MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Flammkuchen (tarte flambee)
39 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
65 41.7g / 65%
25 37.3g / 25%
10 15.4g / 10%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Flammkuchen (tarte flambee)

(0)
39 min
Łatwy
Autorem przepisu jest renz

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Masło
100  g
Orzechy włoskie
2  łyżek
Cukier
100  g
Czerwona cebula
200  g
Ser gorgonzola
5  gałązek
Tymianek świeży
300  g
Gruszki
100  g
Śmietana 30%
1  łyżeczka
trochę
Pieprz czarny
260  g
Ciasto francuskie Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Miód

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.34 g
Wartość energetyczna
569.8 kcal
Tłuszcze
41.73 g
Białko
15.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz odkrywać nowe smaki i przygotowywać dania inspirowane kuchniami świata? Jeśli tak, to mamy coś w sam raz dla Ciebie. Flammkuchen to niemieckie ciasto chlebowe, które możesz serwować na przekąskę lub jako danie główne. To szybka alternatywa dla pizzy lub podpłomyków. Sprawdź, jak zrobić flammkuchen krok po kroku.


Tarte flambee

Flammkuchen, znany też pod nazwą tarte flambee to chrupiące ciasto z dodatkami, które wywodzi się z kuchni niemieckiej, a dokładniej – alzackiej. Słowo „flambee” oznacza „pieczone w płomieniach”, choć w tym przypadku ciasto jest pieczone nie bezpośrednio na ogniu, ale w piecu opalanym drewnem. Na ciasto można położyć ulubione dodatki, zarówno te wytrawne, jak słodkie.


Jak zrobić flammkuchen?

Chcesz przygotować ten niemiecki przysmak dla swoich bliskich? Mamy prosty przepis, z którym poradzą sobie zarówno doświadczeni kucharze, jak i osoby początkujące. Połączenie gorgonzoli, słodkich gruszek, orzechów włoskich i chrupiącego ciasta francuskiego jest tak pyszne, że już na samą myśl ślinka cieknie. Nie przegap tego przepisu i przygotuj to danie dla siebie i swoich bliskich. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 220°C z grzałką górną/dolną (200°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    5 min
    Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i orzechy włoskie. Skarmelizuj na złoty kolor. Rozłóż je na papierze do pieczenia do wystudzenia. W razie potrzeby połam na mniejsze kawałki.
  • Krok 3

    10 min
    Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Gorgonzolę pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Tymianek umyj, osusz, z 3 gałązek oderwij listki od łodyg. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
  • Krok 4

    1 min
    Wymieszaj śmietanę z przyprawą MAGGI i pieprzem.
  • Krok 5

    22 min
    Ciasto francuskie rozwałkuj bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj śmietaną z przyprawami. Na wierzchu ułóż gruszki, gorgonzolę, cebulę i tymianek (liście i gałązki). Piecz w piekarniku przez ok. 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Wyjmij i posyp pokruszonymi, skarmelizowanymi orzechami. Skrop miodem do smaku.
Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 220°C z grzałką górną/dolną (200°C z termoobiegiem).

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 2 z 5

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier i orzechy włoskie. Skarmelizuj na złoty kolor. Rozłóż je na papierze do pieczenia do wystudzenia. W razie potrzeby połam na mniejsze kawałki.

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 3 z 5

Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Gorgonzolę pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Tymianek umyj, osusz, z 3 gałązek oderwij listki od łodyg. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 4 z 5

Wymieszaj śmietanę z przyprawą MAGGI i pieprzem.

Flammkuchen (tarte flambee)

Krok 5 z 5

Ciasto francuskie rozwałkuj bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj śmietaną z przyprawami. Na wierzchu ułóż gruszki, gorgonzolę, cebulę i tymianek (liście i gałązki). Piecz w piekarniku przez ok. 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Wyjmij i posyp pokruszonymi, skarmelizowanymi orzechami. Skrop miodem do smaku.

Przepis w formacie PDF

lite