Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Owoce w sezonie wakacyjnym — co warto jeść latem?

Owoce w sezonie wakacyjnym — co warto jeść latem?

Okres letni obfituje w wiele smacznych i zdrowych produktów, wśród których należy wymienić przede wszystkim sezonowe owoce. Produkty te zwracają uwagę za sprawą pięknych kolorów, smaku i niebywałego zapachu. Przekonaj się, jakie owoce można znaleźć na straganach i nie tylko!

Smaczne, letnie owoce

Po pierwsze letnie owoce można sięgnąć już w maju, jeśli tylko pogoda dopisuje. To właśnie w tym miesiącu pojawiają się pierwsze truskawki, które można spożywać pod wieloma postaciami. Truskawki najlepiej smakują same, bez zbędnych dodatków. Zwłaszcza gdy są mocno dojrzałe i pełne słodyczy. Czasem jednak warto odrobinę podkreślić ich smak, sięgając na przykład po bitą śmietanę. Owoc ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do gofrów lub naleśników i ciast, ale też w formie koktajlu. Należy jednak pamiętać, że sezon na polskie truskawki jest krótki i kończy się mniej więcej w połowie lipca.

Kolejny wakacyjny owoc to jagody, borówki i maliny. Są to owoce jagodowe, które najlepiej smakują na surowo. Charakteryzuje je nietuzinkowy kształt i kolor, dlatego bardzo chętnie wybierane są jako dodatek do wielu deserów, takich jak muffinki, ciasta ucierane, naleśniki lub gofry. Przygotowany z nich sos świetnie pasuje do wypieków. Pysznie smakują też dodane do owsianki na śniadanie. Owoce te również doskonale komponują się z bitą śmietaną, podobnie jak truskawki. Dlatego też niejednokrotnie są one ze sobą łączone i podawane w formie wielobarwnego deseru. Jakie owoce warto jeść latem, poza już wymienionymi?

Wakacyjny owoc, który warto jeść latem

Wakacyjne owoce to również: czereśnie, wiśnie, agrest, arbuz, morele, brzoskwinie, porzeczki, poziomki i jeżyny. Produkty te różnią się okresem, kiedy są dostępne na rynku. Sezon na wiśnie i czereśnie trwa od czerwca do przełomu sierpnia i września. Świeże maliny nabyć można od maja do września, natomiast sezon na arbuza rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Morele i brzoskwinie dostępne są w lipcu i sierpniu. Warto podkreślić, że są to owoce sezonowe. Dlatego też ich dostępność w wielu przypadkach determinowana jest warunkami pogodowymi.

Co jeść latem?

Warto zadbać o dobrze zbilansowaną i zróżnicowaną dietę, która będzie bogata w świeże owoce i warzywa. Okres letni obfituje w wiele produktów sezonowych, z których można przygotować lekkie i orzeźwiające potrawy świetnie nadające się na ciepłą pogodę. Ciekawą propozycją są z pewnością koktajle, chłodniki, ale i sałatki przygotowane z warzyw lub owoców. Z tak dużej ilości produktów można przygotować smaczne i zdrowe dania zarówno na ciepło, jak i zimno.

Najlepsze owoce w wakacje i sprawdzone przepisy

Owoce w lecie to jedne z lepszych produktów, jakie warto wybrać do przyrządzenia posiłków. Prostym i sprawdzonym przepisem jest wykonanie sałatki z zielonych liści, dressingu, odrobiny nasion słonecznika oraz truskawek. Danie to można uzupełnić o wędzoną rybę lub słony ser typu feta. Sałatka w tej formie doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie lub też dodatek do grillowanych potraw.

Świeże owoce w wakacje warto wykorzystać także do przygotowania domowych przetworów, takich jak konfitury, dżemy lub kompoty. To tradycyjna i wciąż ceniona forma przechowywania produktów sezonowych, podobnie jak mrożenie. Należy jednak pamiętać, że owoce te najlepiej smakują w czasie trwania sezonu. Dlatego też trzeba w pełni wykorzystać moment, aby zjeść smaczne truskawki, czereśnie lub morele na surowo, lub w formie ulubionego deseru. To prawdziwa uczta nie tylko dla naszych zmysłów, ale również recepta na zdrowie.

Polecane przepisy

Pierogi z jagodami i śmietaną

50 min Łatwy

Chłodnik z wiśni

1 godz 21 min Łatwy

Knedle z truskawkami

55 min Łatwy

Letnia sałatka z truskawkami, fetą i młodymi listkami sałaty

15 min Łatwy

Grillowane arbuzy i brzoskwinie, z serkiem ricotta, miętą, siekanymi migdałami i miodem

25 min Łatwy

Letnia sałatka z pikantnym kurczakiem

32 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Kilka słów o owocach sezonowych – owoce sezonowe na blogu
Najlepsze zupy z owoców. Poznaj przepisy!
Owocowe koktajle
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu