Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto z winogronami
Dodaj do CookBook

Ciasto z winogronami

(0)
2 godz
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Galaretka agrestowy smak WINIARY
400  g
Winogrona zielone bezpestkowe
4 
Jajka
120  g
Cukier Drobny
120  g
Mąka pszenna
2  opakowań
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
500  ml
Mleko ryżowe lub jakikolwiek napój roślinny
100  g
Cukier do smaku
200  g
Miękkie masło lub margaryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
59.3 g
Wartość energetyczna
520.8 kcal
Tłuszcze
13.2 g
Białko
9.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dlaczego ciasto z winogronami jest idealne na letnie przyjęcia?

Pyszne i proste ciasto z winogronami to idealny wybór na letnie przyjęcia. Dlaczego? Ponieważ winogrona są soczyste, świetnie zachowują swój kształt i świeżość podczas upałów oraz idealnie komponują się z lekkimi ciastami, sernikami albo galaretką. Dzięki swojej naturalnej soczystości, sprawiają, że ciasto jest wilgotne i pełne smaku.

Jak wybrać najlepsze winogrona do ciasta?

Wybór odpowiednich winogron do ciasta jest bardzo ważny dla uzyskania najlepszego smaku, ale także tego by ciasto długo zachwycało swoim wyglądem.

Owoce powinny być świeże i dojrzałe, ale nie przejrzałe - ich skórka ma być jędrna i w jednolitym kolorze. Przejrzałe owoce mogą być zbyt miękkie i wodniste, a także nie będą się ładnie prezentować.

A jaką odmianę winogron wybrać? Najlepiej sprawdzą się bezpestkowe. Jeśli jednak wybierzesz winogrona z pestkami, warto poświęcić kilka dodatkowych minut na ich usunięcie przed dodaniem do ciasta. Popularne odmiany bezpestkowe to np. Thompson Seedless lub Cotton Candy, które charakteryzują się intensywną słodkim smakiem i soczystością.

Kolor winogron również jest ważny. Możesz wybrać odmiany jasne (białe, zielone) albo ciemne (czerwone i fioletowe). Winogrona zielone są bardziej kwaskowate, co może dodać ciekawego kontrastu smakowego, podczas gdy czerwone i fioletowe są zazwyczaj słodsze.

Dlaczego warto przygotować ciasto z winogronami?

Bo jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Doskonale sprawdzi się na każdą okazję – będzie pasować na garden party, rodzinny obiad czy eleganckie przyjęcie

Ciasto z winogronami jest bardzo uniwersalne i można je zrobić na wiele różnych sposobów. Możesz użyć winogron jako dodatku do klasycznego biszkoptu, zrobić z nimi tartę z kremem, albo upiec drożdżowca. Każda z tych wersji będzie smaczna i idealna na lato. Ciekawą propozycją jest również przepis na włoskie ciasto z winogronami - Buffetta mantovana, które tradycyjnie piecze się we wrześniu w czasie winobrania.

Składniki potrzebne do ciasta z winogronami

Przepis na ciasto z winogronami nie jest skomplikowany. Nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia, mogą z łatwością je zrobić.
Jakich składników będziesz potrzebować? Mąkę pszenną, którą zawsze należy przesiać przez sito, aby ją napowietrzyć. Cukier - może być również brązowy. Jajka, które pomogą połączyć wszystkie składniki ze sobą. Do masy warto też dodać szczyptę soli, która wydobywa smak wszystkich składników i podkręci słodycz ciasta. Warto też, żeby przed pieczeniem wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.

Nie można zapomnieć o głównej gwieździe tego deseru czyli winogronach - możesz użyć zarówno jasne, jak i ciemne. Możesz również połączyć dwa kolory owoców, by tworzyły jeszcze ciekawszą kompozycję.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    25 min
    Jaja ubij z cukrem w dużej misce na puszystą, jasną masę. Do masy delikatnie dodaj przesianą mąkę. Masę wlej do formy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt.
  • Krok 2

    15 min
    W niewielkiej ilości mleka rozprowadź proszek budyniowy z obu opakowań. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy mleko z cukrem zaczną wrzeć, wlej rozprowadzony proszek budyniowy i cały czas mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Masę gotuj przez około 1-2 minuty na małym ogniu i ciągle mieszaj. Ostudź masę kremową i przykryj ją folią spożywczą, aby nie powstała skórka. Miękkie masło ubij na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj do niego ostudzony krem, cały czas mieszając.
  • Krok 3

    60 min
    Galaretkę Winiary przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując tylko 700ml. wody i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 4

    20 min
    Ostudzony biszkopt przekrój na pół Na biszkopt wyłóż równomiernie połowę przygotowanego kremu budyniowego. Winogrona (połowę) umyj, osusz i przekrój na pół (jeśli są duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki). Rozłóż winogrona na kremie. Przykryj biszkoptemi powtórz proces z pozostałym kremem i owocami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, ale będzie jeszcze płynna, delikatnie wylej ją na wierzch ciasta i pokryj nią winogrona. Wstaw ciasto do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Ciasto z winogronami

Krok 1 z 4

Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1 Krok 1

Jaja ubij z cukrem w dużej misce na puszystą, jasną masę. Do masy delikatnie dodaj przesianą mąkę. Masę wlej do formy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt.

Ciasto z winogronami

Krok 2 z 4

Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2

W niewielkiej ilości mleka rozprowadź proszek budyniowy z obu opakowań. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy mleko z cukrem zaczną wrzeć, wlej rozprowadzony proszek budyniowy i cały czas mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Masę gotuj przez około 1-2 minuty na małym ogniu i ciągle mieszaj. Ostudź masę kremową i przykryj ją folią spożywczą, aby nie powstała skórka. Miękkie masło ubij na puszystą masę, a następnie stopniowo dodawaj do niego ostudzony krem, cały czas mieszając.

Ciasto z winogronami

Krok 3 z 4

Krok 3 Krok 3

Galaretkę Winiary przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wykorzystując tylko 700ml. wody i odstaw do wystudzenia.

Ciasto z winogronami

Krok 4 z 4

Krok 4 Krok 4 Krok 4 Krok 4

Ostudzony biszkopt przekrój na pół Na biszkopt wyłóż równomiernie połowę przygotowanego kremu budyniowego. Winogrona (połowę) umyj, osusz i przekrój na pół (jeśli są duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki). Rozłóż winogrona na kremie. Przykryj biszkoptemi powtórz proces z pozostałym kremem i owocami. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, ale będzie jeszcze płynna, delikatnie wylej ją na wierzch ciasta i pokryj nią winogrona. Wstaw ciasto do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Inspiracje
  • Kolacja
  • Łatwy przepis
  • Najlepszy deser
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Pieczywo
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu