Lato to czas owocowych szaleństw! Przyznajcie, że nic nie smakuje jednak tak dobrze, jak naturalny kompot. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa! Dawniej kompoty z letnich owoców pijało się znacznie częściej. Nasze mamy i babcie serwowały go do obiadu oraz jako podstawowy napój – dla ochłody! Z wiśni, truskawek, agrestu i rabarbaru. Odtwarzamy dziś nasze ulubione smaki.


Kompoty można też zapakować w słoiki i cieszyć się nimi nawet w środku zimy! O tym, jak przerobić owoce i warzywa na inne przetwory, dowiesz się też z pozostałych naszych wpisów:
- Pomidory i przetwory na zimę
- Zabieramy zupę na wakacje, czyli jak wekować zupy
- Domowe masło orzechowe
- 5 sposobów na przygotowanie dyni na zupę
- Ogórki kiszone
- Jak suszyć grzyby?
- Jak mrozić warzywa na zimowe zupy
- Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?
- Szczaw na zimę w słoiczkach
Autor: Ania