Wiele osób uwielbia mleczne napoje. Różnorodne szejki i koktajle towarzyszą nam praktycznie każdego dnia. Jednak w przypadku bawarki, dalej nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, czym ona dokładnie jest i na czym bazuje. Wobec tego bawarka to smakowity napój powstający z połączenia herbaty i mleka. Na pierwszy rzut oka, taka kombinacja może się nam wydać lekko kontrowersyjna. Jednak pozory okazują się mylące. Zacznijmy od tego, że bawarka jest wyjątkowo popularna w kuchni francuskiej, tybetańskiej oraz angielskiej. Z czasem, pojawiła się ona także i w Polsce. Pojawiły się także różnorodne odmiany bawarki, które oprócz mleka i herbaty zakładają także dodatek rumy lub whisky. Jednym z oryginalniejszych przepisów może być bawarka z żółtkiem jaja kurzego i cukrem pudrem. Jak więc widać, jeden napój ma wiele imion.
Przygotowanie bawarki to prawdziwa przyjemność. Jest to proste i szybkie, a także nie wymaga od nas żadnych, specjalnych zdolności kulinarnych. Do przygotowania najbardziej tradycyjnej bawarki wystarczy nam tylko kilka składników. Jeśli jednak zamierzamy przygotować wersję z dodatkami, to możemy dobrać je wedle własnych potrzeb i uznania.
Bawarka - przepis zakłada wykorzystanie jedynie tych składników, które w większości mamy już we własnym domu. Potrzebne nam będą:
Oczywiście przepis ten dopuszcza pewne modyfikacje. Można np. wykorzystać napar z herbaty zielonej lub czerwonej. Co prawda, stosuje się to bardzo rzadko, aczkolwiek jest to dopuszczalne. Dodatkowo, do bawarki można także dodać różne przyprawy, a w szczególności anyż. Wówczas cały napój nabierze bardziej korzennego posmaku i jeszcze bardziej wyjątkowego aromatu.
Bawarka to napój, który najczęściej serwowany jest na ciepło. Wtedy także smakuje zdecydowanie najlepiej. Mimo wszystko, przygotowanie bawarki zajmie nam dokładnie kilka minut. W pierwszej kolejności podgrzewamy mleko. Nie powinno być ono gorące, a jedynie ciepłe. Następnie w osobnym kubku przygotowujemy esencję herbacianą. Może być ona mocna, ale nie musi. W tym wypadku wszystko już zależy od naszych potrzeb i preferencji smakowych. Następnie do ciepłego mleka wystarczy dodać herbacianą esencję i całość wymieszać. Gotowe, możemy raczyć się już naszą rozgrzewającą bawarką.
Zgodnie z tym, co zostało już wspomniane, bawarkę możemy serwować na różne sposoby. W tym momencie, musimy uwzględnić przede wszystkim własne preferencje smakowe. Wersja z alkoholem, rumem lub whisky jest oczywiście przeznaczona jedynie dla dorosłych. Jeśli się na nią zdecydujemy, wystarczy do kubka dodać około 25 mililitrów ulubionego trunku. Zapewni on mocniejszy posmak bawarki. Możemy także przygotować ją z uwzględnieniem cukru pudru, cynamonu czy anyżu. Jak się więc okazuje, możemy wzbogacić smak bawarki na wiele, różnych sposobów - bądźmy kreatywni i popiszmy się fantazją.