Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bawarka - czym jest i jak ją zrobić

Bawarka - czym jest i jak ją zrobić?

Bawarka - nazwa tego napoju większości z nas kojarzy się przede wszystkim z dzieciństwem. Serwowano nam go głównie w przedszkolu do śniadania, które stanowiła zupa mleczna. Co jest jednak ciekawe, bawarka to napój, który przygotowywany jest w wielu zakątkach świata i może pochwalić się niezwykle ciekawą historią. Dodatkowo, możemy przygotować go we własnym domu. Wobec tego, czym dokładnie jest bawarka i w jaki sposób możemy ją zrobić?

Bawarka - co to jest?

Wiele osób uwielbia mleczne napoje. Różnorodne szejki i koktajle towarzyszą nam praktycznie każdego dnia. Jednak w przypadku bawarki, dalej nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, czym ona dokładnie jest i na czym bazuje. Wobec tego bawarka to smakowity napój powstający z połączenia herbaty i mleka. Na pierwszy rzut oka, taka kombinacja może się nam wydać lekko kontrowersyjna. Jednak pozory okazują się mylące. Zacznijmy od tego, że bawarka jest wyjątkowo popularna w kuchni francuskiej, tybetańskiej oraz angielskiej. Z czasem, pojawiła się ona także i w Polsce. Pojawiły się także różnorodne odmiany bawarki, które oprócz mleka i herbaty zakładają także dodatek rumy lub whisky. Jednym z oryginalniejszych przepisów może być bawarka z żółtkiem jaja kurzego i cukrem pudrem. Jak więc widać, jeden napój ma wiele imion.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Bawarka - przepis

Przygotowanie bawarki to prawdziwa przyjemność. Jest to proste i szybkie, a także nie wymaga od nas żadnych, specjalnych zdolności kulinarnych. Do przygotowania najbardziej tradycyjnej bawarki wystarczy nam tylko kilka składników. Jeśli jednak zamierzamy przygotować wersję z dodatkami, to możemy dobrać je wedle własnych potrzeb i uznania.

Co będzie potrzebne do przygotowania bawarki?

Bawarka - przepis zakłada wykorzystanie jedynie tych składników, które w większości mamy już we własnym domu. Potrzebne nam będą:

  • około pół szklanki mleka;
  • około 200 mililitrów czarnej esencji herbacianej.

Oczywiście przepis ten dopuszcza pewne modyfikacje. Można np. wykorzystać napar z herbaty zielonej lub czerwonej. Co prawda, stosuje się to bardzo rzadko, aczkolwiek jest to dopuszczalne. Dodatkowo, do bawarki można także dodać różne przyprawy, a w szczególności anyż. Wówczas cały napój nabierze bardziej korzennego posmaku i jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu.

Jak przygotować bawarkę?

Bawarka to napój, który najczęściej serwowany jest na ciepło. Wtedy także smakuje zdecydowanie najlepiej. Mimo wszystko, przygotowanie bawarki zajmie nam dokładnie kilka minut. W pierwszej kolejności podgrzewamy mleko. Nie powinno być ono gorące, a jedynie ciepłe. Następnie w osobnym kubku przygotowujemy esencję herbacianą. Może być ona mocna, ale nie musi. W tym wypadku wszystko już zależy od naszych potrzeb i preferencji smakowych. Następnie do ciepłego mleka wystarczy dodać herbacianą esencję i całość wymieszać. Gotowe, możemy raczyć się już naszą rozgrzewającą bawarką.

Jak można urozmaicić bawarkę?

Zgodnie z tym, co zostało już wspomniane, bawarkę możemy serwować na różne sposoby. W tym momencie, musimy uwzględnić przede wszystkim własne preferencje smakowe. Wersja z alkoholem, rumem lub whisky jest oczywiście przeznaczona jedynie dla dorosłych. Jeśli się na nią zdecydujemy, wystarczy do kubka dodać około 25 mililitrów ulubionego trunku. Zapewni on mocniejszy posmak bawarki. Możemy także przygotować ją z uwzględnieniem cukru pudru, cynamonu czy anyżu. Jak się więc okazuje, możemy wzbogacić smak bawarki na wiele, różnych sposobów - bądźmy kreatywni i popiszmy się fantazją.

Polecane przepisy

Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy
Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

5 min Łatwy
Kompot z wiśni

Kompot z wiśni

38 min Łatwy
Gorąca czekolada do picia

Gorąca czekolada do picia

12 min Łatwy
Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

47 min Łatwy
Shake waniliowy

Shake waniliowy

10 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną! | Porady i inspiracje Winiary
Frappe – zobacz jak zrobić idealną kawę mrożoną!
herbatki na zimowe wieczory
Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory
Domowa lemoniada
Domowa lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie
Owocowe koktajle ZwZ WINIARY
Owocowe koktajle
koktajl
Koktajl, smoothie, a może shake?
Smoothies warzywne ZwZ WINIARY
Smoothies warzywne
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu