Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

(0)
37min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula Biała
1 
Cebula czerwona
1 
Papryczka chili
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Brązowy cukier
3 
Ziemniaki
3 
Marchewka
3 
Pietruszka
1  l
Bulion jarzynowy
2  opakowań
Zupa pieczarkowa Jak u Mamy WINIARY
2  łyżek
Śmietana 18%
2  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Estragon
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.61 g
Węglowodany
41.34 g
Tłuszcze
15.81 g
Wartość energetyczna
314.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lubicie ostre potrawy? U mnie w kuchni od czasu do czasu, pojawia się papryczka chilli. W zależności od tego, jak ostra ma być dana potrawa, dodaję jej kawałek, połówkę lub całą. Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką i pietruszką to propozycja dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś rozgrzewającego i jednocześnie gotowego w niespełna pół godziny.

Jeśli zostało Wam akurat trochę bulionu (np. przy okazji gotowania innej zupy), wykorzystacie go do przyrządzenia prostej pieczarkowej. Przepis z dodatkiem Zupy Pieczarkowej Jak U Mamy Winiary to ukłon w stronę wszystkich tych, którzy trybie pracy i codziennych obowiązków nie zawsze znajdują czas na długie stanie przy garach :) Nim zniechęcicie się do “zupy w paczce”, zerknijcie na skład! Nie bójmy się sięgać po sprawdzone ułatwienia.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    3 min
    Cebule obrać, pokroić w piórka.Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają wcześniej pesteczki.
  • Krok 2

    3 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę wraz z papryczką.
  • Krok 3

    1 min
    Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować.
  • Krok 4

    3 min
    W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki.
  • Krok 5

    1 min
    Ziemniaki pokroić w kostkę.
  • Krok 6

    2 min
    Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki.
  • Krok 7

    20 min
    Ziemniaki wrzucić do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez ok. 10 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych warzyw, opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem.
  • Krok 9

    1 min
    W trakcie miksowania dodać śmietanę.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.
  • Krok 11

    1 min
    Podawać z chipsami z marchewki i pietruszki.
Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 1 z 11

Cebule obrać, pokroić w piórka.Papryczkę chilli drobno posiekać, usuwają wcześniej pesteczki.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 2 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę wraz z papryczką.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 3 z 11

Kiedy lekko się zrumieni dodać cukier. Skarmelizować.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 4 z 11

W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 5 z 11

Ziemniaki pokroić w kostkę.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 6 z 11

Marchewki i pietruszki w plasterki i dłuższe kawałki.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 7 z 11

Ziemniaki wrzucić do garnka z cebulą. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut. Pozostałe warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego to temperatury 180 stopni i piec do zrumienia, przez ok. 10 minut.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 8 z 11

Kiedy ziemniaki w garnku będą miękkie, dodać połowę upieczonych warzyw, opakowanie Zupy Pieczarkowej Jak u Mamy WINIARY i estragon. Wymieszać i zmiksować na gładki krem.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 9 z 11

W trakcie miksowania dodać śmietanę.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 10 z 11

Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.

Pikantny krem z pieczarek z pieczoną marchewką

Krok 11 z 11

Podawać z chipsami z marchewki i pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z marchewki z pomarańczą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z pomarańczą

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Zupa brokułowa z pieczonym pasternakiem i prażonymi orzechami

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu