Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chrzanówka wielkanocna

Chrzanówka wielkanocna

(0)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest apis74

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2000  ml
Maślanka
200  g
Boczek
2 
Kiełbasa wieprzowa
4  kawałków
Chrzan
6 
Jajko
5  łyżek
Kwaśna śmietana
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.85 g
Węglowodany
21.57 g
Tłuszcze
27.4 g
Wartość energetyczna
430.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wielkanocna chrzanówka smakuje świetnie nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest pikantna, wyrazista, a przede wszystkim niezwykle smaczna. Oparta na boczku i kiełbasie wiejskiej, jest bogata w białko i tłuszcze, które z powodzeniem nasycą każdego głodomora. Pycha!

Zupę podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem chleba - najlepiej razowego. Jest to zupa jadana u nas tylko w niedzielę i poniedziałek wielkanocny. Ma wyjątkowy smak i aromat, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    10 min
    Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki.
  • Krok 2

    45 min
    Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka.
  • Krok 3

    15 min
    Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.
Chrzanówka wielkanocna

Krok 1 z 4

Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki.

Chrzanówka wielkanocna

Krok 2 z 4

Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka.

Chrzanówka wielkanocna

Krok 3 z 4

Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

Chrzanówka wielkanocna

Krok 4 z 4

Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    1 godz 24 min Średni
  • Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    1 godz 14 min Średni
  • Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

    Żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

    2 godz 4 min Średni
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu