Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
chłodniki

15 wyjątkowych przepisów na pyszne i orzeźwiające chłodniki

Dni są coraz cieplejsze, więc na naszych stołach coraz częściej goszczą orzeźwiające chłodniki. Wiosna sprzyja ich przyrządzaniu nie tylko ze względu na upał. Natura dostarcza nam nowalijek będących ważnymi składnikami wielu chłodników. Dziś prezentujemy 15 wyjątkowych przepisów na wiosenne orzeźwienie!

1. Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki to z pewnością jedna z najbardziej tradycyjnych wersji tego dania. Kefir i śmietana doskonale łączą się z Barszczem czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. W przepisie nie może poza tym zabraknąć tytułowej botwinki, rzodkiewek, ogórka, ugotowanych na twardo jaj i posiekanego koperku.

2. Chłodnik z buraków i barszczu białego

Do przygotowania chłodnika doskonale nadaje się również biały barszcz. Zwłaszcza Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY. Oprócz tego skorzystamy z pieczonych buraków, sera feta, jogurtu naturalnego, soku z cytryny, posiekanego koperku oraz szczypiorku. Chłodnik z buraków i barszczu białego zalicza się do najbardziej orzeźwiających propozycji.

3. Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą

Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą to wariant, w którym ukochane nowalijki połączymy z nutką egzotyki. Za bazę posłuży jogurt naturalny. Zielony ogórek i chrupiące rzodkiewki doskonale łączą się z awokado, z serem feta oraz sokiem z cytryny.

4. Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Chłodnik z botwiny jest tak pyszny, że zasłużył, by w zmienionym wariancie znaleźć się na liście po raz kolejny. Tym razem skorzystamy z Bulionu warzywnego WINIARY w słoiczku, jogurtu naturalnego i twarogu wiejskiego. Bogactwo dodatków zapewnią rzodkiewki, ogórek, dymka, czosnek i oczywiście botwinka.

5. Chłodnik pomidorowy

Chłodnik pomidorowy w ciepłe wiosenne dni z powodzeniem zastąpi zupę. Do jego przygotowania skorzystamy z Zupy pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY. Jogurt i kefir nie będą potrzebne. Przyda się za to odrobina oliwy z oliwek oraz zmiksowane warzywa – czerwona papryka, pomidory i ogórek. Część z nich należy pokroić w kostkę. Chłodnik pomidorowy świetnie smakuje podawany z bułką razową.

6. Chłodnik z ogórkiem małosolnym i szynką

Kolejne miejsce na naszej liście zajmuje chłodnik z ogórkiem małosolnym i szynką, dzięki któremu zadowolimy również nałogowych mięsożerców. W roli głównej wystąpi botwinka z dodatkiem jogurtu naturalnego, jajek na twardo, wędzonej szynki i ogórków małosolnych. Przed podaniem chłodnik należy posypać szczypiorkiem.

7. Chłodnik z ogórka i winogrona

Chłodnik z ogórka i winogrona zadowoli miłośników wykwintnych smaków. Oprócz zielonego ogórka przyda się również jogurt naturalny i jasne winogrona, najlepiej w wersji bez pestek. Owoce i warzywa powinno się zmiksować przed wymieszaniem z jogurtem i podawać ze świeżą miętą i opcjonalnie kostkami sera twarogowego.

8. Chłodnik z jajkiem przepiórczym

Chłodnik z jajkiem przepiórczym to nieszablonowy pomysł na to danie. Potrzebny będzie również jogurt naturalny, a także pęczek rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Na 500 ml jogurtu, czyli 4 porcje, przyda się 6 przepiórczych jaj.

9. Chłodnik z paluszkami surimi

Chłodnik z paluszkami surimi to kolejna propozycja wprowadzająca do chłodnika nieco egzotyki. Bazę tym razem również stanowić będzie jogurt naturalny. Oprócz pokrojonych w długie plasterki paluszków do chłodnika dodamy również jajka na twardo, zielonego ogórka oraz koperek.

10. Chłodnik ogórkowy z kulami melona i mozzarelli

Ta propozycja – chłodnik ogórkowy z kulami melona i mozzarelli – z pewnością zachwyci fanów nieszablonowych kombinacji smakowych. Kulki z dojrzałego orzeźwiającego melona można wydrążyć przy pomocy głębokiej łyżki i dodać do chłodnika wraz z pokrojonym w kostkę ogórkiem, kulkami mozzarelli i bazylią.

11. Chłodnik z barszczu czerwonego

Chłodnik z barszczu czerwonego stanowi wiosenną bądź letnią wariację tej klasycznej zupy. Znajdzie się w niej miejsce dla śmietany 30%, kefiru i gęstego jogurtu wymieszanych z Barszczem czerwonym Ekspresowa Zupa WINIARY. Ta wersja chłodnika jest bardzo obfita w dodatki. Należą do nich rzodkiewka, szczypiorek, koperek, ogórek sałatkowy, a także sól i pieprz.

12. Chłodnik wiśniowy

Chłodnik może pojawiać się na naszych stołach również w słodszej wersji owocowej, czego najlepszym dowodem jest chłodnik wiśniowy. Ten orzeźwiający napój powstaje na bazie wody, jogurtu naturalnego, białego twarogu i oczywiście wiśni. Wyjątkowy aromat zapewnią łyżeczka Cukru wanilinowego WINIARY , świeża bazylia, cynamon oraz goździki. Warto dodać jeszcze odrobinę cukru i soku z cytryny.

13. Chłodnik jagodowy

Miłośnikom leśnych owoców proponujemy natomiast chłodnik jagodowy. Do jego przygotowania oprócz pysznych jagód potrzebna będzie woda i jogurt naturalny. Atrakcyjnym dodatkiem będzie mozzarella, zaś wyjątkowy smak i aromat nadadzą chłodnikowi miód, sok z cytryny, cynamon, goździki i bazylia.

14. Chłodnik ogórkowy

Klasyczny chłodnik ogórkowy stanowi esencję wiosny. Jako bazy użyjemy jogurtu naturalnego i ogórka. Pozostałe składniki to ser feta, a także świeży koperek, bez którego trudno wyobrazić sobie ten wspaniały orzeźwiający napój.

15. Chłodnik buraczkowy

Ostatnia propozycja z naszej listy również jest wersją klasyczną. Do jego przygotowania niezbędne będą buraczki, a także jogurt naturalny. W roli dodatków wystąpią zielony ogórek, jajka na twardo i świeży szczypiorek nadający chłodnikowi wyrazistego charakteru.

Które przepisy doczekają się w tym roku realizacji w twoim domu?

Polecane artykuły

jak zrobić chłodnik
Co zrobić, żeby chłodnik się nie zwarzył?
Zupa z rosołu - pomysły
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
rodzaje chłodników
Jakie są rodzaje chłodników?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu