Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

(1)
43min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  g
Młode strączki groszku cukrowego lub groszku mangetout (waga już po obraniu z włókien i obcięciu końcówek)
1 
Młoda cebula
1  łyżka
Masło
4  łyżek
1  l
Woda
1  kubek
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
1  opakowanie
Twaróg półtłusty w kostce
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.77 g
Węglowodany
13.42 g
Tłuszcze
6.86 g
Wartość energetyczna
167.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
4 min
Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
Krok 2
5 min
Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
Krok 3
20 min
Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
Krok 4
3 min
Przecieram zupę przez sito.
Krok 6
8 min
Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 6
3 min
Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 1 z 6

Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 2 z 6

Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 3 z 6

Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 4 z 6

Przecieram zupę przez sito.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 6 z 6

Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 6 z 6

Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dziś miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni, a wynikiem moich doświadczeń była zupa z młodych strączków groszku cukrowego. Nigdy wcześniej takiej zupy nie gotowałam, choć od lat jestem w posiadaniu przepisu na nią. Prawdziwą misją było odnalezienie go na strychu.

Kolejnym wyzwaniem okazało się zdobycie bardzo młodych strączków groszku cukrowego. Musiałam przejść wiele straganów na jednym z moich ulubionych placów targowych, zanim natrafiłam na groszek, którego strączki były jeszcze bardzo młode i miękkie. Kiedy groszek jest już wyrośnięty, jego łupinki nie nadają się już do jedzenia. Idealny na tę zupę jest groszek Mangetout, jego strączki są miękkie, a groszek już dojrzały, gdy ziarenka dopiero co zaczynają się zawiązywać. Do zupy potrzeba 30 dkg strączków, ale ja kupiłam dużo więcej, tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się przy obieraniu z włókien i obcinaniu końcówek, że jednak niektóre strączki są zbyt wyrośnięte.

Zupa z groszku cukrowego okazała się pysznym pomysłem! :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika