Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak gotować buraki

Burak ćwikłowy to jedno z najbardziej lubianych i docenianych warzyw w naszej kuchni. Jego intensywny czerwony kolor nadaje potrawom niepowtarzalnego odcienia, a delikatny smak pozwala na przygotowanie zarówno słodkich, jak i słonych dań. Oprócz pysznego barszczu z buraków można zrobić oryginalne carpaccio, wspaniałe sałatki, kiszonki, a nawet zdrowe chipsy. Przygotowując buraki, warto wiedzieć, jak je ugotować, by nie straciły koloru i walorów smakowych.
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź

Różne rodzaje buraków

Pochodzący z Bliskiego Wschodu burak ćwikłowy był uprawiany już w czasach starożytnych. Wprawdzie wyglądał wtedy nieco inaczej (był przede wszystkim znacznie mniejszy), ale ówcześni ludzie docenili jego właściwości odżywcze i smakowe. Obecnie w Polsce burak należy do najpopularniejszych i najczęściej uprawianych warzyw. Ponadto nasz kraj jest największym producentem buraków ćwikłowych w UE!

Istnieje wiele gatunków buraków. Do przygotowywania potraw używamy przede wszystkim buraków liściowych, które idealnie nadają się na botwinkę, oraz korzeniowych, z których można zrobić barszcz i sałatki. Buraki cukrowe z kolei wykorzystywane są do produkcji cukru, a pastewne – do produkcji karmy dla zwierząt hodowlanych.

Jak gotować buraki, by nie straciły koloru i smaku?

Średniej wielkości buraczki najlepiej gotować w całości i ze skórką – wtedy stracą najmniej soków i smaku. Najpierw należy je porządnie wymyć, usuwając resztki ziemi i piasku. Następnie układamy je w garnku i zalewamy chłodną wodą do takiej wysokości, by przykryła wszystkie jarzyny. Jak długo gotować buraki? Najlepiej około godziny na niewielkim ogniu, sprawdzając od czasu do czasu końcem noża, czy są już miękkie. Gdy będą ugotowane, wyjmujemy je na talerz, pozostawiamy do ostudzenia, obieramy i kroimy wedle uznania.

Z gotowanych buraków można przyrządzić wiele wspaniałych potraw. Wyśmienicie smakuje sałatka z czerwonych buraków z dodatkiem ogórków kiszonych i surowej cebuli. Z kolei ze świeżym pieczywem i wędliną doskonale komponuje się sałatka z buraków i fasoli, przyprawiona do smaku octem winnym i gęstym majonezem (można wykorzystać tutaj Majonez Dekoracyjny WINIARY).

Warto też przygotować buraczki na zimę, dzięki czemu będziemy mogli sięgać po nie w każdej chwili jako dodatek do obiadu. Dla fanów ostrzejszych smaków polecamy lekko pikantne i pachnące zielem angielskim buraki marynowane w zalewie octowej, które idealnie pasują do pieczonych mięs.

Czysty barszcz czerwony – perfekcyjna zupa z buraków

Barszcz czerwony można pić solo lub dodać do niego gotowane na twardo jajka, ziemniaki, paszteciki i uszka. Jak ugotować buraki do takiego barszczu?

Najpierw należy je umyć, obrać, pokroić w plastry, zalać wodą i gotować przez pół godziny. Po tym czasie wlej 2 łyżki octu i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. W większym garnku zalej wodą kawałek mięsa wieprzowego (najlepiej żeberek), dodaj liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i wszystko gotuj przez 30 minut.

Następnie dorzuć obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę, kawałek pora i selera), dodaj buraki wraz z wodą i znowu gotuj, dopóki warzywa nie będą miękkie. Pod koniec przypraw danie solą, majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Barszcz przecedź przez gęste sito, dopraw jeszcze do smaku odrobiną pieprzu oraz cukru i podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!

Polecane artykuły

Jak upiec buraki w piekarniku
Jak upiec buraki w piekarniku
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu