Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z buraków

0
76 min
Łatwy

Składniki

-
4 4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Buraki
1 pęczek
Rzodkiewka
1 ząbek
Czosnek
2 
Ogórek gruntowy
500 ml
Maślanka
100 ml
Kwaśna Śmietana 18%
400 g
Jogurt naturalny
3 
Ziemniaki
1 pęczek
Koperek
1 pęczek
Szczypiorek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Sok z cytryny
4 
Jajko
1 plaster
Boczek wędzony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
341.47 kcal
Białko
17.78 g
Tłuszcze
18.03 g
Węglowodany
26.22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
20 min
Buraki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Krok 2
10 min
Po przestudzeniu buraki zetrzeć na tarce, zalać przygotowanym wcześniej Barszczem Winiary (180 ml), dodać sok z cytryny i zagotować.
Krok 3
15 min
Do wystudzonego barszczu dodać ogórki pokrojone w kostkę, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koper. Dolewamy do garnka kefir (lub maślankę), jogurt naturalny oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Krok 4
20 min
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Krok 5
10 min
Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Boczek przesmażamy na patelni.
Krok 6
1 min
Barszcz podajemy schłodzony z ziemniakami i okrasą, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik z buraków

Krok 1 z 6

Buraki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Chłodnik z buraków

Krok 2 z 6

Po przestudzeniu buraki zetrzeć na tarce, zalać przygotowanym wcześniej Barszczem Winiary (180 ml), dodać sok z cytryny i zagotować.

Chłodnik z buraków

Krok 3 z 6

Do wystudzonego barszczu dodać ogórki pokrojone w kostkę, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koper. Dolewamy do garnka kefir (lub maślankę), jogurt naturalny oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Chłodnik z buraków

Krok 4 z 6

Ziemniaki gotujemy w mundurkach.

Chłodnik z buraków

Krok 5 z 6

Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Boczek przesmażamy na patelni.

Chłodnik z buraków

Krok 6 z 6

Barszcz podajemy schłodzony z ziemniakami i okrasą, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

Delikatny i subtelny chłodnik nie tylko na upalne dni. Ugotowany na bazie z buraków oraz koncentratu z przyprawami Winiary, bogaty w dodatki oraz ziemniaki z boczkiem zaspokoi głód także w porze jesienno - zimowej. Potraktowany sporą ilością zieleniny będzie miłym wspomnieniem lata.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika