Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jalapeno - kategoria top

Przepisy na pyszne dania z jalapeno

Ta niewielka papryczka cechuje się wyjątkową ostrością, nadającą wielu potrawom wyjątkowego smaku i większej wyrazistości. Obecnie jest wykorzystywana niemal we wszystkich kuchniach świata. 

Przepisy 9
Kukurydza z piekarnika

Kukurydza z piekarnika

35 min Łatwy
Grillowana kukurydza

Grillowana kukurydza

28 min Łatwy
Jalapeno majonez

Jalapeno majonez

5 min Łatwy
Boczek pieczony z cebulą w ciemnym piwie

Boczek pieczony z cebulą w ciemnym piwie

55
35 min Łatwy
Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

Chrupiące tacos z kurczakiem i sosem jalapeno

50
1 godz 9 min Łatwy
Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

25 min Łatwy
Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

Guacamole z limonką i pieczonym czosnkiem

1 godz Łatwy
Bajgiel z jajkiem sadzonym, chrupiącym boczkiem i awokado

Bajgiel z jajkiem sadzonym, chrupiącym boczkiem i awokado

20 min Łatwy
Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

30 min Łatwy

Jalapeno – ostra przyprawa do wielu dań 

Jalapeno zaliczane jest do grupy powszechnie znanych papryczek chili. Wyróżnia się niewielkimi, dość krótkimi owocami, mającymi najczęściej zielony kolor. Jej nazwa pochodzi od meksykańskiego miasta Xalapa, gdzie rozpoczęto jej uprawę na szerszą skalę. Obecnie jalapeno uprawiane jest przede wszystkim w Meksyku, w stanach Veracruz i Chihuahua, oraz w południowych regionach Stanów Zjednoczonych. 

Ostrość tej niepozornej papryczki zależna jest głównie od klimatu, w którym jest uprawiana, a także od sposobu jej przyrządzania. Z jalapeno powstaje chipotle – pasta z wędzonych dojrzałych owoców, nadająca potrawom charakterystycznego ostro-dymnego smaku z delikatnie kwaskową nutą. Zarówno świeże, jak i marynowane papryczki są niezwykle popularnym dodatkiem w kuchni meksykańskiej, szeroko stosowanym do przyprawienia sals, zup, serów, sałatek, marynat oraz wszelkiego rodzaju mięs. 

Przetwory z jalapeno 

Papryczki w zalewie octowej są doskonałym dodatkiem do kanapek, burgerów, sałatek, sosów, a nawet zapiekanek mięsno-warzywnych. Jeśli więc przepadasz za ostrymi smakami, przygotuj niewielkie słoiczki z marynowanymi jalapeno oraz innymi odmianami papryczek chili. Pokrojone w grube plastry warzywa ułóż dość ciasno w słoikach i dodaj klasycznej zalewy octowej zagotowanej z cukrem, octem i przyprawami (gorczyca, sól, ziele angielskie cebula, czosnek, laur, pieprz). Po zapasteryzowaniu słoiczki z papryczkami przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Przekąski z jalapeno w roli głównej 

Chociaż te pikantne papryczki najczęściej są dodatkiem do różnych potraw, z samych jalapeno przygotowuje się także pyszne przekąski. Po usunięciu nasion można je nadziać miękką mozzarellą, obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju, aż będą rumiane i chrupiące. Przekrojone na pół papryczki doskonale smakują po nafaszerowaniu boczkiem, cebulką i żółtym serem. Warzywa zapiekamy przez kilka minut, a następnie podajemy na ciepło, oprószone drobno siekanym szczypiorkiem. Smacznego! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu