Hekele – śląska pasta ze śledzi
37min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
56.5 g
Węglowodany
4.62 g
Tłuszcze
56.93 g
Wartość energetyczna
765.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
15 min
Płaty śledziowe należy pokroić bardzo drobno a następnie posiekać na deseczce ostrym nożem.
Krok 2
5 min
Cebulę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
10 min
W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo .
Krok 4
5 min
Jajeczka również kroimy drobno, wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy. Doprawiamy pieprzem.
Krok 5
2 min
Zjadamy ze świeżym pieczywem.
Hekele to tradycyjna potrawa śląska, przyrządzana na zimno ze śledzi, ogórka kiszonego lub korniszona, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przypraw i musztardy. Mimo iż składników na hekele nie mielimy, ale kroimy, w efekcie zmieszania wszystkich składników otrzymamy konsystencję pasty. Hekele – śląską pastę ze śledzi tradycyjnie podaje się ze świeżym pieczywem.
Komentarze 0