Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka z grillowanymi warzywami: cebula, cukinia z grilla i papryka z grilla

Pomysły i przepisy na kiełbasę z grilla

Kiełbasa z grilla to najszybsza przekąska, którą każdy potrafi przygotować. Grillowana kiełbasa dobrze komponuje się z pieczywem, grzankami czosnkowymi lub chlebem z masłem ziołowym. Sprawdź nasze przepisy na kiełbasę! 

Przepisy 10

Kiełbasa śląska z cebulką

Kiełbasa śląska z cebulką

30 ze 100
42 min Łatwy
Kolorowe szaszłyki z grilla

Kolorowe szaszłyki z grilla

85 ze 100
40 min Łatwy
Prażone ziemniaki

Prażone ziemniaki

55 ze 100
1 godz Łatwy
Kiełbaski z serem w boczku

Kiełbaski z serem w boczku

25 ze 100
31 min Łatwy
Omlet z parówkami, cebulą i papryką

Omlet z parówkami, cebulą i papryką

35 ze 100
26 min Łatwy
Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku

Omlet z kiełbasą i cebulą na boczku

25 ze 100
36 min Łatwy
Kotleciki z soczewicy i brokuła

Kotleciki z soczewicy i brokuła

90 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Szaszłyki z piekarnika z boczkiem

Szaszłyki z piekarnika z boczkiem

65 ze 100
4 godz 31 min Łatwy
Grillowana biała kiełbasa z cebulą

Grillowana biała kiełbasa z cebulą

27 min Łatwy
Szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla

90 ze 100
1 godz 12 min Łatwy

Królowa grilla, czyli kiełbasa w różnych odsłonach 

Letnie wieczory to świetny czas na spotkania w ogrodzie. Często rezygnujemy wtedy ze żmudnych kuchennych przygotowań i wybieramy potrawy z grilla, a na ruszcie pojawia się kiełbasa. Choć jej przygotowanie wydaje się bardzo proste, a każdy czuje się w tym ekspertem, to nie zawsze jest to takie oczywiste. Postaramy się więc rozwiać wszystkie wątpliwości. 

 

Jaką kiełbasę wybrać na grilla? 

Zanim zaczniemy przygotowywać spotkanie grillowe, należy udać się na zakupy. Wybór kiełbas jest dość spory i tutaj trzeba się kierować własnym smakiem. Generalna zasada jest taka, że lepiej sprawdzi się kiełbasa tłusta, gdyż kiełbasy suche nie nadają się do pieczenia na ogniu. Dzięki takiej decyzji kiełbasa po grillowaniu nie będzie sucha w środku, a jej skórka przypiecze się ładnie na wierzchu. Dobrze jest też sprawdzić, jaka jest zawartość mięsa w kiełbasie, bo to też będzie miało decydujący wpływ na smak. Można grillować zarówno jasną, jak i ciemną kiełbasę. Świetna w smaku będzie także biała kiełbasa z grilla. Wbrew niektórym przekonaniom, nadaje się ona nie tylko do żurku. 

 

Kiełbasa z grilla w innej wersji 

Jedna kiełbasa, a dużo możliwości. Jeżeli, macie ochotę na coś innego, to można spróbować grillowanej kaszanki czy frankfurterki. Ciekawy pomysł to włożenie w nacięcia sera żółtego i owinięcie frankfurterek lub kiełbasy boczkiem, lub plasterkami cukinii. 

 

Nacinać czy nie nacinać? 

Pewnie wiele osób to zdziwi, ale trudno o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie, bo znowu wszystko zależy od upodobań. Jeśli, zdecydujemy się na nacięcia, to z kiełbasy wytopi się tłuszcz i stanie się ona mniej soczysta, ale bardziej fit i łatwiejsza do zjedzenia. Możemy też wyciąć fantazyjne wzorki. Jeśli natomiast wolimy kiełbasę z grilla soczystą, to można jej nie nacinać, ale wtedy może ona samoistnie popękać. Walory estetyczne będą też wtedy mniejsze. 

 

Niezależnie od tego, na jaką wersję się zdecydujemy, należy pamiętać, by nie umieszczać kiełbasy bezpośrednio na grillu tylko na specjalnych, aluminiowych tackach. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu