Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sfogliatelle idealnie sprawdzi się, gdy masz chęć na coś słodkiego. Przygotowanie tego deseru nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Nie potrzebujesz też drogich czy trudno dostępnych składników. Wystarczy tylko kilka produktów i mniej niż godzina w kuchni – i gotowe! To prosty przepis na efektowne słodkości, które przypadną do gustu miłośnikom domowych deserów inspirowanych kuchnią włoską.
Sfogliatelle – prosty deser we włoskim stylu
Jeśli chcesz przygotować coś dobrego dla swoich bliskich, a jednocześnie trochę ich zaskoczyć, mamy coś w sam raz dla Ciebie. Sfogliatelle to włoski deser znany głównie w Neapolu. To chrupiące ciastka wypełnione słodkim, kremowym nadzieniem zrobionym z budyniu WINIARY (w tradycyjnej wersji nadzienie robi się z ricotty, kaszy, cukru, jajek oraz ulubionych, kandyzowanych cytrusów). Bazą tych ciasteczek jest ciasto kruche lub francuskie. My dziś wybieramy tę drugą wersję. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego znacznie skraca czas przygotowania, co z pewnością spodoba się wszystkim zabieganym i tym, którzy nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!
Przygotowanie
46 min
Krok 1
5 min
Ciasto francuskie rozwałkuj cienko. Posmaruj odrobiną masła, a następnie obie porcje ciasta złóż ze sobą. Ciasto zwiń w zwarty rulon. Tak przygotowane ciasto podziel na ok. 10-12 plastrów.
Krok 2
5 min
Budynie WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml. Po ugotowaniu dodaj cukier puder oraz masło i odstaw do przestudzenia.
Krok 3
5 min
Każdy plaster ciasta uformuj na kształt stożka, lekko rozciągając palcami środek ciasta. Tak przygotowane rożki nafaszeruj masą budyniową i zawiń, aby były zamknięte.
Krok 4
30 min
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Krok 5
1 min
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Krok 1
z
5
Ciasto francuskie rozwałkuj cienko. Posmaruj odrobiną masła, a następnie obie porcje ciasta złóż ze sobą. Ciasto zwiń w zwarty rulon. Tak przygotowane ciasto podziel na ok. 10-12 plastrów.
Krok 2
z
5
Budynie WINIARY przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml. Po ugotowaniu dodaj cukier puder oraz masło i odstaw do przestudzenia.
Krok 3
z
5
Każdy plaster ciasta uformuj na kształt stożka, lekko rozciągając palcami środek ciasta. Tak przygotowane rożki nafaszeruj masą budyniową i zawiń, aby były zamknięte.
Krok 4
z
5
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Krok 5
z
5
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0