Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanocne słodycze – przygotuj je sama!

Wielkanocne słodycze – przygotuj je sama!

Tradycyjny wielkanocny stół ugina się pod pysznymi potrawami, przystawkami i sałatkami. Ważne miejsce wśród licznych przysmaków pełnią także świąteczne wypieki oraz różnorodne drobne słodycze, jak cukrowe jajeczka, czekoladowe praliny albo marcepanowe ciastka. Które ze słodkości możemy przygotować sami w domu?

Kolorowe jajeczka z czekolady

Gdy zbliża się Wielkanoc, często kupujemy dzieciom małe czekoladowe jajeczka w różnych kolorach. Tymczasem ten smakołyk możemy przyrządzić w swojej kuchni, gdyż nie jest czasochłonny i trudny w wykonaniu. Warto zaprosić do pomocy swoje pociechy, które na pewno z wielką chęcią będą nam asystowały. Z gotowej masy marcepanowej formujemy niewielkie jajeczka (jak przepiórcze) i każde z nich nabijamy na wykałaczkę. W garnuszku rozpuszczamy białą czekoladę, do której dodajemy wybrany barwnik spożywczy. Jajeczka zanurzamy na chwilę w słodkiej kąpieli, a następnie wykałaczkę wbijamy w styropian i czekamy aż polewa na pralince całkowicie zastygnie. Takie pyszne, kolorowe jajeczka możemy wypełnić także inną masą, np. czekoladową, orzechową albo z dodatkiem pokruszonych ciasteczek, orzechów i karmelu.

Wielkanocne ciasteczka z witrażem

Jeśli mamy pod ręką paczkę landrynek, możemy je wykorzystać do przygotowania oryginalnych, chrupiących ciasteczek z przezroczystym okienkiem. Z rozwałkowanego kruchego ciasta wycinamy foremkami kształty jajek. Pośrodku każdego z nich wykrawamy kolejny otwór wielkości żółtka. Surowe ciastka układamy na papierze do pieczenia tak, żeby było pomiędzy nimi miejsce, ponieważ trochę urosną. Gdy włożone do piekarnika ciasteczka delikatnie zaczną się rumienić, w otwór każdego z nich wkładamy pokruszoną landrynkę (najlepiej w żółtym albo pomarańczowym kolorze). Blachę z upieczonymi ciasteczkami wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż cukierkowe żółtka całkowicie stwardnieją. Gotowe ciasteczką będą doskonałą dekoracją świątecznego stołu, a ich wspaniały maślany aromat na pewno zachęci każdego do spróbowania nietypowej słodkości.

Jajeczka lub pralinki kokosowe

Idealnym deserem po wielkanocnej uczcie będą czekoladowe praliny, kryjące w środku puszystą masę kokosową. Aby wiórki kokosowe dały się formować w kulki, należy je zmieszać z odrobiną rozpuszczonego w rondelku masła, cukru i śmietanki. Masę schładzamy w lodówce przez kilka godzin albo do momentu, aż wiórki stwardnieją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną lub gorzką czekoladę. Z masy formujemy małe jajeczka lub kulki, które następnie zamaczamy w czekoladzie. Te wyjątkowe, słodkie i pachnące kokosem praliny idealnie smakują ze świeżo zaparzoną kawą lub ulubioną herbatą.

Świąteczny torcik waflowy

Pischinger to przepyszny torcik z andrutów przekładanych masą czekoladową lub czekoladowo-orzechową i oblany lukrem, oczywiście także czekoladowym, bardzo popularnym w dawnej Galicji. W niektórych wersjach wafle przekłada się masą krówkową lub kajmakową, przygotowywaną z długo gotowanego skondensowanego mleka zmieszanego z dużą ilością cukru. Aby klasyczny, czekoladowy piszinger nabrał świątecznego charakteru, na wierzchu gęstniejącej polewy możemy ułożyć naprzemiennie połówki jajeczek z białej i ciemnej czekolady, tworząc rodzaj szachownicy. Pysznemu torcikowi waflowemu na pewno nie będą w stanie się oprzeć zarówno dzieci, jak i dorośli.

Muffinki wielkanocne

Smacznym i bardzo efektownym deserem świątecznym będą muffinki pokryte intensywnie zielonym mchem, udekorowane maleńkimi cukrowymi kwiatuszkami i czekoladowymi jajeczkami. Z czego można przygotować posypkę w kolorze młodej trawy? Warto skorzystać z przepisu na „leśny mech” – ciasta ucieranego z dodatkiem zmiksowanego szpinaku, który po upieczeniu jest zupełnie niewyczuwalny. Na gotowe, ostudzone muffiny kakaowe, waniliowe lub z dodatkiem kawałków czekolady wykładamy bitą śmietanę, a następnie dokładnie posypujemy rozkruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch każdej muffinki dekorujemy gotowymi kwiatuszkami z cukru oraz maleńkimi jajkami z czekolady. Dzięki takim deserom Wielkanoc będzie nie tylko słodka, lecz także piękna!

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Lekkie dania wielkanocne!

Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Jak zrobić żurek?
Jak zrobić żurek?
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu