Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brokuły w panierce

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Brokuł
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 
Jajko
1 trochę
Olej
1 paczka
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.73 g
Węglowodany
72.83 g
Tłuszcze
10.21 g
Wartość energetyczna
456.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
15 min
Brokuł opłukać, ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić, podzielić na różyczki.
Krok 2
10 min
Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Różyczki brokuła maczać w rozbełtanych jajkach, obtaczać w bułce tartej. Każdą różyczkę brokuła w panierce lekko oprószyć solą i pieprzem
Krok 3
10 min
Smażyć je na rumiano z każdej strony. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Brokuły w panierce

Krok 1 z 3

Brokuł opłukać, ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić, podzielić na różyczki.

Brokuły w panierce

Krok 2 z 3

Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Różyczki brokuła maczać w rozbełtanych jajkach, obtaczać w bułce tartej. Każdą różyczkę brokuła w panierce lekko oprószyć solą i pieprzem

Brokuły w panierce

Krok 3 z 3

Smażyć je na rumiano z każdej strony. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.

Szukasz niecodziennego dodatku do obiadu? A może masz ochotę na warzywną przekąskę? Brokuły w panierce to smakołyk, który przyrządzisz w 15 minut! Wystarczy tylko brokuł, dwa jajka, trochę bułki tartej, szczypta soli i pieprzu oraz olej do smażenia. Sprawdź nasz prosty przepis na brokuły w panierce !

Przygotowanie brokułów w panierce rozpocznij od opłukania warzywa. Następnie ugotuj go w całości. Ugotowany brokuł powinien być miękki, ale uważaj, by go nie rozgotować. Ponieważ za chwilę będziemy go jeszcze smażyć, lepiej, by był trochę niedogotowany niż zbyt miękki.

Do jednej miseczki zbij dwa jajka i rozbełtaj je. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą i dopraw ją solą oraz pieprzem. Ugotowanego brokuła podziel na mniejsze różyczki. Zanurzaj je najpierw w jajku, następnie obtaczaj przyprawioną bułką tartą. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego brokuły w panierce . Obracaj warzywa tak, by przysmażyły się równomiernie. Gdy panierka się zezłoci, ściągnij brokuły i odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.

Tak przygotowane brokuły w panierce są gotowe do podawania. Będą świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską przy oglądaniu telewizji. Sam brokuł ma niewiele kalorii, za to bogaty jest w białko i witaminy, więc warto włączyć go do swojej diety.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika