Brokuły w panierce
35min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
16.73 g
Węglowodany
72.83 g
Tłuszcze
10.21 g
Wartość energetyczna
456.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
15 min
Brokuł opłukać, ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić, podzielić na różyczki.
Krok 2
10 min
Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Różyczki brokuła maczać w rozbełtanych jajkach, obtaczać w bułce tartej. Każdą różyczkę brokuła w panierce lekko oprószyć solą i pieprzem
Krok 3
10 min
Smażyć je na rumiano z każdej strony. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Szukasz niecodziennego dodatku do obiadu? A może masz ochotę na warzywną przekąskę? Brokuły w panierce to smakołyk, który przyrządzisz w 15 minut! Wystarczy tylko brokuł, dwa jajka, trochę bułki tartej, szczypta soli i pieprzu oraz olej do smażenia. Sprawdź nasz prosty przepis na brokuły w panierce !
Przygotowanie brokułów w panierce rozpocznij od opłukania warzywa. Następnie ugotuj go w całości. Ugotowany brokuł powinien być miękki, ale uważaj, by go nie rozgotować. Ponieważ za chwilę będziemy go jeszcze smażyć, lepiej, by był trochę niedogotowany niż zbyt miękki.
Do jednej miseczki zbij dwa jajka i rozbełtaj je. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą i dopraw ją solą oraz pieprzem. Ugotowanego brokuła podziel na mniejsze różyczki. Zanurzaj je najpierw w jajku, następnie obtaczaj przyprawioną bułką tartą. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego brokuły w panierce . Obracaj warzywa tak, by przysmażyły się równomiernie. Gdy panierka się zezłoci, ściągnij brokuły i odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane brokuły w panierce są gotowe do podawania. Będą świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską przy oglądaniu telewizji. Sam brokuł ma niewiele kalorii, za to bogaty jest w białko i witaminy, więc warto włączyć go do swojej diety.
Przygotowanie brokułów w panierce rozpocznij od opłukania warzywa. Następnie ugotuj go w całości. Ugotowany brokuł powinien być miękki, ale uważaj, by go nie rozgotować. Ponieważ za chwilę będziemy go jeszcze smażyć, lepiej, by był trochę niedogotowany niż zbyt miękki.
Do jednej miseczki zbij dwa jajka i rozbełtaj je. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą i dopraw ją solą oraz pieprzem. Ugotowanego brokuła podziel na mniejsze różyczki. Zanurzaj je najpierw w jajku, następnie obtaczaj przyprawioną bułką tartą. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego brokuły w panierce . Obracaj warzywa tak, by przysmażyły się równomiernie. Gdy panierka się zezłoci, ściągnij brokuły i odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane brokuły w panierce są gotowe do podawania. Będą świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską przy oglądaniu telewizji. Sam brokuł ma niewiele kalorii, za to bogaty jest w białko i witaminy, więc warto włączyć go do swojej diety.
Komentarze 0