
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Brokuły w panierce

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie brokułów w panierce rozpocznij od opłukania warzywa. Następnie ugotuj go w całości. Ugotowany brokuł powinien być miękki, ale uważaj, by go nie rozgotować. Ponieważ za chwilę będziemy go jeszcze smażyć, lepiej, by był trochę niedogotowany niż zbyt miękki.
Do jednej miseczki zbij dwa jajka i rozbełtaj je. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą i dopraw ją solą oraz pieprzem. Ugotowanego brokuła podziel na mniejsze różyczki. Zanurzaj je najpierw w jajku, następnie obtaczaj przyprawioną bułką tartą. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego brokuły w panierce . Obracaj warzywa tak, by przysmażyły się równomiernie. Gdy panierka się zezłoci, ściągnij brokuły i odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
Tak przygotowane brokuły w panierce są gotowe do podawania. Będą świetnym dodatkiem do obiadu lub przekąską przy oglądaniu telewizji. Sam brokuł ma niewiele kalorii, za to bogaty jest w białko i witaminy, więc warto włączyć go do swojej diety.
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
10 minKrok 3
10 minKrok 1 z 3
Brokuł opłukać, ugotować prawie do miękkości. Następnie odcedzić, podzielić na różyczki.
Krok 2 z 3
Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Różyczki brokuła maczać w rozbełtanych jajkach, obtaczać w bułce tartej. Każdą różyczkę brokuła w panierce lekko oprószyć solą i pieprzem
Krok 3 z 3
Smażyć je na rumiano z każdej strony. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0