Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?

Jak przygotować mięso by było miękkie i soczyste?

Odpowiednio przygotowane mięso powinno być przede wszystkim kruche, soczyste i smaczne. Żeby jednak tak się stało, należy w swojej kuchni kierować się kilkoma zasadami oraz wykorzystywać sprawdzone przepisy. Co zrobić, żeby mięso wieprzowe było miękkie? Sposobów przyrządzania mięsa jest wiele. Wykorzystuje się bowiem duszenie, smażenie, pieczenie oraz grillowanie. A jaki jest sekret idealnego mięsa? 

Sposoby przygotowania mięsa

Smaczne mięso przygotować można na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych metod jest smażenie. Uzyskanie satysfakcjonującego efektu nie jest tu jednak tak oczywiste. Podczas procesu smażenia liczy się bowiem wiele czynników, takich jak ilość zastosowanego oleju, czas smażenia lub fakt, czy cały proces będzie odbywał się pod przykryciem, czy też bez. 

Na co w takim razie zawsze należy zwrócić uwagę? Patelnia musi być odpowiednio mocno rozgrzana. Tylko w takiej sytuacji można w kilka chwil zamknąć strukturę mięsa, jednocześnie zachowując jego soczystość. Zaleca się również stosowanie małego lub średniego ognia, przez co w lepszy sposób można kontrolować moment odwrócenia miejsca i zapobiegać jego przesuszeniu. Patelnia musi również charakteryzować się odpowiednią jakością, a także posiadać powłokę zapobiegającą przywieraniu.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Pyszne mięso z piekarnika

Sporym powodzeniem cieszy się również soczyste mięso z piekarnika. Jeśli to właśnie takie urządzenie ma zostać wykorzystane do przygotowania dania, najlepiej ustawić zakres temperatury w przedziale od 150 do 180 stopni Celsjusza. Przed umieszczeniem mięsa w piekarniku warto je kilka godzin wcześniej zamarynować, dzięki czemu nabierze ono większej kruchości. Do marynaty można, oprócz aromatycznych przypraw, wykorzystywać także alkohol. Ważne jest również to, by wszystkie składniki cechowały się wysoką jakością. 

Sekret miękkiego mięsa

Jak dusić mięso, żeby było miękkie? Warto wykorzystać sprawdzone receptury, dzięki którym danie zawsze będzie cechowało się niesamowitymi walorami smakowymi oraz odpowiednią miękkością. Dobrym sposobem okazuje się między innymi zanurzenie mięsa na cały dzień w jogurcie, maślance lub zsiadłym mleku. Do zmiękczania mięsa doskonale sprawdza się również owoc kiwi. Zastosować można jego sok lub też obłożyć mięso plasterkami tego owocu. Podobne właściwości posiada owoc papai. W przypadku chudego mięsa, podczas procesu pieczenia wymagane jest zastosowanie dodatku tłuszczu. Może nim być na przykład kawałek masła położony na powierzchni mięsa lub też wykorzystanie plastrów słoniny. Po zakończeniu pieczenia najlepiej pozostawić mięso na około kwadrans, by mogło ono odpocząć. Zyskuje się wówczas pewność, że soki we właściwy sposób rozejdą się po mięsie, natomiast nadmiar tłuszczu spłynie z jego powierzchni. 

Mięso należy wyjmować z lodówki co najmniej 30 minut przed planowanym rozpoczęciem pieczenia. Jeśli osiągnie ono temperaturę pokojową, będzie można uniknąć znacznej różnicy temperatur po kontakcie z rozgrzaną patelnią. Mięso można także osuszyć, za pomocą oklepywania jego powierzchni papierowym ręcznikiem. 

Miękkie mięso w gulaszu to prawdziwy rarytas dla każdego smakosza. Kuchnia jest miejscem eksperymentów, dlatego zdobywanie większego doświadczenia pomoże w uzyskiwaniu coraz lepszych rezultatów. Mięso jest istotnym elementem naszej codziennej diety. Warto zatem zwracać uwagę na właściwe sposoby jego przyrządzania. Dzięki temu podczas obróbki termicznej zachowa ono swoje cenne składniki i wspaniały smak. 

Polecane artykuły

Twój patent na 12 aromatycznych dań mięsnych
Twój patent na 12 aromatycznych dań mięsnych
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować? | Porady i inspiracje Winiary
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować?
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę! | Porady i inspiracje Winiary
Poznaj tajemnicę dobrego mięsa z grilla – marynatę!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu