Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięso na ostro, dania na ostro, pikantne mięso, ostre potrawy

Przepisy na pyszne dania z jalapeno

Ta niewielka papryczka cechuje się wyjątkową ostrością, nadającą wielu potrawom wyjątkowego smaku i większej wyrazistości. Obecnie jest wykorzystywana niemal we wszystkich kuchniach świata. 

Przepisy 6

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

1 godz Łatwy

Bajgiel z jajkiem sadzonym, chrupiącym boczkiem i awokado

20 min Łatwy

Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

50 ze 100
1 godz 9 min

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

30 min Łatwy

Boczek pieczony z cebulą w ciemnym piwie

65 ze 100
35 min Łatwy

Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

25 min Łatwy

Jalapeno – ostra przyprawa do wielu dań 

Jalapeno zaliczane jest do grupy powszechnie znanych papryczek chili. Wyróżnia się niewielkimi, dość krótkimi owocami, mającymi najczęściej zielony kolor. Jej nazwa pochodzi od meksykańskiego miasta Xalapa, gdzie rozpoczęto jej uprawę na szerszą skalę. Obecnie jalapeno uprawiane jest przede wszystkim w Meksyku, w stanach Veracruz i Chihuahua, oraz w południowych regionach Stanów Zjednoczonych. 

Ostrość tej niepozornej papryczki zależna jest głównie od klimatu, w którym jest uprawiana, a także od sposobu jej przyrządzania. Z jalapeno powstaje chipotle – pasta z wędzonych dojrzałych owoców, nadająca potrawom charakterystycznego ostro-dymnego smaku z delikatnie kwaskową nutą. Zarówno świeże, jak i marynowane papryczki są niezwykle popularnym dodatkiem w kuchni meksykańskiej, szeroko stosowanym do przyprawienia sals, zup, serów, sałatek, marynat oraz wszelkiego rodzaju mięs. 

Przetwory z jalapeno 

Papryczki w zalewie octowej są doskonałym dodatkiem do kanapek, burgerów, sałatek, sosów, a nawet zapiekanek mięsno-warzywnych. Jeśli więc przepadasz za ostrymi smakami, przygotuj niewielkie słoiczki z marynowanymi jalapeno oraz innymi odmianami papryczek chili. Pokrojone w grube plastry warzywa ułóż dość ciasno w słoikach i dodaj klasycznej zalewy octowej zagotowanej z cukrem, octem i przyprawami (gorczyca, sól, ziele angielskie cebula, czosnek, laur, pieprz). Po zapasteryzowaniu słoiczki z papryczkami przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Przekąski z jalapeno w roli głównej 

Chociaż te pikantne papryczki najczęściej są dodatkiem do różnych potraw, z samych jalapeno przygotowuje się także pyszne przekąski. Po usunięciu nasion można je nadziać miękką mozzarellą, obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju, aż będą rumiane i chrupiące. Przekrojone na pół papryczki doskonale smakują po nafaszerowaniu boczkiem, cebulką i żółtym serem. Warzywa zapiekamy przez kilka minut, a następnie podajemy na ciepło, oprószone drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu