Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zamrozić szpinak

Jak zamrozić szpinak na zimę? Jak przechowywać?

Latem chętnie kupujemy świeże owoce i warzywa. Ich smak i aromat możemy zachować także na zimę, dzięki mrożeniu. Szpinak jest rośliną bardzo uniwersalną, sprawdzi się zarówno do naleśników, zapiekanek, pierogów, koktajli i wielu innych pysznych posiłków. Jednak czy wystarczy tylko umyć liście, zapakować w woreczek i włożyć do zamrażalnika? Sprawdź, jak mrozić szpinak, by liście były jędrne i zachowały swój smak!

Przygotowanie szpinaku do mrożenia – kilka podstawowych zasad

Większość warzyw hartujemy przed zamrożeniem. Nie inaczej jest ze szpinakiem. Wystarczy tylko świeże, umyte liście włożyć na dwie minuty do gotującej się wody, a następnie przełożyć do durszlaka i przelać zimną wodą z kranu. Można również zanurzyć je na chwilę w lodowatej wodzie. Przed zamrożeniem należy poczekać aż szpinak całkowicie wystygnie. Blanszowanie warzyw ma wiele zalet, między innymi dłużej zachowamy ich jędrność, smak i kolor, a także zabezpieczymy je przed utratą witamin. Warto pamiętać, że szpinak wymaga blanszowania, jeżeli mamy zamiar przechowywać go powyżej dwóch tygodni.

Jak mrozić szpinak na zimę w formie puree?

Chcąc prawidłowo zamrozić szpinak, należy go dokładnie umyć, najlepiej każdy listek osobno, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie szpinak blanszujemy i czekamy aż ostygnie. Warto pamiętać o pozbyciu się nadmiaru wilgoci przed zamrożeniem za pomocą ręcznika papierowego. Dobrze jest poporcjować liście szpinaku i już na tym etapie zastanowić się, do czego je wykorzystamy. Lepiej mrozić szpinak w małych pojemniczkach, na przykład w foremkach do lodów lub plastikowych woreczkach. W tym celu należy zblendować liście na jednolitą masę i włożyć do pojemników. Można również wykorzystać silikonowe foremki. Wystarczy tylko przełożyć do nich rozdrobniony szpinak, zamrozić, a następnie przełożyć porcje do woreczka.

Jak przechowywać szpinak na zimę w liściach?

A jak mrozić szpinak w formie całych liści? To równie proste! W pierwszej kolejności należy oczywiście dokładnie umyć szpinak, zblanszować i ewentualnie odkroić ogonki. Jeżeli chcemy wykorzystać liście do dań orientalnych, można przed zamrożeniem poddusić je na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i posolić. Jednak nie jest to konieczne. Jak przechowywać szpinak na zimę? W tym przypadku również warto poporcjować liście i włożyć do małych woreczków lub pojemników.

Pyszne dania ze szpinaku, które możesz przygotować zimą

Zanim zabierzemy się za przygotowywanie dań ze szpinaku, warto go rozmrozić. Najprostszym sposobem będzie oczywiście wyjęcie z zamrażalnika i odczekanie aż liście się rozmrożą. Istnieją jednak jeszcze prostsze i szybsze sposoby. Szpinak można poddusić na patelni z odrobiną wody i masła. Zamrożone liście warto również podgrzać w kuchence mikrofalowej. Ze szpinaku możemy przygotować wiele pysznych dań, na przykład makaron ze szpinakiem, szpinak z jajkiem, risotto ze szpinakiem. Jak zrobić szpinak, by nabrał bardziej intensywnego smaku? Liście same w sobie są raczej mdłe, dlatego warto dodawać do potraw czosnek, cebulę, gałkę muszkatołową czy zioła. Dobrym pomysłem jest duszenie szpinaku na wywarze lub Bulionie warzywnym KOGUTEK WINIARY. Pełnia smaku gwarantowana!

Polecane przepisy

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

55 min Łatwy
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

38 min Łatwy
Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

3 godz 41 min Łatwy
Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

18 min Łatwy
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

56 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Dania ze szpinakiem
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?
Makaron fettuccine - pomysły na dania obiadowe porady
Makaron fettuccine - pomysły na dania obiadowe
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Jak sprawić, żeby naleśniki miały zielony kolor?
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN
Warzywne zero waste - pesto z liści
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu