Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak na boczku

0
53 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30 dag
Kapusta biała
1 
Marchewka
2 
Cebula
1 
Korzeń pietruszki
5 
Ziemniaki
30 dag
Boczek wędzony
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 ząbek
Czosnek
1 łyżka
Ocet
0.5 pęczek
Koperek
4 kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
311.72 kcal
Białko
9.06 g
Tłuszcze
24.17 g
Węglowodany
15.63 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
5 min
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub słupki.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać, pokroić w półpiórka.
Krok 3
8 min
Zagotować ok.1,5 litra wody. Dodać pokrojone warzywa, kostkę mięsną, liść laurowy, ang. ziele. Kapustę drobno posiekać.
Krok 4
15 min
Dodać do zupy i gotować razem całość.
Krok 5
5 min
Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i dołożyć do zupy.
Krok 6
10 min
Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć, obsypać mąką i po lekkim zarumienieniu się mąki, dodać do zupy. Całość zagotować.
Krok 7
5 min
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ocet, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek.
Kapuśniak na boczku

Krok 1 z 7

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub słupki.

Kapuśniak na boczku

Krok 2 z 7

Cebulę obrać, pokroić w półpiórka.

Kapuśniak na boczku

Krok 3 z 7

Zagotować ok.1,5 litra wody. Dodać pokrojone warzywa, kostkę mięsną, liść laurowy, ang. ziele. Kapustę drobno posiekać.

Kapuśniak na boczku

Krok 4 z 7

Dodać do zupy i gotować razem całość.

Kapuśniak na boczku

Krok 5 z 7

Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i dołożyć do zupy.

Kapuśniak na boczku

Krok 6 z 7

Boczek pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć, obsypać mąką i po lekkim zarumienieniu się mąki, dodać do zupy. Całość zagotować.

Kapuśniak na boczku

Krok 7 z 7

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ocet, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek.

Kapuśniak na boczku to jedna z tych zup, które są najbardziej zasłużone dla polskiej kuchni. W każdym domu znajdzie swoich miłośników. Z pomocą kostki mięsnej WINIARY, która idealnie nadaje się jako dodatek do zup, odkryjemy w kapuśniaku jeszcze więcej, nieznanych dotąd smakowych doznań. Na koniec dodajmy ocet i zmiażdżony czosnek, a nasza zupa urzeknie wszystkich domowników.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika