Chrzanówka wielkanocna
72min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
22.47 g
Węglowodany
21.19 g
Tłuszcze
56.34 g
Wartość energetyczna
680.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
72 min
Krok 1
10 min
Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki.
Krok 2
45 min
Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka.
Krok 3
15 min
Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.
Wielkanocna chrzanówka smakuje świetnie nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest pikantna, wyrazista, a przede wszystkim niezwykle smaczna. Oparta na boczku i kiełbasie wiejskiej, jest bogata w białko i tłuszcze, które z powodzeniem nasycą każdego głodomora. Pycha!
Zupę podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem chleba - najlepiej razowego. Jest to zupa jadana u nas tylko w niedzielę i poniedziałek wielkanocny. Ma wyjątkowy smak i aromat, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.
Zupę podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem chleba - najlepiej razowego. Jest to zupa jadana u nas tylko w niedzielę i poniedziałek wielkanocny. Ma wyjątkowy smak i aromat, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.
Komentarze 0