Przygotowanie szpinaku do mrożenia – kilka podstawowych zasad
Większość warzyw hartujemy przed zamrożeniem. Nie inaczej jest ze szpinakiem. Wystarczy tylko świeże, umyte liście włożyć na dwie minuty do gotującej się wody, a następnie przełożyć do durszlaka i przelać zimną wodą z kranu. Można również zanurzyć je na chwilę w lodowatej wodzie. Przed zamrożeniem należy poczekać aż szpinak całkowicie wystygnie. Blanszowanie warzyw ma wiele zalet, między innymi dłużej zachowamy ich jędrność, smak i kolor, a także zabezpieczymy je przed utratą witamin. Warto pamiętać, że szpinak wymaga blanszowania, jeżeli mamy zamiar przechowywać go powyżej dwóch tygodni.
Jak mrozić szpinak na zimę w formie puree?
Chcąc prawidłowo zamrozić szpinak, należy go dokładnie umyć, najlepiej każdy listek osobno, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie szpinak blanszujemy i czekamy aż ostygnie. Warto pamiętać o pozbyciu się nadmiaru wilgoci przed zamrożeniem za pomocą ręcznika papierowego. Dobrze jest poporcjować liście szpinaku i już na tym etapie zastanowić się, do czego je wykorzystamy. Lepiej mrozić szpinak w małych pojemniczkach, na przykład w foremkach do lodów lub plastikowych woreczkach. W tym celu należy zblendować liście na jednolitą masę i włożyć do pojemników. Można również wykorzystać silikonowe foremki. Wystarczy tylko przełożyć do nich rozdrobniony szpinak, zamrozić, a następnie przełożyć porcje do woreczka.
Jak przechowywać szpinak na zimę w liściach?
A jak mrozić szpinak w formie całych liści? To równie proste! W pierwszej kolejności należy oczywiście dokładnie umyć szpinak, zblanszować i ewentualnie odkroić ogonki. Jeżeli chcemy wykorzystać liście do dań orientalnych, można przed zamrożeniem poddusić je na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i posolić. Jednak nie jest to konieczne. Jak przechowywać szpinak na zimę? W tym przypadku również warto poporcjować liście i włożyć do małych woreczków lub pojemników.
Pyszne dania ze szpinaku, które możesz przygotować zimą
Zanim zabierzemy się za przygotowywanie dań ze szpinaku, warto go rozmrozić. Najprostszym sposobem będzie oczywiście wyjęcie z zamrażalnika i odczekanie aż liście się rozmrożą. Istnieją jednak jeszcze prostsze i szybsze sposoby. Szpinak można poddusić na patelni z odrobiną wody i masła. Zamrożone liście warto również podgrzać w kuchence mikrofalowej. Ze szpinaku możemy przygotować wiele pysznych dań, na przykład makaron ze szpinakiem, szpinak z jajkiem, risotto ze szpinakiem. Jak zrobić szpinak, by nabrał bardziej intensywnego smaku? Liście same w sobie są raczej mdłe, dlatego warto dodawać do potraw czosnek, cebulę, gałkę muszkatołową czy zioła. Dobrym pomysłem jest duszenie szpinaku na wywarze lub Bulionie warzywnym KOGUTEK WINIARY. Pełnia smaku gwarantowana!