Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych

Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych

Wbrew pozorom polska kuchnia jest bardzo różnorodna. Świadczą o tym liczne potrawy regionalne. Różnice determinują nie tylko panujące w przeszłości zwyczaje kulinarne, ale także wpływy sąsiadów i warunki naturalne. Specyficzna kuchnia regionalna to wyróżnik, którym może poszczycić się praktycznie każda część naszego kraju. Jakie kuchnie regionalne są w szczególności warte uwagi?

Kuchnia kresowa

Większość kresów wschodnich znajduje się dziś poza terenem Polski, jednak tradycyjna kuchnia kresowa to jeden z powodów, dla których nigdy o nich nie zapomnimy. Potrawy wywodzące się z tej części ziem polskich odznaczają się między innymi szerokim zastosowaniem ziemniaków, na przykład w formie babki ziemniaczanej, kiszki i placków. Do dziś dobrze znane w całym kraju pozostają ruskie pierogi, niestety większość z nas zapomniała o rarytasach, takich jak zupa z raków.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kuchnia Podhala, czyli kuchnia góralska

Kuchnia góralska z pewnością należy do najbardziej charakterystycznych kuchni regionalnych. Z jednej strony charakteryzuje się stosunkowo prostym doborem składników, z drugiej wyjątkowym smakiem. Kuchnia góralska to przede wszystkim sery, zwłaszcza oscypek, który chętnie spożywamy także w formie pieczonej. W podhalańskiej sztuce kulinarnej na dobre zagościła także kwaśnica – pyszna zupa na bazie mięsa i kiszonej kapusty.

Kuchnia mazowiecka

Tradycyjna kuchnia mazowiecka charakteryzuje się powszechnym zastosowaniem produktów pochodzących z lasu. Wśród dań mięsnych króluje między innymi dziczyzna. Popularnymi dodatkami kulinarnymi są miód, jagody i grzyby. Ważną rolę odgrywają również ziemniaki. Tradycyjnym mazowieckim ciastem jest wuzetka.

Kuchnia śląska

Tradycyjna kuchnia śląska przez lata kształtowała się między innymi pod wpływem sąsiadów – Czechów i Niemców. Każdy z nas doskonale zna kluski śląskie. Ponadto w regionie niezwykle popularne są zupy – żur, grochówka, rosół i ogórkowa. Lokalny rarytas stanowią dania z królika.

Kuchnia wielkopolska

Z kolei kuchnia Wielkopolska jest prawdziwym królestwem ziemniaków i kapusty. Czego warto spróbować, przebywając w regionie? Z pewnością kapusty z grzybami i grochem, placków ziemniaczanych i gzika, czyli twarogu wymieszanego najczęściej ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Pyry z gzikiem stanowią prawdziwy lokalny hit, ponieważ gzik najczęściej podaje się właśnie z ziemniakami.

Kuchnia pomorska

Na Pomorzu największe dobra kulinarne stanowią oczywiście ryby, dlatego kuchnia pomorska czerpie z nich pełnymi garściami. Popularne flądry i śledzie były najczęściej podawane w towarzystwie ziemniaków. Najpopularniejszym deserem w tym regionie jest ciasto drożdżowe, a unikatowym przysmakiem zupa z żółtej brukwi. Do kuchni pomorskiej zaliczana jest także kuchnia kaszubska, gdzie podobnie jak na Podlasiu popularnością cieszy się babka ziemniaczana.

Kuchnia Warmii i Mazur

Klasyczna kuchnia Warmii i Mazur dobrze odzwierciedla historię tego regionu poprzez wpływy niemieckie. Lokalnym przysmakiem są oczywiście ryby słodkowodne, zwłaszcza w formie wędzonej. Oprócz tego wędzi się tu także słoninę i boczek. Jednym z lokalnych specjałów jest miód pitny.

Kuchnia galicyjska

Kuchnia galicyjska to kolejny przykład wpływu sąsiednich narodów na tradycję kulinarną – w tym przypadku między innymi Węgrów, Ukraińców i Austriaków oraz tutejszych Żydów. Przez lata popularnością cieszyła się na przykład golonka podawana z piwem oraz gulasz. Z Galicji wywodzi się także kutia przygotowywana na Wigilię. Jako deser obok obwarzanek spożywało się sernik wiedeński.

Bogactwo polskiej kuchni regionalnej jest oczywiście znacznie większe. Oprócz przytoczonych już części kraju możemy wymieniać kolejne regiony i subregiony, które posiadają charakterystyczne lokalne potrawy. Należy do tej grupy między innymi kuchnia lubelska, kuchnia małopolska, kuchnia kujawska, kuchnia Pojezierza Pomorskiego, kuchnia kurpiowska czy kuchnia kujawska. W każdej z nich znajdziemy niezwykłe przepisy!

Polecane artykuły

fasolka po bretońsku
Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?
Mielone
Mielone na 7 sposobów
kluski śląskie
Co zrobić, żeby kluski śląskie nie były twarde ani gumowate?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu