Porady

Jakie są rodzaje dyni?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Piżmowa lub butternut (kształt gruszki, jasnopomarańczowy kolor). Świetnie nadaje się do pieczenia i na zupę. Pokrój dynię na dwucentrymetrowe plastry (ze skórą).

Pomysł, który możesz wykorzystać: Przełóż na blachę, posmaruj cienką warstwą oliwy, dopraw solą, cynamonem i piecz w 180 st do miękkości (ok 15-20 min). Serwuj z prażonymi migdałami lub pestkami (dyni, słonecznika), miksem sałat, jajkiem w koszulce i winegretem. 

Hokkaido (okrągła, skórka ciemnopomarańczowa). Doskonała do pieczenia i na zupę. Koniecznie trzeba ją jeść ze skórą!

Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrojone kawałki ze skórą ugotuj na bulionie, zmiksuj z dodatkiem mleka kokosowego, imbirem i ostrą papryczką.

Muscat de Provence lub Prowansalska (duża, często sprzedawana przekrojona, zielona, twarda skóra, pomarańczowy miąższ). Jedna z odmian, którą można zjeść na surowo! Smakuje jak melon.

Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrój dynię na cienkie plasterki, w formie carpaccio, polej słodko-kwaśnym winegretem, serwuj z szynką długo dojrzewającą, mozzarellą, prażonymi pistacjami i kilkoma listkami rukoli. 

Makaronowa. Nazwa bierze się od miąższu, który po upieczeniu dyni w całości, przekrojeniu i oddzieleniu skóry przypomina spaghetti.

Pomysł, który możesz wykorzystać: to "spaghetti" wybornie smakuje z sosem pomidorowym, serowym (gorgonzola) lub z bardzo dobrą oliwą z oliwek, świeżymi ziołami (tymiankiem, majerankiem) i prażonymi orzechami laskowymi. 

 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!