Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zaskakujące przepisy na sałatki z kabanosem 

Kabanos to mięsna przekąska, którą lubimy podjadać przy różnych okazjach. Nie należy jednak do pierwszych składników, jakie przychodzą nam do głowy, kiedy zastanawiamy się nad składnikami sałatek. Tymczasem sałatki z kabanosem wychodzą zaskakująco dobrze! Wędzone mięso o intensywnym smaku znakomicie komponuje się z warzywnymi dodatkami. Zobacz nasze przepisy na sałatki z kabanosem i daj się przekonać, że kabanosy w nowej roli są strzałem w dziesiątkę. 

Jakie kabanosy wybrać do sałatki 

Kabanosy bywają różne – wieprzowe, drobiowe, mieszane, z dodatkiem dziczyzny, grube, cienkie, mocniej lub słabiej wędzone, pikantne, łagodne, z różnymi dodatkami. Które wybrać do sałatki z kabanosem? Warto kierować się kilkoma wskazówkami. Po pierwsze – wybierajmy kabanosy sprawdzone. Wtedy wiemy, jaki mają smak, jak bardzo są pikantne czy jak mocno wędzone i nic nas nie zaskoczy. Po drugie raczej unikajmy kabanosów z dodatkami smakowymi. Kabanosy serowe mogą być świetną przekąską, ale dodawanie ich do sałatki nie jest najlepszym rozwiązaniem – przecież możemy poza zwykłymi kabanosami dodać też żółty ser. Bardzo cienkie kabanosy, często mocno wędzone, nadają się do sałatek, ale dość trudno je pokroić. Zbyt małe kawałki „zgubią się” wśród dodatków, za duże – będą źle wyglądały w sałatce. Grubsze kabanosy zdecydowanie łatwiej wykorzystać do sałatki z kabanosem. Możemy je dodać w surowej (tak naprawdę: w wędzonej) formie, ale możemy też wrzucić na chwilę na patelnię i podsmażyć. Dzięki temu kabanosy będą bardziej intensywne w smaku. 

Co dodać do sałatki z kabanosem 

Do sałatki z kabanosem warto dodać przede wszystkim warzywa – sałatę, paprykę, pomidory, ogórki, cukinię. Możemy też włączyć ten produkt do sałatki z kuskusu. Świetnie z kabanosami komponują się sery – zarówno żółte, jak i pleśniowe. Poza tym sos majonezowy doskonale połączy wszystkie składniki sałatki z kabanosem. Jeśli obawiamy się kaloryczności majonezu, możemy użyć jogurtu naturalnego, ewentualnie przygotować sos na jego bazie.