MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kofty wieprzowo-wołowe
44 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
61 23.8g / 61%
2 1.9g / 2%
37 32.7g / 37%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kofty wieprzowo-wołowe

(0)
44 min
Łatwy
Autorem przepisu jest celina

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Łopatka wieprzowa
500  g
Mięso mielone wołowe
1  łyżeczka
Kolendra
1  łyżeczka
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Papryczka suszona chili
2  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Sól
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
3  łyżek
Olej
1 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.96 g
Wartość energetyczna
360.72 kcal
Tłuszcze
23.82 g
Białko
32.78 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Słowo kofta pochodzi z języka perskiego i oznacza siekane mięso. Nazwa ta obejmuje kilka typowych dań mięsnych pochodzenia arabskiego i orientalnego, w kształcie klopsików lub niewielkich hamburgerów. Kofty wołowe i jagnięce są podstawą również kuchni tureckiej. Jest to danie uwielbiane przez wszystkich. Jeśli zapytamy tureckie dziecko, co chce zjeść, zwykle jest to kofta i trochę frytek.


Historia i odmiany kofty

Jedna z najstarszych książek kucharskich, datowana na około 1200 rok, wymienia szeroką gamę koft. Wersja najbliższa współczesnej, podobna do kofty wieprzowej lub wołowej, była określana jako „ahrasz”. Ten przepis wymaga delikatnego mięsa jagnięcego lub cielęcego drobno zmielonego i doprawionego olejem, pieprzem, cynamonem i kolendrą. Do masy dodaje się również trochę mąki, a następnie formuje się w kotlety przypominające walce. Inne źródła podają, że na kofty miały wpływ potrawy irańskie z początku XIII wieku. W języku perskim dosłowna nazwa potrawy odnosi się raczej do sposobu przygotowania składników niż do samego jedzenia. Perskie słowo „küfte” lub „köfte” oznacza drobno posiekane mięso. Mówi się, że kofty stały się popularne jako sposób na wykorzystanie niezagospodarowanych kawałków mięsa i ostatecznie stały się jednym z najsłynniejszych dań Imperium Osmańskiego.


W każdej postaci i z każdym dodatkiem

Kofta z mięsa mielonego to danie z Bliskiego Wschodu, które doskonale zadomowiło się na naszych, europejskich stołach, w tym także kofty wieprzowe. W zależności od techniki kucharza i osobistego gustu, posiłek jest często podawany zarówno na szaszłyku, jak i bez patyczka. Wielu smakoszy lubi koftę łączyć z aromatycznym ryżem basmati i posiekaną sałatą, pomidorami i ogórkami. Chrupkość i świeżość warzyw uzupełnia danie. Kofta smakuje również z hummusem i sosem tzatziki lub sosem ogórkowo-jogurtowym. Kofty można podawać także w formie taco lub zawinięte w pitę. Mieszanka suszonych przypraw i świeżych ziół służy do przyprawiania mięsa przed jej grillowaniem jest niezwykle istotna dla osiągnięcia efektu potrawy bliskowschodniej.


Kofty z grilla - przygotowanie

Koftę przygotujemy z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego. Zmielone mięsa wkładamy do miski. Na rozgrzanej patelni prażymy w tym czasie paprykę, kolendrę i ziarna pieprzu. Podprażone przyprawy miażdżymy w moździerzu i przekładamy do mięsa.  Na tę samą patelnię, na której prażyliśmy przyprawy wlewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek i posiekaną cebulkę. Przesmażamy, a następnie dodajemy do mięsa. Składniki dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Kofty na grilla umieszczamy na tacce z aluminium, po 2 minuty z każdej strony, do czasu, aż się zarumienia. Grillowane kofty serwujemy z ziołowym sosem WINIARY i sałatą. 

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    1 min
    Mięso wieprzowe i wołowe przełóż do miski.
  • Krok 2

    7 min
    Rozgrzej patelnię i wsyp kolendrę, paprykę, pieprz i praż chwilę. Przyprawy wsyp do moździerza i dokładnie zmiażdż. Wsyp do mięsa.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelnię wlej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dobro pokrojoną cebulę. Smaż parę minut. Przełóż do mięsa.
  • Krok 4

    5 min
    Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj podłużne kotleciki i nabij je na patyczki do grilla.
  • Krok 5

    20 min
    Kofty grilluj na tacce aluminiowej z każdej strony, aż się zrumienią.
  • Krok 6

    1 min
    Kofty podawaj z sosem Winiary ziołowym oraz z ulubioną sałatką.
Kofty wieprzowo-wołowe

Krok 1 z 6

Mięso wieprzowe i wołowe przełóż do miski.

Kofty wieprzowo-wołowe

Krok 2 z 6

Rozgrzej patelnię i wsyp kolendrę, paprykę, pieprz i praż chwilę. Przyprawy wsyp do moździerza i dokładnie zmiażdż. Wsyp do mięsa.

Kofty wieprzowo-wołowe

Krok 3 z 6

Na patelnię wlej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dobro pokrojoną cebulę. Smaż parę minut. Przełóż do mięsa.

Kofty wieprzowo-wołowe

Krok 4 z 6

Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj podłużne kotleciki i nabij je na patyczki do grilla.

Kofty wieprzowo-wołowe

Krok 5 z 6

Kofty grilluj na tacce aluminiowej z każdej strony, aż się zrumienią.

Kofty wieprzowo-wołowe

Krok 6 z 6

Kofty podawaj z sosem Winiary ziołowym oraz z ulubioną sałatką.

Przepis w formacie PDF

lite