Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta

Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta

Wędzenie szynki może być nie lada wyzwaniem, jednak trzymając się kilku głównych zasad, prawdziwi miłośnicy mięsa poradzą sobie z tym zadaniem. Proces jest czasochłonny i wymaga nico cierpliwości, ale naprawdę warto! Domowe wyroby w wielu przypadkach są o wiele lepsze niż te ze sklepu. Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta?
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Wybieramy mięso do wędzenia! Kilka porad na początek

Szynka wędzona domowym sposobem czy też kiełbasa domowa mogą być popisowym daniem na rodzinnych imprezach. Do wędzenia należy wybrać produkty o świeżym zapachu i zdrowym, różowym kolorze. Szynka musi być wysokiej jakości z widoczną warstwą tłuszczu, który sprawi, że mięso będzie soczyste. Nie należy wykorzystywać mrożonej szynki, ponieważ nie uzyskamy pożądanego efektu.

Mięso powinno być wilgotne i jędrne, a po naciśnięciu palcem musi wracać do poprzedniego kształtu. Warto zaopatrzyć się w szynkę ze sprawdzonego źródła, gdzie jest sprzedawana na wagę. Wówczas będziemy mogli wybrać mięso o dokładnie takiej wadze, jakiej potrzebujemy, zachowując przy tym gwarancję jakości jej pochodzenia.

Jak przygotować szynkę do wędzenia? Peklowanie i suszenie

Zanim przystąpimy do wędzenia szynki, należy poddać ją peklowaniu, czyli moczyć w solance przez około 4-5 dni. Solanka to roztwór wody z solą peklową, czyli solą kuchenną z dodatkiem saletry. Do solanki można dodać ziele angielskie i ulubione przyprawy np. czosnek, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek i czarny pieprz.

Należy pamiętać, że szynka powinna być całkowicie zanurzona w solance. Jak wędzić szynkę? Wkładamy mięso do garnka lub beczki, odkładamy w chłodne miejsce (około 5 stopni C) i codziennie obracamy, aby szynka równomiernie wchłonęła solankę. Przyjmuje się, że na 10 kg szynki przypada 500 g soli peklowej i 4 l wody. Po kąpieli w solance, mięso należy owinąć siatką wędzarniczą. Za smak, zapach i kolor wędzonego mięsa oczywiście odpowiada dym. Do wędzenia należy wybierać tylko drewno drzew liściastych – olcha, buk, dąb i drzewa owocowe. Jedynym wyjątkiem są gałązki jałowca, które możemy użyć w niewielkiej ilości pod koniec wędzenia.

Po zapeklowaniu mięsa, należy je odsączyć i powiesić na haku. Zanim trafi do wędzarni musi być dokładnie osuszone – może to trwać nawet kilkanaście godzin. Do wyboru mamy trzy metody wędzenia: na zimno, na ciepło i na gorąco. Wędzenie na zimno (12-24 stopnie C) pozwala na dłuższe przechowywanie szynki. Proces zajmuje od 4 do 12 dni (6 godzin dziennie). Szynkę wędzoną na ciepło (30-50 stopni C) trzymamy w wędzarni przez kilka godzin w czasie 2 dni. Natomiast jeżeli chcemy wędzić na gorąco (40-65 stopni C) wystarczy tylko 1 dzień przez od 2 do 6 godzin. W tym przypadku szynkę można przechowywać w lodówce tylko przez kilka dni.

Jak wędzić szynkę domowym sposobem?

Domową szynkę możemy przygotować nawet wtedy, kiedy nie posiadamy ogrodowej wędzarni. Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta? Będziemy potrzebować emaliowanego lub żeliwnego garnka oraz drewnianych zrębków, typu borniak. Warto zaopatrzyć się w specjalny garnek do wędzenia. Należy wyłożyć go folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i pokryć cienką warstwą zrębków wędzarniczych. Następnie kładziemy keksówkę, do której będą spływać płyny z wędliny, by nie moczyły zrębek. Mięso układamy na metalowym sicie lub wieszamy na kijku i przyczepiamy do haczyków zamocowanych w pokrywie garnka.

Należy pamiętać, że wędlina nie może dotykać dna garnka. Przykrywamy naczynie pokrywką i ustawiamy na palniku. Czas wędzenia liczymy od momentu aż zrębki zaczną dymić. Wędzenie zajmuje przeważnie 30-60 minut. Czy można wędzić szynkę bez parzenia? Nie jest ono konieczne, ale zalecane, ponieważ ma na celu wyeliminowanie drobnoustrojów i bakterii. Wystarczy tylko po wędzeniu zanurzyć szynkę w gorącej wodzie z przyprawami (50 stopni C). Czas parzenia jest uzależniony od wielkości mięsa – 50 minut na 1 kilogram.

Regionalna kuchnia polska ma do zaoferowania wiele mięsnych dań – wędzone żeberka wołowe, łopatki, podudzia, kiełbasa z dzika czy kiełbasa jałowcowa to tylko wybrane z nich, które z pewnością zasmakują domownikom.

Polecane artykuły

Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?
Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?
Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?
Jak parzyć szynkę, żeby była soczysta? | Porady i inspiracje Winiary
Jak parzyć szynkę, żeby była soczysta?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu