Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Co to jest blanszowanie i jakie produkty można blanszować

Blanszowanie, jest jednym z najszybszych sposobów obróbki cieplnej żywności. Dzięki krótkotrwałym zanurzeniu warzyw lub niektórych owoców we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie, zachowujemy ich pełne walory smakowe, naturalny kolor oraz chrupkość. Jakie produkty można poddawać takiemu hartowaniu, i po co blanszuje się niektóre z nich przed zamrożeniem?
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Na czym polega blanszowanie?

Podczas blanszowania warzywa i owoce mają bardzo krótki kontakt z wrzącą wodą lub parą wodną. Ten prosty sposób pozwala nie tylko na zachowanie smaku, ale i witamin oraz odpowiedniej twardości. Zabieg ten sprawia, że warzywa dłużej zachowują świeżość. Blanszowanie jest również świetnym rozwiązaniem dla osób, które ze względów zdrowotnych, nie mogą jeść surowych warzyw i owoców.


Szybka metoda, jaką jest blanszowanie, jest również bardzo pomocna w obraniu niektórych produktów ze skórki. Pomidory, śliwki, nektarynki, brzoskwinie – wystarczy je zblanszować, wkładając do gorącej wody zaledwie na kilkanaście sekund, żeby później z łatwością je obrać.

Blanszowanie warzyw

Umyte i wysuszone warzywa dzielimy na mniejsze części np. kroimy w kostkę, na plasterki czy w słupki. W dużym garnku zagotowujemy wodę pamiętając, że powinno jej być objętościowo co najmniej 2 razy więcej niż warzyw. Możemy do niej dodać szczyptę soli, wtedy jarzyny nie stracą intensywnego koloru. Następnie wrzucamy kawałki do wrzątku średnio na 1-3 minuty, po czym natychmiast przekładamy do miski z zimną wodą (może być z dodatkiem kostek lodu) lub płuczemy pod kranem.

Zarówno w gorącej, jak i zimnej temperaturze warzywa powinny przebywać dokładnie tyle samo minut. Czas parzenia zależy od twardości i wielkości kawałków. Najkrócej we wrzątku trzymamy delikatne warzywa liściaste (np. blanszowanie szpinaku nie powinno trwać dłużej niż 30 sekund). Z kolei na blanszowanie grzybów, a także zielonego groszku poświęcimy ok. 1 minutę. Z kolei blanszowanie cebuli, włoszczyzny czy papryki powinno trwać do 3 minut.

A jak blanszować brokuły? Najlepiej podzielić je na nieduże różyczki, włożyć do wrzątku na 3-4 minuty a potem do zimnej wody. Przygotowana z chrupiących kawałków zapiekanka z brokułami i kurczakiem albo włoskie ravioli z sosem to dania, które nie mogą się obejść bez obrobionych termicznie różyczek. Tyle, samo czasu zazwyczaj trwa blanszowanie kalafiora, którego chrupiące kawałki będą idealnie pasować do takich dań jak sałatka, kalafior w cieście, lub aromatyczny kalafior w sosie serowym. Z kolei blanszowanie cebuli jest często stosowane podczas przygotowywania przetworów na zimę, zwłaszcza wielowarzywnych sałatek.

Blanszowanie przed mrożeniem? Jak najbardziej!

Zanim zdecydujemy o zamrażaniu warzyw, warto niektóre z nich wcześniej blanszować, ponieważ przechowywane w niskiej temperaturze, nie stracą swojego smaku i koloru, a także zachowają wszystkie cenne witaminy. Jeżeli chcemy mieć w zamrażarce gotową włoszczyznę, kroimy warzywa w słupki i wrzucamy do wrzątku na około minutę. Blanszowanie marchewki, czy pietruszki w większych kawałkach powinno trwać odpowiednio dłużej.

W przypadku niektórych warzyw (fasolka szparagowa, brokuł, kalafior, szpinak i jarmuż) taka obróbka termiczna przed mrożeniem jest wręcz konieczna, ponieważ pozwala pozbyć się nieprzyjemnej goryczki. Z kolei blanszowanie pieczarek raczej nie jest wskazane. Po rozmrożeniu, pokrojone na grubsze kawałki, świetnie nadają się do przygotowania sosów oraz sałatek jak np. pyszna sałatka z pieczarek gotowanych.

Blanszowanie to prosty sposób na przedłużenie trwałości wielu produktów. W zależności od tego, jakie z nich poddamy temu procesowi, możemy stworzyć z ich udziałem apetyczne przystawki, dania główne czy desery. Składniki nie stracą swojej konsystencji ani walorów smakowych!

Polecane artykuły

Co to jest sezonowanie mięsa na steki?
Co to jest sezonowanie mięsa na steki?
Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową
Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową
Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw
Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu