Dlaczego warto wybrać desery z ananasem? 

Jeśli marzy wam się tropikalna kulinarna podróż, sięgnijcie po ananasowy deser. To świetny sposób, by poczuć prawdziwie egzotyczny klimat niezależnie od miejsca, w którym aktualnie się znajdujecie. 

 

Ananasy można dziś kupić niemal w każdym sklepie. Popularność tego owocu wiąże się z jego walorami smakowymi, ale nie tylko. Ananasy to prawdziwe bomby witaminowe mające wpływ na ludzkie zdrowie. Ananas bogaty jest zwłaszcza w witaminy B i C, udowodniono też jego działanie przeciwzapalne. Polecany jest również osobom dbającym o zachowanie szczupłej sylwetki, gdyż wspomaga proces przemiany materii. Pozytywny wpływ na metabolizm ma duża zawartość witaminy B, a także błonnik, który powoduje uczucie sytości. 

 

Pyszne przepisy na ananasowe smakołyki 

Ananas to nie tylko dodatek do drinka czy nowoczesny akcent w pizzy hawajskiej. To bardzo smaczny owoc idealny do deserów. Nasze pomysły na desery znakomicie sprawdzą się w roli dodatku do kawy lub smakowitego podwieczorku. 

 

Desery z ananasem są szybkie i poradzą sobie z nimi również mniej doświadczeni wielbiciele kuchennych nowości. Polecamy przetestować ciasto z ananasową masą lub ciastko francuskie z ananasem. Takie ciasto z ananasem można przyrządzić w ciągu zaledwie pół godziny. 

 

Ananasowy składnik świetnie sprawdzi się także w torcie marchewkowym. Ciasto marchewkowe już nikogo nie dziwi, ale dodatek ananasa podbije smak i sprawi, że trudniej będzie odstawić talerzyk z takim rarytasem. 

 

Czy ananasy z puszki sprawdzą się jako dodatek do deseru? 

Niewątpliwie najszybciej jest przyrządzić deser z ananasem z puszki, aczkolwiek lepszym wyborem jest kupno świeżego ananasa i samodzielne przygotowanie go w domu, co wcale nie jest trudne. Ananas z puszki traci swoje prozdrowotne właściwości, a ponadto może być sztucznie dosładzany. 

 

Desery z ananasem będą smakowały lepiej i pachniały intensywniej, jeżeli wybierzesz naturalny owoc, a nie przetworzone plastry w puszce. Wyrazisty smak ananasa będzie wyczuwalny zarówno w deserach na ciepło, jak i na zimno. W upalne dni warto zaserwować ananasowy sorbet lub pokroić ananasa na drobne kawałki i dodać je do lodów śmietankowych. Jeśli planujemy, prawdziwą słodką ucztę, to dodajmy gęstą czekoladę z rodzynkami lub orzechami.