Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sfogliatelle
Dodaj do CookBook

Sfogliatelle

(0)
46 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Ciasto francuskie
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
100  g
Miękkie masło
500  ml
Mleko
1  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.8 g
Wartość energetyczna
506 kcal
Tłuszcze
29.8 g
Białko
5.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sfogliatelle idealnie sprawdzi się, gdy masz chęć na coś słodkiego. Przygotowanie tego deseru nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Nie potrzebujesz też drogich czy trudno dostępnych składników. Wystarczy tylko kilka produktów i mniej niż godzina w kuchni – i gotowe! To prosty przepis na efektowne słodkości, które przypadną do gustu miłośnikom domowych deserów inspirowanych kuchnią włoską.


Sfogliatelle – prosty deser we włoskim stylu

Jeśli chcesz przygotować coś dobrego dla swoich bliskich, a jednocześnie trochę ich zaskoczyć, mamy coś w sam raz dla Ciebie. Sfogliatelle to włoski deser znany głównie w Neapolu. To chrupiące ciastka wypełnione słodkim, kremowym nadzieniem zrobionym z budyniu WINIARY (w tradycyjnej wersji nadzienie robi się z ricotty, kaszy, cukru, jajek oraz ulubionych, kandyzowanych cytrusów). Bazą tych ciasteczek jest ciasto kruche lub francuskie. My dziś wybieramy tę drugą wersję. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego znacznie skraca czas przygotowania, co z pewnością spodoba się wszystkim zabieganym i tym, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    5 min
    Ciasto francuskie rozwałkuj cienko. Posmaruj odrobiną masła, a następnie obie porcje ciasta złóż ze sobą. Ciasto zwiń w zwarty rulon. Tak przygotowane ciasto podziel na ok. 10-12 plastrów.
  • Krok 2

    5 min
    Budynie WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml. Po ugotowaniu dodaj cukier puder oraz masło i odstaw do przestudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Każdy plaster ciasta uformuj na kształt stożka, lekko rozciągając palcami środek ciasta. Tak przygotowane rożki nafaszeruj masą budyniową i zawiń, aby były zamknięte.
  • Krok 4

    30 min
    Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj posypane cukrem pudrem.
Sfogliatelle

Krok 1 z 5

Ciasto francuskie rozwałkuj cienko. Posmaruj odrobiną masła, a następnie obie porcje ciasta złóż ze sobą. Ciasto zwiń w zwarty rulon. Tak przygotowane ciasto podziel na ok. 10-12 plastrów.

Sfogliatelle

Krok 2 z 5

Budynie WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml. Po ugotowaniu dodaj cukier puder oraz masło i odstaw do przestudzenia.

Sfogliatelle

Krok 3 z 5

Każdy plaster ciasta uformuj na kształt stożka, lekko rozciągając palcami środek ciasta. Tak przygotowane rożki nafaszeruj masą budyniową i zawiń, aby były zamknięte.

Sfogliatelle

Krok 4 z 5

Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.

Sfogliatelle

Krok 5 z 5

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu