Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wyjątkowe sałatki na romantyczny wieczór 

Planujesz spędzić wyjątkowy walentynkowy wieczór z bliską osobą? Zaplanuj lekki i kuszący posiłek, który podkręci romantyczne spotkanie. Pyszna sałatka, podana w nietuzinkowy sposób, np. w szerokich szklankach czy wydrążonych połówkach owoców, może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę. W iście romantyczny nastrój może was wprawić wyjątkowa sałatka ze świeżych fig, pokrojonego w kostkę sera pleśniowego typu gorgonzola, rukoli i grubo siekanych orzechów włoskich. Doskonały smak tej wyjątkowej potrawy podkreśli lekki dressing musztardowo-miodowy. Świetnym pomysłem na romantyczną przekąskę jest sałatka z dodatkiem dużych krewetek, które uważane są za afrodyzjak. Usmażone owoce morza doskonale komponują się z sałatą rzymską, pomidorkami cherry, ogórkiem oraz plasterkami czerwonej cebuli. Całości smakowej dopełnia sos Cezar oraz drobno starty parmezan. Sałatkę krewetkową podaje się z chrupiącymi grzaneczkami opiekanymi na maśle czosnkowym lub ziołowym. 

Walentynkowe sałatki na słodko 

Sałatki z dodatkiem soczystych owoców to prawdziwy przysmak, wprost idealny na walentynkową kolację we dwoje. Warto przygotować na ten szczególny wieczór lekką sałatkę z pieczonego kurczaka, którego delikatny smak znakomicie podkreślą filetowane cząstki pomarańczy, sałata, rukola oraz garść pestek granatu. Ułożone warstwowo składniki skropione lekkim dressingiem na bazie octu balsamicznego i oliwy wyglądają dokładnie tak samo jak smakują – obłędnie. Dopełnieniem tego pysznego dania mogą być jeszcze ciepłe grzanki w kształcie serc. 

Sprawdzonym przepisem na Walentynki jest sałatka owocowa z krewetkami tygrysimi smażonymi na maśle, białym winie i drobno siekanej, świeżej natce pietruszki. Subtelne mięso doskonale smakuje wraz z różnokolorową mieszanką sałat, cząstek dojrzałych brzoskwiń, pomidorkami koktajlowymi i garścią borówek amerykańskich. Jeśli mamy ochotę na jeszcze więcej słodyczy, przygotujmy sałatkę z melona, gorgonzoli, rukoli i cieniutkich plasterków szynki parmeńskiej. Wycięty w niewielki kulki słodki miąższ melona w połączeniu z gorzkimi i pikantnymi składnikami dosłownie rozpieszcza kubki smakowe. Potrawa fantastycznie się prezentuje, gdy jest podana w przezroczystych pucharkach lub wydrążonych połówkach melona. Smacznego!