Rumuńska mamałyga
35min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.27 g
Węglowodany
54.15 g
Tłuszcze
5.33 g
Wartość energetyczna
292.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
5 min
Wodę gotujemy, solimy i powoli wsypujemy kaszę.
Krok 2
30 min
Dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli kasza jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze trochę wrzącej wody, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Rumuńska mamałyga to tradycyjna rumuńska potrawa. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu i delikatne w smaku. Sprawdzi się jako podstawa do wielu rozmaitych wariacji śniadaniowych. Kaszę kukurydzianą możesz podawać z owocami lub z twarogiem i dżemem. Taka mamałyga z pewnością posmakuje najmłodszym biesiadnikom.
Komentarze 0