Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hekele – śląska pasta ze śledzi

(0)
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Śledź
2 
Jajko
1 
Cebula Biała
4  łyżek
Oliwa
2 
Korniszon
trochę
Sól
1  łyżeczka
Musztarda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
56.5 g
Węglowodany
4.62 g
Tłuszcze
56.93 g
Wartość energetyczna
765.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
15 min
Płaty śledziowe należy pokroić bardzo drobno a następnie posiekać na deseczce ostrym nożem.
Krok 2
5 min
Cebulę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
10 min
W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo .
Krok 4
5 min
Jajeczka również kroimy drobno, wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy. Doprawiamy pieprzem.
Krok 5
2 min
Zjadamy ze świeżym pieczywem.
Hekele – śląska pasta ze śledzi

Krok 1 z 5

Płaty śledziowe należy pokroić bardzo drobno a następnie posiekać na deseczce ostrym nożem.

Hekele – śląska pasta ze śledzi

Krok 2 z 5

Cebulę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.

Hekele – śląska pasta ze śledzi

Krok 3 z 5

W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo .

Hekele – śląska pasta ze śledzi

Krok 4 z 5

Jajeczka również kroimy drobno, wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy. Doprawiamy pieprzem.

Hekele – śląska pasta ze śledzi

Krok 5 z 5

Zjadamy ze świeżym pieczywem.

Hekele to tradycyjna potrawa śląska, przyrządzana na zimno ze śledzi, ogórka kiszonego lub korniszona, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przypraw i musztardy. Mimo iż składników na hekele nie mielimy, ale kroimy, w efekcie zmieszania wszystkich składników otrzymamy konsystencję pasty. Hekele – śląską pastę ze śledzi tradycyjnie podaje się ze świeżym pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha