Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wielkanocna chrzanówka smakuje świetnie nie tylko w Wielkanoc. Zupa jest pikantna, wyrazista, a przede wszystkim niezwykle smaczna. Oparta na boczku i kiełbasie wiejskiej, jest bogata w białko i tłuszcze, które z powodzeniem nasycą każdego głodomora. Pycha!
Zupę podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem chleba - najlepiej razowego. Jest to zupa jadana u nas tylko w niedzielę i poniedziałek wielkanocny. Ma wyjątkowy smak i aromat, a przy tym jest bardzo łatwa do przygotowania.
Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki.
Krok 2
45 min
Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka.
Krok 3
15 min
Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.
Krok 1
z
4
Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki.
Krok 2
z
4
Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka.
Krok 3
z
4
Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 4
z
4
Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0