Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Hekele to tradycyjna potrawa śląska, przyrządzana na zimno ze śledzi, ogórka kiszonego lub korniszona, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przypraw i musztardy. Mimo iż składników na hekele nie mielimy, ale kroimy, w efekcie zmieszania wszystkich składników otrzymamy konsystencję pasty. Hekele – śląską pastę ze śledzi tradycyjnie podaje się ze świeżym pieczywem.
Przygotowanie
37 min
Krok 1
15 min
Płaty śledziowe należy pokroić bardzo drobno a następnie posiekać na deseczce ostrym nożem.
Krok 2
5 min
Cebulę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
10 min
W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo .
Krok 4
5 min
Jajeczka również kroimy drobno, wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy. Doprawiamy pieprzem.
Krok 5
2 min
Zjadamy ze świeżym pieczywem.
Krok 1
z
5
Płaty śledziowe należy pokroić bardzo drobno a następnie posiekać na deseczce ostrym nożem.
Krok 2
z
5
Cebulę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
z
5
W miedzy czasie gotujemy jajka na twardo .
Krok 4
z
5
Jajeczka również kroimy drobno, wszystko razem mieszamy z dodatkiem musztardy. Doprawiamy pieprzem.
Krok 5
z
5
Zjadamy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0