Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
chłodniki ZWZ WINIARY

Chłodniki na upały - jakie są rodzaje chłodników?

Wiosną i latem pojawiają się sezonowe owoce i warzywa, które kuszą kolorami i niską ceną. Zazwyczaj zmienia się też wtedy nieco nasza dieta. Chętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające zupy, czyli chłodniki. To doskonały posiłek w dniach kiedy temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na ciepłą potrawę. Chłodniki nie tylko orzeźwiają i przynoszą ukojenie w gorące dni, ale pomagają też uzupełnić płyny, gaszą pragnienie i są doskonałym źródłem witamin w postaci świeżych warzyw i ziół.

Chłodniki są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego niskokaloryczne. Można przyrządzić je na bazie jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki, będących źródłem zdrowego białka. Słynne hiszpańskie gazpacho przygotowuje się natomiast z pomidorów z dodatkiem oliwy i octu. Najbardziej popularny jest chłodnik ogórkowy i litewski przygotowywany z dodatkiem buraczków i botwinki, które są doskonałym źródłem witamin i minerałów.

chłodniki 2 ZWZ WINIARY

chłodniki ZWZ WINIARY

Letnie chłodniki ujmują nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Można dekorować je świeżymi ziołami, owocami, warzywami, kwiatami jadalnymi i serwować z ulubionymi dodatkami.

Z czego zrobić chłodnik?

Chłodnik to zupa podawana na zimno, a ich główne dwa rodzaje to warzywne i owocowe. Do przyrządzenia chłodników warzywnych świetnie sprawdzą się np: ogórki, kalarepa, cukinia, buraczki, botwinka, rzodkiewka, pomidory. Jako dodatek  możemy wykorzystać: jajka, groszek ptysiowy, grzanki, pestki dyni, gotowane krewetki, wędzonego łososia, sery (np. gorgonzola, feta) lub chipsy warzywne.

Natomiast jeśli chcemy przygotować chłodnik owocowy to możemy wykorzystać praktycznie wszystkie dostępne owoce. Jako owocowa baza do chłodników świetnie sprawdzi się arbuz, maliny, porzeczki, jeżyny czy truskawki. Chłodniki owocowe możemy serwować z lodami, kawałkami owoców, kwiatami jadalnymi, płatkami kukurydzianymi czy startą czekoladą .

To co dodamy do miseczki z chłodnikiem tak naprawdę jest już tylko kwestią naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych. Z chłodnikami możemy do woli eksperymentować. Przygotowując je pamiętamy o tym, że najważniejsze są świeże składniki i odpowiednie schłodzenie zupy, dlatego tuż po przygotowaniu wstawiamy go na około 1 godzinę do lodówki.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Najpopularniejsze chłodniki:

1. Chłodnik litewski

Przygotowuje się go na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany, choć i te składniki często zastępowane są jogurtem naturalnym lub kefirem.

Nieodłącznym elementem tego chłodnika jest ugotowana botwina. Podaje się go ze świeżym ogórkiem, jajkiem ugotowanym na twardo i pęczkiem świeżych ziół: szczypiorkiem i koperkiem.

2. Hiszpańskie gazpacho

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji. Sekretem tej zupy są dojrzałe, soczyste pomidory. Poza pomidorami  dodaje się ogórki, paprykę, oliwę, czosnek i ocet. Pozostałe dodatki serwowane są w osobnych miseczkach.

3. Chłodnik ogórkowy

To chyba jeden z najpopularniejszych chłodników w naszym kraju, tuż obok buraczkowego. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem tej zupy są świeże ogórki starte na tarce o grubych oczkach. Zazwyczaj przyrządza się go z czosnkiem, rzodkiewką i jajkiem ugotowanym na twardo.

4. Chłodnik do picia

Chłodnik do picia to zazwyczaj orzeźwiający dodatek do pierwszego dania (młodych ziemniaków z koperkiem i sadzonego jajka). Można przygotować go na bazie maślanki lub kefiru z dużą ilością drobno posiekanych ziół i odrobiną czosnku niedźwiedziego.

chłodniki 4 ZWZ WINIARY

chłodniki 5 ZWZ WINIARY

Polecane artykuły

jak zrobić chłodnik
Co zrobić, żeby chłodnik się nie zwarzył?
rodzaje chłodników
Jakie są rodzaje chłodników?
chłodniki
15 wyjątkowych przepisów na pyszne i orzeźwiające chłodniki
Lekkie obiady na lato! Oto nasze propozycje | Porady i inspiracje Winiary
Lekkie obiady na lato! Oto nasze propozycje
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu