WINIARY POMYSŁ NA… Klopsiki w sosie bolońskim to mieszanka pomidorów i aromatycznych ziół, dzięki którym przyrządzisz pulpeciki idealnie doprawione. Klopsiki wielkości orzechów włoskich obtocz w pachnących przyprawach, które znajdziesz w WINIARY POMYSŁ NA… Klopsiki w sosie bolońskim , a następnie wymieszaj je z sosem ze skąpanych w słońcu pomidorów. Do całości dodaj charakterną czerwoną cebulę i zapiecz danie w woreczku, dzięki czemu gotowe klopsiki będą jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne. Klopsiki w sosie bolońskim możesz podawać z tym, co lubisz najbardziej, np. ziemniakami lub kaszą, jednak by włoskiej tradycji stało się zadość klopsiki należy podawać w towarzystwie makaronu.
suszone warzywa 48,1% (pomidor 20,8%, ziemniak, cebula, czosnek),
sól,
skrobia kukurydziana,
cukier,
mąka pszenna ,
zioła 2,4% (bazylia, liść pietruszki, oregano, tymianek, rozmaryn),
ekstrakt drożdży,
aromaty,
olej słonecznikowy,
pieprz czarny,
zagęszczony sok z cytryny,
Może zawierać: jaja, soję, mleko, seler, gorczycę .
Średnia wartość odżywcza w 100 g gotowego dania | w 1 porcji (165 g) | % RWS* w 1 porcji | w 100 g proszku | |
---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 155 kcal | 255 kcal | 13 % | 303 kcal |
Białko | 10 g | 16.4 g | 33 % | 9.1 g |
Węglowodany | 3.8 g | 6.2 g | 2 % | 57.0 g |
w tym cukier | 2.2 g | 3.6 g | 4 % | 21.9 g |
Tłuszcze | 10.9 g | 18 g | 26 % | 2.9 g |
w tym nasycone | 3.8 g | 6.3 g | 32 % | 0.4 g |
Błonnik | 0.8 g | 1.3 g | - | 6.2 g |
Sól | 0.63 g | 1 g | 17 % | 14.25 g |
Komentarze 0