Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kasza/ryż

Przepisy na pyszne dania z papierem ryżowym

Papier ryżowy jest niezbędnym składnikiem wielu potraw kuchni tajskiej, wietnamskiej i chińskiej. Dzięki niemu przygotujesz wiele wyśmienitych, egzotycznych dań. 

Przepisy 3

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

1 godz 15 min Łatwy
Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

60 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

1 godz Średni

Papier ryżowy w kuchni azjatyckiej 

Kuchnia azjatycka słynie z pysznych, egzotycznych potraw zawierających mnóstwo świeżych warzyw, owoców i ziół oraz charakterystycznych dla konkretnych rejonów przypraw. Bardzo ważnym składnikiem potraw wietnamskich, tajskich i chińskich jest papier ryżowy wyrabiany z masy powstałej z ziarenek ryżu. Sprzedawany jest on w formie cieniutkich okrągłych plastrów, nadających się do spożycia po lekkim nawilżeniu wodą, pod wpływem której stają się elastyczne. W taki papier ryżowy można zwinąć dosłownie wszystko, a po pocięciu na paseczki może służyć jako makaron do azjatyckich zup i sosów. 

Pyszne i lekkie spring rollsy 

Spring rollsy to ruloniki z surowego papieru ryżowego, napełnione farszem nie wymagającym obróbki termicznej. Do środka można dawać pokrojone w słupki świeże warzywa (rzodkiewka, marchew, sałaty, ogórek, papryka, zioła), pieczone i ostudzone mięso, plasterki wędliny, tofu, ser żółty, gotowany makaron nitki, wędzony na zimno łosoś i wiele innych. Przygotowanie tej wyśmienitej przekąski jest niezwykle proste: wystarczy na płaski talerz nalać nieco letniej wody i zamoczyć na kilka sekund pierwszy arkusz papieru ryżowego. Gdy tylko nabierze elastyczności na środek układamy wybrane składniki, dodajemy odrobinę sosu (np. czosnkowego, chili, orzechowego) i delikatnie zawijamy w zgrabne rulony. Namoczony papier ryżowy jest lepki i sprężysty, dlatego nie ma obawy, że ciasno zwinięte spring rollsy będą się rozpadać. 

Sajgonki – aromatyczne i chrupiące 

Sajgonki powstają niemal w ten sam sposób co lekkie spring rollsy – tak samo w namoczony papier ryżowy zawija się wybrane składniki, dające się smażyć na głębokim tłuszczu (mielone mięso, gotowany makaron, pokrojone w słupki warzywa). Gotowe sajgonki mają postać niewielkich krokietów, wypełnionych nadzieniem mięsnym, warzywnym lub krewetkowym. Podawane są zawsze z dodatkiem sosów lub różnorodnych dipów. Sajgonki usmażone na złocisty kolor są niezwykle chrupiące i doskonale smakują zarówno na gorąco, jak i po ostudzeniu. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu