Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik z buraków
Dodaj do CookBook

Chłodnik z buraków

(0)
1 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JustynaL
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Buraki
12  g
Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
1  pęczek
Rzodkiewka
1  ząbek
Czosnek
2 
Ogórek gruntowy
500  ml
Maślanka
100  ml
Kwaśna śmietana 18%
400  g
Jogurt naturalny
3 
Ziemniaki
1  pęczek
Koperek
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Sok z cytryny
4 
Jajko
1  plaster
Boczek wędzony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.2 g
Wartość energetyczna
373.6 kcal
Tłuszcze
16.3 g
Białko
18.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatny i subtelny chłodnik nie tylko na upalne dni. Ugotowany na bazie z buraków oraz koncentratu z przyprawami Winiary, bogaty w dodatki oraz ziemniaki z boczkiem zaspokoi głód także w porze jesienno - zimowej. Potraktowany sporą ilością zieleniny będzie miłym wspomnieniem lata.

Przygotowanie

76 min
  • Krok 1

    20 min
    Buraki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, zalać wodą i ugotować do miękkości.
  • Krok 2

    10 min
    Po przestudzeniu buraki zetrzeć na tarce, zalać przygotowanym wcześniej Barszczem Winiary (180 ml), dodać sok z cytryny i zagotować.
  • Krok 3

    15 min
    Do wystudzonego barszczu dodać ogórki pokrojone w kostkę, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koper. Dolewamy do garnka kefir (lub maślankę), jogurt naturalny oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
  • Krok 4

    20 min
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
  • Krok 5

    10 min
    Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Boczek przesmażamy na patelni.
  • Krok 6

    1 min
    Barszcz podajemy schłodzony z ziemniakami i okrasą, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik z buraków

Krok 1 z 6

Buraki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Chłodnik z buraków

Krok 2 z 6

Po przestudzeniu buraki zetrzeć na tarce, zalać przygotowanym wcześniej Barszczem Winiary (180 ml), dodać sok z cytryny i zagotować.

Chłodnik z buraków

Krok 3 z 6

Do wystudzonego barszczu dodać ogórki pokrojone w kostkę, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koper. Dolewamy do garnka kefir (lub maślankę), jogurt naturalny oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Chłodnik z buraków

Krok 4 z 6

Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

Chłodnik z buraków

Krok 5 z 6

Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Boczek przesmażamy na patelni.

Chłodnik z buraków

Krok 6 z 6

Barszcz podajemy schłodzony z ziemniakami i okrasą, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Przystawka
  • Śmietana
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z buraków

    Chłodnik z buraków

    1 godz 56 min Średni
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki

    Chłodnik z botwinki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu