Porady

Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?

Marynaty mają niepowtarzalny wpływ na smak mięsnych dań. Bazują one zazwyczaj na oliwie, occie, jogurcie lub winie z dodatkiem odpowiedniej kompozycji przypraw i ziół.

To od dodatków zależy, czy nasze danie będzie ostre, łagodne czy nawet słodkie. Jakie dodatki najczęściej dodajemy do mięsa, by nabrało ono pełni walorów smakowych? Są to przede wszystkim: musztarda, czosnek, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, bazylia i pieprz. Dla osiągnięcia pełnej kruchości mięsa nie możemy zapomnieć o dodaniu odrobiny soli. W przygotowaniu marynaty do mięsa ogranicza nas jedynie wyobraźnia – możemy sięgnąć również po mniej oczywiste składniki, takie jak miód czy czarna herbata.

Dobrze zamarynowane mięso zapewnią nam też trzy Pomysły na.. grilla WINIARY, które mają gotowe zestawy ziół i przypraw, a po wymieszaniu czy to z oliwą czy jogurtem, otrzymujemy gotową marynatę. Do wyboru są trzy: barbecue do kurczaka oraz ziołowe masełko, marynata słodkie chili do karkówki oraz dip czosnkowy, a także marynata do karkówki śródziemnomorska oraz dip tzatziki.

Jak długo marynować mięso? Co do zasady: im dłużej, tym lepiej. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku. Dobrze jest zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce, dzięki czemu zyskujemy pewność, że została ona odpowiednio wchłonięta. Warto przy tym pamiętać, że długość marynowania mięsa w głównej mierze zależy od jego rodzaju, np. dziczyznę dobrze jest moczyć w mleku przez dobę, by wydobyć z niej kruchość.


O czym należy pamiętać podczas szybkiego marynowania mięsa?

  • Zadbaj o to, aby mięso w całości było pokryte marynatą. Powinno ono być jednakowej grubości, by marynata została wchłonięta równomiernie przez mięso. Pamiętaj też, że im cieńsze kawałki, tym wyraźniejszy osiągasz smak.
  • Kiedy masz do czynienia z grubymi kawałkami mięsa – można temu zaradzić nakłuwając i nacinając mięso, wtedy marynata będzie mogła wniknąć w głąb mięsa.
  • Unikaj mięsa mrożonego. Po rozmrożeniu wypuszcza ono wodę i soki, co znacznie utrudnia grillowanie. Mięso mrożone również znacznie opóźnia proces jego przygotowania.

Sprawdź nasze przepisy z produktami Pomysł na...grilla WINIARY: