Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dlaczego podajemy karpia na Święta? | Porady i inspiracje WINIARY

Dlaczego podajemy karpia na Święta?

Pomimo że w ciągu całego roku spożywa się znacznie więcej innych gatunków ryb, w Polsce od lat na świątecznym stole wśród nich króluje karp. Co ciekawe, chociaż dzisiaj nierzadko uznaje się go za tradycyjną wigilijną rybę, to zwyczaj podawania karpia właśnie w tym dniu nie ma wyjątkowo długiej, wielowiekowej historii. Odpowiadamy na pytania, dlaczego na świątecznym stole nie może zabraknąć ryby i dlaczego właśnie karp cieszy się mianem tradycyjnej potrawy wigilijnej.

Ryby, które najczęściej gościły na świątecznych stołach

Zgodnie ze świąteczną tradycją, wśród dwunastu wigilijnych potraw musi znaleźć się ryba, która jest przede wszystkim symbolem Chrześcijan. W kulturze katolickiej to właśnie ona, wraz z chlebem, stanowi dar od Boga. Ma ponadto podwójne znaczenie – dzięki powiązaniu z wodą, ryby wzbudzają skojarzenia ze chrztem i wodą święconą oraz symbolizują zdrowie i sytość. Zgodnie z tradycją i historią, do ryb najczęściej podawanych na dawnych wigiliach w Polsce zaliczyć można między innymi śledzie, leszcze, liny, sandacze i karasie, które obecnie uznaje się za zdecydowanie mniej typowe świąteczne dania. Nie można jednak powiedzieć, że karp w ogóle nie pojawiał się w wigilijnym menu na przestrzeni wieków – jego popularność była jednak zdecydowanie mniejsza.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Tradycyjny karp – młoda tradycja na świątecznych stołach

Tradycja podawania karpia jako świątecznej potrawy jest stosunkowo młoda – ryba ta zaczęła królować na wigilijnych stołach zalewie kilkadziesiąt lat temu, a wynika to z wyjątkowej sytuacji gospodarczej za czasów PRL-u. Karp był ówcześnie stosunkowo prosty w hodowli, a utrzymanie stawów hodowlanych nie kosztowało dużo. To wszystko sprawiło, że władze popularyzowały właśnie tę rybę, między innymi używając w 1947 roku hasła "Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce".

Ponadto, w okresie świątecznym nierzadko zdarzało się, że karp dawany był pracownikom w formie premii z zakładu pracy. W dużym skrócie i uproszczeniu, można zatem stwierdzić, że wigilijny karp zyskał popularność ze względu na swoją stosunkowo szeroką dostępność w tym okresie, a dzisiejsza tradycja podawania właśnie tej ryby jest w dużej mierze pozostałością po okresie PRL-u.

Świąteczne wydania karpia, których nie może zabraknąć w polskich domach

Jednak wielu z nas ceni karpia także ze względu na przepyszny smak. Warto podkreślić, że na wigilijnym stole ryba może być podawana w wielu postaciach, co sprawia, że potrawy z karpia są niezwykle różnorodne. Można jednak pokusić się o stwierdzenie, że największą popularnością cieszy się tradycyjny karp smażony, który w takiej formie od lat gości na polskich stołach. Jedną z lepszych propozycji wigilijnego dania jest również ryba w sosie – możliwości różnych połączeń są w tym zakresie wyjątkowo szerokie. Szczególnie warty uwagi jest między innymi karp w sosie piernikowym, który w wigilijnym menu pojawiał się na długo przed szeroką popularyzacją tej ryby. Ponadto, na świątecznym stole bardzo dobrze sprawdzi się karp w sosie grzybowym, a także, podawany na słodko, z dodatkiem między innymi rodzynek i płatków migdałowych, karp po żydowsku.

Polecane przepisy

Pierogi z farszem z karpia

Pierogi z farszem z karpia

1 godz 20 min Łatwy
Śledzie po tatarsku

Śledzie po tatarsku

1 godz 14 min Łatwy
Karp w sosie cytrynowym

Karp w sosie cytrynowym

24 min Łatwy
Ryba w sosie cytrynowo-maślanym

Ryba w sosie cytrynowo-maślanym

16 min Łatwy
Postna ryba faszerowana rodzynkami

Postna ryba faszerowana rodzynkami

56 min Łatwy
Zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososia

40 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Nie tylko karp – zobacz, jakie ryby sprawdzą się na świątecznym stole - artykuł Winiary
Nie tylko karp – zobacz, jakie ryby sprawdzą się na świątecznym stole
11 sposobów na świątecznego śledzia
11 sposobów na świątecznego śledzia
12 dań wigilijnych i co jeszcze postawić na stole świątecznym? - artykuł Winiary
12 dań wigilijnych i co jeszcze postawić na stole świątecznym?
barszcz czerwony z fasolą ZWZ WINIARY
Barszcz na wigilię – najlepsze przepisy
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu