Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
warzywa zielone

Cykoria

Liście cykorii mają kształt łódeczek, dlatego możesz je faszerować różnymi składnikami i podawać na eleganckim półmisku! Sprawdź przepisy z cykorią!

Przepisy 7

Surówka z jarmużu i cykorii

Surówka z jarmużu i cykorii

23 min Łatwy
Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

Kacze udko konfitowane, podane z ziemniakami z patelni

30 ze 100
2 godz 48 min Łatwy
Duszona cykoria do obiadu

Duszona cykoria do obiadu

30 min Łatwy
Surówka z cykorii

Surówka z cykorii

20 min Łatwy
Sałatka z cykorii

Sałatka z cykorii

15 min Łatwy
Sałatka z kurczakiem, majonezem i cykorią

Sałatka z kurczakiem, majonezem i cykorią

36 min Łatwy
Cykoria z jajkiem i jogurtem

Cykoria z jajkiem i jogurtem

26 min Łatwy

Cykoria, będąca rodzajem sałaty, na naszych stołach gości głównie wiosną. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie przyrządzali z cykorii wino, syropy, toniki oczyszczające organizm i wspomagające trawienie. Warto więc przyjrzeć się cykorii nieco bliżej.

Cykoria ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Jej liście są kruche i mają kształt „łódeczek”. Dzięki temu można je wykorzystywać jako dekorację dania lub nadziewać je dowolnym farszem. Warto również wiedzieć, że mocząc liście cykorii w zimnej wodzie pozbędziemy się z nich goryczy.

Cykoria to doskonałe warzywo na sałatki i surówki – sprawdź przepisy na surówkę z cykorii w majonezie, sałatkę z cykorią i wątróbką czy sałatkę z cykorii i orzechów włoskich. Warzywo to wykorzystywane jest także w daniach głównych, np. w quiche z karmelizowaną cykorią i kurkami na wschodnią nutę.

Kalorie

23 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

O smaku cykorii dają znać jej listki – im bielsza cykoria, tym lepsza, ponieważ zielone listki są oznaką gorzkiego smaku warzywa. To przede wszystkim źródło beta-karotenu czyli prowitaminy A i kwasu foliowego. Cykoria dostarczy nam także witaminy C.

Ciekawostki

Ze sproszkowanego korzenia cykorii powstaje kawa bezkofeinowa, która dostarcza organizmowi np. błonnika.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu