Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chrzanówka wielkanocna

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2000 ml
Maślanka
20 dag
Boczek
2 kawałków
Kiełbasa wiejska
4 kawałków
Chrzan
6 
Jajko
5 łyżek
Śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.19 g
Białko
22.47 g
Tłuszcze
56.34 g
Wartość energetyczna
680.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
10 min
Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki.
Krok 2
45 min
Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka.
Krok 3
15 min
Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.
Chrzanówka wielkanocna

Krok 1 z 4

Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki.

Chrzanówka wielkanocna

Krok 2 z 4

Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka.

Chrzanówka wielkanocna

Krok 3 z 4

Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

Chrzanówka wielkanocna

Krok 4 z 4

Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.

Wielkanocna chrzanówka smakuje świetnie nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest pikantna, wyrazista, a przede wszystkim niezwykle smaczna. Oparta na boczku i kiełbasie wiejskiej, jest bogata w białko i tłuszcze, które z powodzeniem nasycą każdego głodomora. Pycha!

Zupę podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem chleba - najlepiej razowego. Jest to zupa jadana u nas tylko w niedzielę i poniedziałek wielkanocny. Ma wyjątkowy smak i aromat, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika