulki080506

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Cebula
1  łyżka
Masło klarowane
1.5  łyżek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
35  g
Suszone borowiki
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
200  ml
Śmietanka 30%
trochę
Pieprz czarny
trochę
Pietruszka
250  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
25  g
Masło
1 
Jajko
80  ml
Woda
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.57 g
Węglowodany
65.73 g
Tłuszcze
35.92 g
Wartość energetyczna
634.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo aromatyczna, podwójnie grzybowa zupa krem z suszonych grzybów z grzybowymi pierożkami ... Pyszna, pachnąca, elegancka, w sam raz na większe uroczystości i jako główna zupa na wigilijny stół...

Przygotowanie

93 min
  • Krok 1

    10 min
    Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).
  • Krok 2

    20 min
    Gotujemy około 20 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.
  • Krok 4

    5 min
    Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.
  • Krok 5

    5 min
    Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.
  • Krok 6

    20 min
    Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.
  • Krok 7

    5 min
    Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.
  • Krok 8

    10 min
    Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.
  • Krok 9

    8 min
    W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).
  • Krok 10

    5 min
    Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 1 z 10

Przygotowujemy 500 ml bulionu z 1,5 łyżki Bulionu drobiowego Winiary. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy chwilę, wlewamy bulion i dodajemy suszone grzyby (nie namaczałam ich wcześniej).

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 2 z 10

Gotujemy około 20 minut.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 3 z 10

Dodajemy Maggi oraz pieprz czarny, mieszamy i całość przecedzamy przez grube sito. Dokładnie odciskamy.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 4 z 10

Wywar grzybowy wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę. Grzyby wraz z cebulką miksujemy blenderem, dodajemy Maggi, doprawiamy pieprzem, jeśli czujemy taką potrzebę.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 5 z 10

Wszystkie składniki na ciasto na pierogi wkładamy do robota kuchennego, miksujemy aż całość zacznie zbijać się w kulę, przekładamy na blat kuchenny i zagniatamy miękkie ciasto.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 6 z 10

Zawijamy w folię i odkładamy na 20 minut, aby sobie odpoczęło.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 7 z 10

Następnie dzielimy na pół, rozwałkowujemy bardzo cienko. Ciasto nie lepi się do blatu, więc nie ma konieczności podsypywania mąką.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 8 z 10

Z ciasta wycinamy małe kółka (np. małą szklanką) i lepimy pierożki.

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 9 z 10

W garnku gotujemy dużą ilość wody, solimy. Pierożki gotujemy partiami, około 2 minuty od czasu wypłynięcia (zależy od grubości ciasta).

Krem z suszonych grzybów z minipierożkami

Krok 10 z 10

Wykładamy na talerze i zalewamy kremem grzybowym. Aby uzyskać piankę na kremie, wystarczy zmiksować ją blenderem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Grzyby
  • Jajka
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa Won Ton z pierożkami

    Zupa Won Ton z pierożkami

    1 godz 53 min Łatwy
  • Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

    1 godz 27 min Średni
  • Ravioli z prawdziwkami

    Ravioli z prawdziwkami

    1 godz 45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu