Dyniowo-pomarańczowy deser
1 godz 41 min
Łatwy
2
opakowań
1
opakowanie
250
ml
Mleko
1.5
szklanek
Puree z dyni
3
łyżek
Cukier
2
łyżeczek
Skórka z pomarańczy
2
łyżeczek
Sok z pomarańczy
200
g
Śmietana 30%
30
g
Czekolada mleczna
2
Pomarańcze
trochę
WINIARY Bita śmietana
trochę
Czekoladowe wiórki
trochę
Ciastka Delicje
.
Wartości odżywcze
Białko
5.28 g
Węglowodany
31.48 g
Tłuszcze
15.25 g
Wartość energetyczna
271.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
101 min
Krok 1
8 min
Jedną galaretkę przygotować według przepisu, rozlac do większych deserowych szklanek lub pucharów. Pozostawić do stężenia.
Krok 2
5 min
Budyń przygotować według przepisu używając do tego połowy proszku i mleka. Ostudzić i schłodzić.
Krok 3
5 min
Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody.
Krok 4
15 min
Puree z dyni zmiksować z budyniem, pomarańczową skórką, sokiem i cukrem, dodać ubitą na sztywno śmietankę. Pod koniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę. Delikatnie połączyć łyżką ze stratą na tarce o dużych oczkach czekoladą. Porcjować i rozlać do pucharów.
Krok 5
60 min
Schłodzić minimum godzinę w lodówce.
Krok 6
5 min
Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na mus dyniowo-pomarańczowy.
Krok 7
3 min
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, czekoladowym wiórkami, delicjami i plasterkiem pomarańczy.
Pyszny warstwowy deser, któremu nikt się nie oprze. Połączenie dyni z pomarańczą było strzałem w dziesiątkę... Cieszy nie tylko oko, ale również podniebienie.
Komentarze 0