Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary

Zielono mi… na talerzu!

Kolor zielony, a zwłaszcza jego jasny odcień kojarzy nam się z nadejściem wiosny, ciepła i słonecznych dni. Wszędzie wokół zaczynają kwitnąć kwiaty, a na drzewach pojawiają się jasnozielone zalążki liści. Ten piękny kolor pragniemy także wprowadzić do swojej kuchni i przygotowywanych przez nas potraw. Którymi daniami wprowadzimy wiosenny nastrój na talerzu?

Zielone zupy – pyszne i wiosenne

Iście wiosenną barwę mają zupy przyrządzone na bazie zielonych warzyw. Krem brokułowo-szpinakowy można robić przez cały rok, ponieważ zarówno świeże, jak i mrożone warzywa smakują w niej doskonale. Podczas gotowania pamiętajmy o pokrojeniu jarzyn na drobniejsze kawałki – brokułu na małe różyczki, a włoszczyznę w plastry, dzięki czemu łatwiej będzie je później zmiksować na gładką masę. Gotowe danie dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego, garścią prażonych nasion słonecznika oraz kilkoma ugotowanymi różyczkami brokułu. Z jakich jeszcze warzyw możemy przygotować fantastycznie zielone potrawy? Krem z zielonego groszku wyróżnia się subtelną słodkością, którą pokochają dzieci, zupa z cukinii kusi cudownym aromatem czosnku i świeżej pietruszki, a delikatny krem z zielonej sałaty masłowej zaskakuje wiosennymi barwami. Warto udekorować każdą z tych potraw jadalnymi kwiatami bratka, przez co stanie się jeszcze bardziej niesamowita. 

Wiosenna zupa jarzynowa z klopsikami to świetny przepis na lekkie, lecz pożywne danie. Kawałki młodych warzyw, takich jak kalafior, kalarepa, kapusta, marchew, fasolka szparagowa, oraz mnóstwo świeżych ziół to prawdziwa bomba witaminowa. W naszym przepisie do zupy warzywnej dodaje się także niewielkie klopsiki z fileta indyczego, dzięki którym wiosenna zupa jest bardziej sycąca i aromatyczna. 

Drugie danie na zielono

Wiosna to czas, kiedy na straganach i sklepowych półkach pojawiają się pęczki intensywnie zielonych szparagów. Z tych pysznych warzyw można wyczarować wiele fantastycznych dań, ponieważ świetnie znoszą gotowanie, pieczenie czy krótkie duszenie. Na rodzinny obiad warto przygotować zapiekane szparagi z dodatkiem młodych ziemniaczków, szynki, sera żółtego i śmietany. Smak zapiekanki można urozmaicić zielonymi warzywami, np. cukinią, cebulką albo podzielonym na części brokułem. 

A co powiesz na wiosennego kurczaka, którego przygotujesz w niespełna godzinę? Kurczak na zielono – ze szpinakiem, grzybami, cebulą i czosnkiem podany z grubymi wstążkami makaronu, otulonego aromatycznym sosem – to jest to! Idealny smak i gęstość potrawy uzyskasz, wykorzystując POMYSŁ NA… Kurczaka w sosie z pieczarkami WINIARY. Piękny wiosenny kolor i wyśmienity smak tagliatelle ze szpinakiem oraz grzybami przyprawia o prawdziwy zawrót głowy. 

Gulasz wieprzowy z zielonymi warzywami to sprawdzona propozycja na sycący i wielokolorowy obiad. Do przygotowania dania warto użyć mięsa z łopatki, które dzięki obecności tłuszczu po duszeniu będzie idealnie miękkie i soczyste. Niezwykły smak gulaszu gwarantują zielone warzywa (papryka, brokuł, cukinia, groszek cukrowy) oraz aromatyczne przyprawy, takie jak liście laurowe czy kilka ząbków czosnku.

Desery na zielono

Ciasto Shrek – nie tylko brzmi uroczo, ale także genialnie smakuje i podobnie jak znana z filmu animowanego postać posiada warstwy. Zielona masa budyniowa i zielona galaretka z agrestu jest przekładana warstwą śmietankowej pianki z delicjami, a to wszystko troskliwie ułożone na puszystym biszkopcie. Po prostu palce lizać! 

Niespotykanie intensywną zielenią wyróżnia się słodkie ciasto leśny mech, któremu piękny kolor nadaje… szpinak dodany do ucieranego ciasta. Pomiędzy zielonymi warstwami wypieku znajduje się śnieżnobiały krem ze śmietany lub mascarpone, który przynosi miłe orzeźwienie w ciepłe popołudnie. Dekoracją leśnego mchu są purpurowe ziarenka granatu, doskonale kontrastujące z ciemnym odcieniem tego wyśmienitego ciasta, w którym – uwaga – w ogóle nie da się wyczuć szpinaku. 

Polecane artykuły

Pistou – zielony dodatek do zupy
Pistou – zielony dodatek do zupy
Kiełkujemy, czyli odrobina zieleni zimową porą
Kiełkujemy, czyli odrobina zieleni zimową porą
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
Zupy kremy ładnie podane
Zupy kremy ładnie podane
Spróbuj naszych bezglutenowych deserów!
Spróbuj naszych bezglutenowych deserów!
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu